Lucia ŠARÁKOVÁ
Keď sme sa nedávno v rámci ankety v uliciach pýtali zahraničných turistov na ich postrehy, odpovedali klasickým - slabé služby, nedostatok informácií, jazyková bariéra. Nič nového pod slnkom, voči podobným sťažovačkám sme už odolní pár desaťročí. No keď prišla na sebavedomú otázku - "...a bryndzové halušky, okoštovali ste?", odpoveď - "bŕŕŕ, halušky!" už bola ranou pod pás. Reagovať na naše národné jedlo citoslovcom bŕŕŕ! Veď to je ako zaťať do živého nám, národne orientovaným, koreňmi tradície pospájaným, farbami folklóru odkojeným. Aspoň tak sa snaží väčšina z nás tváriť. Žiaľ, len tváriť. Priznajme si. Kto z nás si nechá v reštaurácii objednať naše národné jedlo bez toho, aby po vyrieknutí inkriminovaného názvu svoj čin razom neoľutoval? Nebude namiesto bryndze múka s vodou? Minule chutili ako malta a dobre stvrdnutá. A tie pred tým zemiaky nikdy nevideli a boli také riedke, že sa skoro utopili v množstve doliateho mlieka. Zakaždým iná chuť či kvalita. Nezáleží na tom, v ktorej reštaurácii si našu národnú pochúťku dáte. Či je to v centre Košíc, alebo niekde na čerstvom vzduchu s vysokohorskou prirážkou, zakaždým je to o napätom očakávaní, čo za experiment z kuchyne "ušetrime, kde sa dá" sa vám dostane na stôl. A čo potom turisti, neznalí pomerov, ktorí si v bádateľskom očakávaní objednajú ten zázrak menom bryndza? Značku, ktorú sme si len nedávno vo svete tvrdo obhájili? Bola som svedkom - po pár hltoch cudzojazyčníkom skrížilo oči a odsunuli nedojedené taniere. No my na ne nedáme dopustiť. Podobne ako Taliani, ktorí sa naparujú, len čo sa vysloví slovo pizza a Američania, doživotne hrdí na svoj coca-colový vynález, my nedáme dopustiť na veľa razy nedefinovateľnú masu s gurmánskym názvom. Existuje vôbec na Slovensku oficiálny, históriou overený recept na bryndzové halušky? Ak aj áno, kto ho ovláda? Lebo majitelia väčšiny našich jedálenských zariadení rozhodne nie. Spor o bryndzu sme síce vyhrali, ale obávam sa, že ak by sme si mali obhájiť značku bryndzových halušiek, obišli by sme s holým zadkom. Darmo, že nám v žilách koluje krv našich írečitých, rovnako sporo odetých predkov. Lebo tí, aj keď nemali z čoho, na plnú misu voňavých, poriadne omastených bryndzových halušiek mali vždy.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári