dnes od Radoslava Drába z OZ Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar
V novom sporáku pripiekol zemiaky
Radoslav Dráb, hoci je chlap, v kuchyni sa musí motať častejšie. Aj preto, že má v pestúnskej opatere Števa, chlapca vyrastajúceho pôvodne v detskom domove, ktorému nestačí len namastiť rohlíky maslom a padla. Varenie však Rada aj baví.
"Myslím, že prípravu jedál celkom slušne zvládam. Naposledy som to dokázal domovákom zo Žakaroviec, ktorí sú v tábore a kým prišli z výletu. Urobil som im komplet celý nedeľný obedový chod." Väčšinou pripravuje slovenské jedlá. Jediné, čo sa mu zatiaľ nedarí, sú prívarky. Stvorí ich len vtedy, keď mu záhadne zhustne fazuľová alebo šošovicová polievka. Rád tiež experimentuje s ´čínou´, kde občas dá všetko, ´co dům dal.´
Nedávno však utrpel takmer fiasko, pretože si domov kúpili nový sporák a v rúre piekli francúzske zemiaky, ktoré sa nie a nie dokončiť. Zvrchu už ako-tak boli, ale vo vnútri surové. "Števovi, ktorý bol veľmi hladný, som práve zvrchu nabral za tanier, ale ostatné francúzske zemiaky som nechal, nech sa v rúre ďalej pečú. Zobudil som sa asi po dvoch hodinách. I keď vrch sa spálil a skončil v smeti, v strede boli zemiaky akurát, takže sme si s nimi predsa len v noci urobili francúzske hody," pridal R. Dráb i najnovšiu kuchársku príhodu.
Kurací stroganov
Suroviny: kuracie prsia, cibuľa, kari korenie, 12-percentná sladká smotana, olej, sladký kečup, soľ, hladká múka. Postup: Kuracie prsia narežeme na rezance, tie na rozpálenom oleji asi 3-4 minúty opražíme. Potom pridáme porezanú cibuľku a ďalšie 3-4 minúty opekáme. Pridáme kari korenie, trošku podlejeme vodou a zase 3-4 minúty dusíme. Do misky medzitým vylejeme sladkú smotanu, pridáme kečup, hladkú múku a rozhabarkujeme. Zmes pridáme na panvicu ku kuraciemu mäsku a posledné 3-4 minúty dusíme. Podávame s ryžou alebo so zemiakmi.
Dobrú chuť!
lia
Autor: Placka: Viete že....
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári