dnes od košickej speváčky Nataši Džunkovej
Maslo jej zhorelo na uhoľ
Speváčka Nataša Džunková patrí medzi príležitostné kuchárky. "Navariť viem vlastne všetko, ale musím sa priznať, že som občas lenivá a nechce sa mi. Najradšej preto robím špagety, lebo to sa urobí rýchlo a rada k ním pripravým bolongskú omáčku," prezradila. Nie je však takou kuchárkou, ktorá sa striktne pridržiava receptov. "Viem, ako čo treba pripraviť a potom sa snažím riadiť intuíciou. Stačí popražiť cibuľku, pridať mäsko a ochutiť hocičím a dobré jedlo je hotové. Riadim si tým, čo mi diktujú moje chuťové poháriky, inak povedané - navarím si to, na čo mám chuť."
Počas prázdnin, kým boli Natašini rodičia na dovolenke, cítila sa ako poriadna gazdiná. "Bola som sama doma a to sa mi hneď inak varilo. Vždy som pozývala kamarátov a varila som im samé dobroty. Najradšej pripravujem stroganov alebo čínu. Pečenie koláčov však nechávam na mamku, ja si trúfnem iba ak na bábovku," prezradila Nataš. Od hladu teda neumrie, no aj jej sa neraz podarí jedlo pripáliť. "Nedávno som zaprážala maslo na varené zemiaky a zabudla som na to, že mám hrniec na šporáku. Maslo mi zhorelo na uhoľ," priznala sa.
Hovädzí stroganov
Suroviny: 500 g hovädzej sviečkovice, 4 cibule, 2 lyžice oleja, 2 lyžice masla, soľ a mleté čierne korenie, 1 lyžica hladkej múky, 1/8 l mäsového vývaru, 4 lyžice plnotučnej horčice, 1 lyžička octu, 1 lyžička citrónovej šťavy, 1/4 l kyslej smotany. Postup: mäso nakrájame na centimetrové rezance, cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. Mäsové rezance prudko opečieme vo dvoch dávkach zo všetkých strán na rozpálenom oleji. Po vybratí ich osolíme a okoreníme. Do vypečeného tuku pridáme cibuľu a za neustáleho rýchleho miešania ju speníme dozlatista. Stiahneme teplotu, poprášime múkou a zamiešame. Zalejeme vývarom, horčicou, octom a citrónovou šťavou, vyvaríme do hustej omáčky. Napokon pridáme smotanu a mäso, prehrejeme a dochutíme. Už nevaríme.
Dobrú chuť!
kid
Autor: Ani vietor, ani bezvetrie
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári