dnes od zástupkyne Maltézskej pomoci pre Východoslovenský región, poslankyne miestneho a mestského zastupiteľstva Ing. Márie Gamcovej
Radšej pečie ako varí
"Varím myslím celkom dobre a varím rada. Hlavne cez víkendy, keďže rodina očakáva, že aspoň vtedy zasadneme spoločne k stolu. Slávnostný nedeľňajší obed si nemôžeme odpustiť," rozhovorila sa zástupkyňa OZ Maltézska pomoc, mestská poslankyňa i poslankyňa miestneho zastupiteľstva MČ Sídlisko KVP Ing. Mária Gamcová. Keďže má tri deti v školopovinnom veku, je samozrejmé, že od nej očakávajú i sladkosti, koláčiky či tortičky. "Pečenie mám radšej ako varenie. Púšťam sa do dosť zložitých zákuskov i tort a zatiaľ som nič nevyhodila. Mám doma rozpadajúcu sa knihu rôznych receptov, ktoré by som mohla nazvať ´z kuchyne starej mamy´. Niektoré sú naozaj výborné."
Gamcovci si občas vyrazia niekam do cudziny na dovolenku. Potom, pravdaže, sa doma pripravujú špeciality tej-ktorej kuchyne. Až dovtedy, kým sa manžel neopýta, ´dokedy ešte budeme jesť tie šaláty...?´ Vám M. Gamcová ponúkla recept na slávnostný koláč, ktorý ona volá Rigo Janči.
Rigo Janči
Suroviny. Cesto: 7 žĺtkov, 250 g práškového cukru, 70 g výberovej múky, 30 g kakaa, prášok do pečiva, 7 bielkov. Krém: 1/2 l šľahačkovej smotany, 100 g krištáľového cukru, 2 polievkové lyžice kakaa. Poleva: 80 g práškového cukru, 80 g tuku /Hera/, 2 polievkové lyžice mlieka, 2 polievkové lyžice kakaa, kávová lyžica maizeny a trošku čokolády na varenie. Postup: Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom, vsypeme výberovú múku a kakao a na špičke noža pridáme prášok do pečiva. To zmiešame. Z bielkov ušľaháme sneh, zmes dáme na vymastený a pomúčený plech. Keď je cesto hotové, rozdelíme ho na dve polovice. Na jednu dáme krém, ktorý sme si urobili deň predtým tak, že sme zmiešali šľahačkovú smotanu, krištáľový cukor a kakao, zohriali ich na bod varu, nechali vychladnúť a na 24 hodín vložili do chladničky. Na krém dáme druhú polovicu cesta a na vrch polevu. Tú si urobíme tak, že práškový cukor, Heru, mlieko, kakao, maizenu a čokoládu na varenie necháme spolu zohriať na bod varu a odstavíme. Po vychladnutí dáme polevu na koláč.
Dobrú chuť!
lia
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári