pracuje len s tými látkami, ktoré prijímame potravou, tak je jasné,že je to práve kvalita stravy, ktorá v značnej miere ovplivňuje naše zdravie. Pokiaľ v našej strave chýbajú niektoré dôležité aktívne látky organizmus ich postráda a vznikajú rôzne ochorenia. Veľa rokov je používaný pojem zdravá a rozmanitá strava - je skutočným základom správnej výživy. Jej princípy môžeme zhrnúť do niekoľkých základných doporučení.
1. Denný príjem stravy rozdeliť na niekoľko menších porcií.
2. Dodržiavať optimálny podiel bielkovín, sacharidov a tukov v strave tuky - približne 30% denného energetického príjmu( z toho maximálne 10% nasytených)
bielkoviny - asi 30%dennej energetickej dávky
sacharidy - 40% z celkového energetického príjmu
Nároky sa líšia na základe individuálnych požiadaviek a možností(iné sú u aktívneho športovca a iné u tehotnej ženy).
3. V maximálnej miere obmedziť konzumáciu rafinovaných potravín a zvýšiť príjem čerstvých produktov.
4. nepreháňať konzumáciu alkoholu
MUDr. Peter Beňo
Naposledy ste súťažili o tri bezplatné celotelové diagnostiky, ktorú poskytla spoločnosť Ivera s.r.o.,
Inštitút celostnej medicíny, Nerudova 14, KE. Vyžrebovali sme: Helenu Maľkovú, Petkovce 26, Máriu Cigánikovú, Krakovská 10 a Máriu Šefčíkovú, Levočská 2, obe z KE. O výhru nech sa prihlásia na adrese inštitútu. Dnes v súťaži pokračujeme.
Autor: Princípy zdravej výživy
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári