Úradníkovi je veľmi ľúto, keď ho predbehnú červíky
Letné hríby sa z našich lesov vytratili, no skúsení hubári vedia, že môžu zobrať košík a nožík a poďho do lesa na jesenné dubáky. Tie mávajú tmavý klobúčik a červíky sa im zväčša vyhýbajú. My sme boli zvedaví, či sa na jesennú hubačku tešia aj známi Košičania.
Medzi vášnivých hubárov patrí herec a šéf činohry Štátneho divadla Jozef Úradník. Kam však chodí na hríby, neprezradil... "Poviem len toľko, že do lesa. Správny hubár svoje miesta tají. Zbieram hríby, bedle, plávky i kuriatka - podľa toho, na čo mám chuť. Hríby nasuším, bedle vyprážam a z ostatných robím výbornú polievku," pochválil sa herec, ktorý okrem klasických hubových dobrôtok rád robí i perkelt, guláš či rizoto s hubami. "Očistiť, nakrájať a pripraviť huby - to je moja robota. Do lesa nejdem bez dobrého nožíka, huby očistím nahrubo už tam a doma tú prácu dokončím. Občas sa mi stane, že mi príde veľmi ľúto, keď sa pustím do rezania dubáka, ktorý vyzerá krásne, no zvnútra je červivý... Čo už, na to musí byť človek pripravený, najmä pri letných dubákoch. Tie jesenné - tie už sú iné - zdravé a krásne tuhé," pochvaľuje si J. Úradník. Zbiera iba tie huby, ktoré pozná, vie však i niektoré názvy tých, ktoré do košíka nepatria. "Nikdy však jedovaté huby nerozkopávam, neničím. Nechám ich tak, veď aj tie majú v lese svoje miesto," dodal.
Riaditeľka OD Tesco na Hlavnej ulici Mgr. Cecília Šenitková sa v posledných rokoch hubárčeniu už venuje menej ako v časoch, keď dokázala prebrodiť tatranské lesy zľava, aj sprava. "Mojimi obľúbenými hubami sú kuriatka a hríby, za tými sa aj teraz do prírody vyberiem. Iné však nezbieram." Bolo by to vraj zbytočné. pretože ich ani do octového nálevu neodkladá, ani z nich nerobí iné zásoby. Nevyužila by ich dokonca ani na prípravu čerstvo vyprážaných či s vajíčkom. "Takéto jedlá som z jedálnička už dávnejšie vypustila. Ešte by som ich mohla pripraviť podusené s cestovinou, a na to si môžem kúpiť huby aj u nás, v obchodnom centre. Moje hubárčenie pozostáva preto iba z takého množstva húb, ktoré vysuším, aby bolo do vianočnej kapustnice."
Prednosta Katastrálneho úradu JUDr. Štefan Moyzes je naopak hubárom telom i dušou. Nie je síce súťaživým typom, takže pre neho nie je podstatné, aké veľké huby nazbiera. Stačí, že je ich plný košík, vtedy mu vie srdce riadne zaplesať. "Na huby mám už svoje lokality, kde som si takmer istý, že na mňa krásavci čakajú. Takým miestom je napríklad Rejdová. Nedávno ma ale prekvapilo, keď som šesť krásnych hríbov našiel v zámockom parku v Topolčiankach. Tam som nepredpokladal, že by mohli rásť." Š. Moyzes to tajov hubárčenia zaúča i svojho najmenšieho, päťročného syna, ktorému sa už podarilo nájsť aj prvý krásny hríb. Radosť z neho mali obaja. "Tohto roku som na záhrade začal pestovať cviklu a neuveríte, aký dobrý je hubový boršč. Kamaráti, ktorých som pohostil, sa len tak oblizovali. Huby zbieram na okamžitý konzum, suším ich, aj nakladám v octe. Už sa teším, že sa ešte k hubám dostanem. Pod Kojšovkou rastú i v októbri..."
Navodiť tému hubárčenie pri stretnutí so športovým publicistom Eugenom Magdom znamená vypočuť si aj niekoľkohodinový vášnivý monológ. Tak, ako o futbale, môže aj o hubách pokojne napísať hrubú knihu. "Od malička je to moja záľuba. Pre mňa je hubárska sezóna až trištvrte roka, počnúc prvými smržmi až kým nerastú posledné huby. Pred rokom sa skončila až 23. novembra, keď som doniesol ešte plný košík suchohríbov. Sezónu začínam tradične koncom marca pri Veľkom Šariši na smržoch, začiatkom mája po lúkach hľadám tanečnicu lúčnu a objavia sa aj nejaké šampiňóny, koncom mája už nájdem plávky, suchohríbiky, prašivky, kuriatka, kozáčiky i dubáky..." Zo správneho hubára lokality nevytiahnete ani za svet, no on ich má toľko, že ich tajiť vôbec nemusí. "Zmapovaný mám celý východ. Na jesenné suchohríby chodím na Spiš, na poráčske lúky, na dubáky pod Sorožku za dedinu Drnava, pri Gočaltove rastú kuriatka... Kojšov, Gelnica, Turzov, Prakovce, Úhorná, Henclová, Driečna...," chrlí ďalej. Jeho kapitálny úlovok bol vyše jeden a pol kilový dubák a košík, do ktorého sa mu zmestilo "iba" 140 dubáčikov. "Na prekvapenie, uprostred júla boli veľké a úplne zdravé."
kid, lia, mat
Autor: Za vodu viac
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári