Liečia sa z dôsledkov a pritom pokojne fajčia
Pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach aj počas letnej sezóny chodia na pravidelné kontroly po zariadeniach spoločného stravovania. Pri tej zatiaľ poslednej sa zamerali okrem previerky kvality jedál i na zamestnancov, na ich odbornú a zdravotnú spôsobilosť, na zásobovanie pitnou vodou, jej kvalitu, aj či má prevádzka dosť teplej vody na údržbu a čistenie.
Ako nás informovala vedúca odboru hygieny výživy z tohto úradu MUDr. Margita Kaplanová ich pozornosti neušlo ani zhromažďovanie a likvidácia tuhého komunálneho i organického odpadu, teda zvyškov jedál. Sledovali tiež zásady správnej výrobnej praxe, ktorá by mala byť jednou z ciest predchádzania výrobe nekvalitných a zdraviu škodlivých pokrmov. Kontrolovali aj prevádzkovú hygienu, vrátane všetkých podmienok.
"Vcelku môžeme povedať, že zariadenia, ktoré majú vážny záujem udržať sa na "trhu", snažia sa mať všetko v poriadku. Ideálny stav to ešte nie je, ale ak chcú vyžiť, a ešte mať aj tržby, ktoré im prinesú len spokojní zákazníci, uvedomujú si, že sa musia snažiť," zhodnotila doterajšie poznatky M. Kaplanová. Podľa hygienikov je väčšina zamestnancov spomínaných zariadení odborne i zdravotne spôsobilá na prácu, ktorú robia. "Zaznamenali sme snahu o zavedenie HCCP, teda správnej výrobnej praxe. Len aby to podnikateľom vydržalo tak teraz, v lete, kedy sú kontroly častejšie, a úprimne povedané, aj prísnejšie, tak po celý rok,"
vyslovila sa vedúca oddelenia.
Hygienici budú získané závery analyzovať, aby sa overilo, či negatíva, ktoré zistili, boli viac len vecou náhody, ale sa skutočne v zariadeniach spoločného stravovania robí všetko pre dodržiavanie predpisov. Alebo naopak, v niektorej oblasti nie je to vec náhody, ale trvalá medzera v poznaní podmienok.
"Nemáme snahu prevádzky len prenasledovať pokutami, ale spoločne s nimi dosiahnuť nápravu. Preto im ponúkame šancu nahliadnuť do predpisov, ak sa im ich nepodarilo nikde zohnať," zdôraznila M. Kaplanová.
Od 1. júla došlo k zmene v zákone 377 o fajčiaroch a nefajčiaroch. I keď v zariadeniach spoločného stravovania jeho dodržiavanie budú sledovať hlavne pracovníci Slovenskej obchodnej inšpekcie, ani hygienici nie sú z kontroly dodržiavania zákona úplne vylúčení. Im pripadla úloha sledovať fajčenie predovšetkým v zdravotníckych zariadeniach, vrátane prípadného predaja cigariet. "I keď presný výklad zákona ešte nemáme, isté je, že ak sa doteraz niekde v zdravotníckych zariadeniach cigarety predávali, teraz to už nebude možné," spomenula M. Kaplanová jeden z podstatných bodov zákona. Kto z obchodníkov toto ustanovenie poruší, pokuta, až vo forme priestupkového konania, ho neminie. "Nemôže mať predsa logiku to, že niektorí pacienti sa liečia z pľúcnych či iných ochorení súvisiacich s fajčením a pritom si pokojne kúpia alebo dajú kúpiť cigarety a potom ´hulia´ o stošesť. Takýto paradox sa musí napraviť," dodala vedúca odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach MUDr. Margita Kaplanová.
Alžbeta LINHARDOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári