dnes od riaditeľky Tatrafilmu v Košiciach Márie Pichnarčíkovej
Umývačku riadu volá Anička
Nie každému sa predstava dobrého nedeľnajšieho obedu spája s vyprážaným rezňom či pečeným kuraťom. "Pred deviatimi rokmi som mala zdravotné problémy a moja liečiteľka mi odporučila nejesť istú dobu mäso. Prestala som ho teda jesť, no už som sa k nemu ani nevrátila a dnes mi vôbec nechýba," prezradila nám M. Pichnarčíková.
Aj keď je pracovne veľmi vyťažená, snaží sa nájsť si trochu času na varenie, to jej však zväčša nepozostáva z postávania pri šporáku. "Pripravujem najmä šaláty a snažím sa zeleninu nevariť. Surová je totiž najzdravšia. Nie som však ten typ vegetariána, ktorý neje živočíšne produkty. Mám rada vajíčka, vo varení používam mlieko i smotanu. Iba nejem mäso."
Pre rodinu však občas musí navariť aj jedlá z mäsa ... "Bez problémov im ich pripravím, no nejem ich. Tie zeleninové, ktoré pripravujem, sú však dostatočne sýte a celej mojej rodine chutia. Obľúbili si napríklad ryžu s hrozienkami. Ryžu stačí popražiť na cibuľke, pridať za hrsť hrozienok namočených vo vode a dokončiť ryžu aby zmäkla. Je to výborné a jednoduché jedlo," pochválila sa M. Pichnarčíková, ktorá v kuchyni nechce žiadneho pomocníka či ´kuchtíka´. "Ak by sa mi po kuchyni niekto motal, tak by iba narobil neporiadok. Vždy po sebe čo najskôr umyjem všetok riad. Ak sa ho nazbiera veľa, tak ho dám do umývačky. Je to moja neoceniteľná pomocníčka, volám ju Anička," dodala s úsmevom.
Fazuľkový šalát
Asi 500 g varenej mladej zelenej fazuľky a 200 g varených zemiakov, nakrájaných na plátky, pomiešame s nasekanou mladou cibuľkou. Lyžicu príchuti na šaláty rozmiešame s trochou vody a lyžicou octu a necháme asi 10 minút postáť. Potom primiešame 1-2 lyžice oleja a premiešame spolu s fazuľkou a zemiakmi.
kid
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári