polynenasýtených mastných kyselín, eicosapentaeonických kyselín (EPA) a docosahexaenoických kyselín (DHA). Ďalšia skupina mastných kyselín omega-6 prevláda v zeleninových tukoch a omega-3 mastné kyseliny nájdete najmä v rybacom oleji. Klasická diéta, bohatá na zeleninu, živočíšne tuky a s nízkym obsahom rýb, spôsobuje nepriaznivý pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Ak strava obsahuje viac omega-3, má to pozitívny účinok na obehový systém a činnosť srdca, na krvný tlak a úroveň tukov a krvi. Omega-3 mastné kyseliny prispievajú k regulácii cukru v krvi a zohrávajú dôležitú úlohu v imunizačnom procese organizmu, pri kognitívnych funkciách a udržujú duševnú rovnováhu. Omega-3 pôsobí protizápalovo a analgeticky. Blahodárne pôsobí na centrálny nervový system a srdce, znižuje krvný tlak a je vhodným doplnkom po infarkte. Pohodlným spôsobom je doplnok výživy Omega-3 komplex.
MUDr. Peter Beňo
Naposledy ste súťažili o tri bezplatné celotelové diagnostiky, ktorú poskytla spoločnosť Ivera s.r.o.,
Inštitút celostnej medicíny, Nerudova 14, KE. Vyžrebovali sme: Zuzanui Gregovú, Medená 25, Ivetu Janoščákovú, Uherova 12 a Marcelu Mihokovú, Belehradská 13, všetky z KE. O výhru nech sa prihlásia na adrese inštitútu. Dnes v súťaži pokračujeme.
Autor: Omega-3 mastné kyseliny
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári