Drotárová sa trápi sama, Karoly čaká na dodávky
Leto nie je iba čas sladkého ničnerobenia, ale pre mnohých i obdobím nekonečného zaváranie. Veď ako sa zvykne vravieť - čo si v lete pripravíš, v zime akoby si našiel. Či už ide o kompóty, marmelády, kyslé uhorky alebo lečá. Nás zaujímalo, ako sa v spracovávaní zeleniny a ovocia vyznajú niektorí známi Košičania.
"Zaváram všetko, čo mám. Broskyne, marhule, robievam aj lečo, no najviac sa potrápim s uhorkami," pochválila sa členka činohry Štátneho divadla Košice Beáta Drotárová. "Dáme ich do vane a tam ich kefkou drhneme, aby boli čistučké. Ne plachte ich potom necháme preschnúť. Všetci v rodine máme podelené úlohy a potom to u nás vyzerá, ako keby sme mali manufaktúru." B. Drotárová patrí k zástancom prírodného zavárania, preto sa snaží vyhýbať konzervačným látkam. "Spočiatku som sa bála, či mi zaváraniny vydržia neskazené. Vydržia, hoci mám pocit, že by sa ani pokaziť nestihli, lebo ich rýchlo zjeme."
Špeciálne uhorky B. Drotárovej
Do 7dcl fľaše poukládajte kolieska mrkvy, plátky chrenu a vetvičky kôpru. Na to dajte uhorky, chren i mrkvu. Do každej fľaše dajte 4 zrniečka nemletého nového, 4 zrnečka čierneho korenia a bobkový list. Tiež 2 spolaríny, polievkovú lyžicu kryštálového cukru, kávovú lyžičku soli a štamprlík octu. Dolejte vodou a sterilizujte 10 minút. Ak máte radi pikantné uhorky, pridajte do každej fľaše feferónku.
Poslanec NR SR MUDr. Viliam Novotný vlastnú rodinu ešte nemá, a tak ho nemá kto nútiť pomáhať pri zaváraní. "K zaváraniu nemám vzťah, radšej mám vtedy inú ´neodkladnú´ prácu. Nie som typom muža, ktorý sa vie otáčať v kuchyni. Iné je to už s baštením. Uhorky v sladkokyslom náleve, keďže som na mäso na všetky spôsoby, mi k nemu veľmi chutia." Vo všeobecnosti je viac na kyslé, ako sladké. Výnimkou je mamkin čerešňový kompót, ktorý je úžasný a v obchodoch sa nič podobného nedá kúpiť. Aj preto si MUDr. Novotný myslí, že domáce zaváranie, hoci je možno pracnejšie, je vždy domáce.
Televízny redaktor Dušan Karoly k zaváraninám nenadobudol bližší vzťah, ani v jeho rodine sa akt ich prípravy nepestuje. "Zariadil to tak osud. Sto metrov od nás bývajú svokrovci, a tým pádom aj haldy zaváranín od výmyslu sveta..." zvestuje D. Karoly. Jemu by zaváraniny nechýbali, azda s jednou výnimkou. Rád si pochutná na kompótoch. "Nekonzumujem ich ako prílohu k obedu, lež samé. Napríklad mandarínkový kompót. A rád si z času načas dám aj kompót zo širokej ponuky mojej svokry. Možno by manažéri konzervární mohli chodiť k nej na rýchlokurz, obrat by sa im stopercentne zvýšil. Silviina mamka je v spomínanom obore ozajstný majster. Aj touto cestou jej ďakujem za pravidelné dodávky."
Riaditeľ košického Športového gymnázia Slavomír Šipoš si vychutnáva slasti vidieckeho života - v neďalekej Šemši. "Hoci sme už dedinčania, musíme sa spoliehať väčšinou na kúpené ovocie či zeleninu. V našej záhrade rastú iba stromčeky." Sezóna zavárania či nakladania pomaly vrcholí, ale u Šipošovcov ešte nenastal ten správny okamih. "Väčšinou nakladáme uhorky, či zavárame baracky, ale tohto roku sme ich ešte nestihli kúpiť." Väčšia časť roboty je na bedrách pani Šipošovej, ale aj manžel priloží ruky k dielu. "Aj umývanie uhoriek je dôležitá činnosť, na to som odborník. A keď varíme nejaký lekvár, tak som hlavný miešač."
bet, kid, lia, mat
Autor: Valihora sa nevráti
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári