Korzár logo Korzár Košice

Odborníci na výživu hovorili o zlých stravovacích návykoch

Košice Tri zaujímavé prednášky odzneli v utorok v rámci Diétneho seminára, konaného pri príležitosti osemdesiateho výročia založenia Fakultnej

nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Primár oddelenia liečebnej výživy a naturálnej medicíny Štefan Košlík prezentoval nevyhnutnosť racionálneho stravovania a vplyv nášho jedálnička na vznik a priebeh rôznych ochorení. Vedúca laboratória Inštitútu vzdelávania veterinárnych lekárov Gabriela Sabolová zas prítomných informovala o blahodárnych účinkoch sóje na ľudské zdravie. Najdlhšia prednáška bola venovaná súčasným trendom vo výžive. Odprednášal ju Bert Connell, profesor americkej Univerzity Loma Linda, ktorý tam pôsobí ako vedúci Katedry výživy a dietetiky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa odborníci na výživu zhodli, naša strava obsahuje priveľa mäsa, tukov a cukrov, zatiaľčo ovocia a zeleniny konzumujeme poskromne. Takisto je veľkým problémom prejedanie sa.

"Strava je tým zdravšia, čím je prirodzenejšia! Mäso by malo byť iba jej doplnkom, nie ťažiskom, rovnako sme sa tepelnou úpravou odchýlili od stravovacích návykov našich predchodcov," konštatoval vo svojom vstupe MUDr. Košlík. Varenie potravín podľa neho urobilo stravu chutnejšou a ľahšie stráviteľnou, avšak dochádza pri ňom k znehodnocovaniu dôležitých látok, ako sú vitamíny či bielkoviny.

Podľa Š. Košlíka bolo cieľom seminára zvýšiť výživové povedomie zdravotníkov, medikov i laikov. Výživa totiž predstavuje veľmi významný faktor, ktorý môžeme my sami výrazne ovplyvňovať - na rozdiel od iných, akými sú napríklad čistota ovzdušia. Okrem toho tento faktor pôsobí na nás dennodenne. Preto by sme sa mali zamyslieť, čo jeme a koľko jeme. To, čo vkladáme do úst, sa totiž, či chceme alebo nie, podpisuje pod naše zdravie. Väčšina chorôb má pôvod v zlej životospráve. Predpokladá sa, že až za tretinu onkologických ochorení môže nesprávne stravovanie. Dokonca aj vznik zlomeniny možno veľakrát pripísať na vrub nedostatku vápnika v potrave...

SkryťVypnúť reklamu

"Najväčším problémom našej stravy je nedostatok ovocia a zeleniny, ktorá by mala tvoriť až osemdesiat percent jej zloženia. Žiaľ, musím konštatovať, že Američania konzumujú skôr vyprážané jedlá a bifteky, ako racionálnu stravu. U vás je to, myslím si, o čosi lepšie," konštatoval prof. Connell na našu otázku, ako sa vo všeobecnosti stravujeme.

Po skončení seminára i on 'okoštoval' rozličné sójové výrobky, ktorých ochutnávka mala presvedčiť o tom, že i zdravé jedlo môže chutiť. Viaceré z nich boli takzvanými mäsovými analógmi, to znamená, že chuťou pripomínajú mäsové výrobky, avšak ich zloženie je neporovnateľne zdravšie a hodnotnejšie pre ľudský organizmus. Už aj na našom trhu dostať sójovú salámu či jaternicu, ktoré nemajú s mäsom nič spoločné, aj keď jeho chuť silne pripomínajú. Že vás sójová jaternica vôbec neláka? Čo takto zmeniť uhol pohľadu a aspoň to skúsiť?

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 431
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 134
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 798
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 450
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 156
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 905
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 189
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu