dnes od zástupkyne starostu Starého mesta Kláry Kačmarikovej
Má rada novinky, no nezvykne experimentovať
Niektoré ženy tvrdia, že varia preto, lebo musia. Zástupkyňa starostu Starého mesta Klára Kačmariková je opakom týchto ´tiežkuchárok´. Ona sa okolo sporáka točí naozaj s láskou. Najmä v sobotu vyvára a vypeká celé predpoludnie. Niekedy urobí zásoby na celý týždeň, a potom má rodina do čoho "liezť." Manželovi urobí najväčšiu radosť, keď mu prichystá sviečkovú na smotane a knedlíky, deťom a vnúčatám sladkým a sebe všetkým.
"Mám rada naozaj všetky jedlá," tvrdí K. Kačmariková. "Asi najviac ale predsa len hydinu a ryby v rôznej úprave. Radosť mi dokážu urobiť nové recepty, no nezvyknem pri nich experimentovať. Riadim sa tým, čo je napísané. Preto sa mi už stalo, že ak bola v recepte chyby, niečo sa i nepodarilo. Osobne sa ale považujem za dobrú kuchárku."
K. Kačmariková má to šťastie, že hoci miluje nielen pripravovať, ale aj konzumovať rôzne sladkosti a koláče, vďaka dokonalému spaľovaniu to na nej nevidno. Snáď dámy, ktoré dbajú o líniu, nepriberú deká z receptu, ktorý K. Kačmariková ponúkla.
Točený slivkový perník
Suroviny na cesto: 600 g hladkej múky, 4 vajíčka, 100 gramov Palmarínu, 250 gramov práškového cukru, 1 lyžica medu, 1 lyžica sódabikarbóny, 1 lyžica mletých klinčekov. Suroviny na plnku: 500 gramov slivkového lekváru, 200 gramov hrozienok namočených v rume, 250 gramov nadrobno posekaných orechov. Postup: Všetky prísady spracujeme na hladké cesto. Rozdelíme ho na 3 časti a na 2-3 hodiny dáme do chladničky. Každú časť rozvaľkáme, potrieme lekárom, posypeme hrozienkami a orechami a stočíme. Uložíme na vymastený plech, pričom boky koláča potrieme olejom alebo oddelíme pásikmi alobalu. Na povrch rozotrieme rozšľahané vajíčko a mierne pečieme asi 30 až 40 minút.
Dobrú chuť!
lia
Autor: Zdravý životný štýl
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári