Dnes od Andreja Daňka, futbalového trénera
Nemusí vedieť variť, stačí mu vedieť čítať
I keď v kuchyni nie je tak doma, ako na lavičke futbalového mužstva a do varenia či pečenia sa Andrej Daňko manželke zväčša nemieša, keby bol v úzkych, rozhodne by od hladu neumrel.
"V kariére futbalistu či trénera sú obdobia, kedy je sám a musí sa vedieť o seba postarať," tvrdí s úsmevom. "S Ištókom a Móderom sme boli v Kuvajte tri a pol roka, takže sa nám nejaká kuchárska prax zišla. Často sme si niečo zapekali v alobale, väčšinou suchšie mäso a pokiaľ bola zelenina, tak sme si jej dopriali celý kopec. Takže také rýchle veci, z polotovarov viem robiť."
Niežeby si A. Daňko "kuchtenie" zjednodušoval, ale s polotovarmi je celkom dobrý kamarát. "Dnes sú naozaj veľmi kvalitné. Ako vraví jedna naša známa - netreba vedieť variť, treba vedieť čítať."
V ponúkanom recepte A. Daňka však polotovary nenájdete.
Zapekané zemiaky s mäsom a zeleninou
Suroviny: 200 g hovädzieho mäsa (1 porcia), 400 g zemiakov, olej, 1-2 cibule, mrkva, karfiol, kel, 2 dl mlieka, 2 vajcia, voda, soľ, korenie. Postup: Varené zemiaky nakrájame na kolieska. Speníme cibuľku a pridáme pokrájané mäso, soľ, korenie, vodu a podusíme. Neskôr rovnako podusíme aj pokrájanú zeleninu. Vymastíme pekáč a ukladáme naň najskôr vrstvu zemiakov, potom mäsa a zeleniny, navrchu je opäť vrstva zemiakov. Rozšľaháme vajíčka v mlieku, rozlejeme po povrchu a dáme zapiecť. Podávať môžeme za tepla i za studena, s nejakým dresingom, či kyslým zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť!
mat
Autor: Placka: HISTORICKÁ PERLIČKA
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári