Korzár logo Korzár Košice
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Tip na recept

dnes od zástupkyne Maltézskej pomoci pre Východoslovenský región, poslankyne miestneho a mestského zastupiteľstva Ing. Márie GamcovejRadšej pečie

dnes od zástupkyne Maltézskej pomoci pre Východoslovenský región, poslankyne miestneho a mestského zastupiteľstva Ing. Márie Gamcovej

Radšej pečie ako varí

"Varím myslím celkom dobre a varím rada. Hlavne cez víkendy, keďže rodina očakáva, že aspoň vtedy zasadneme spoločne k stolu. Slávnostný nedeľňajší obed si nemôžeme odpustiť," rozhovorila sa zástupkyňa OZ Maltézska pomoc, mestská poslankyňa i poslankyňa miestneho zastupiteľstva MČ Sídlisko KVP Ing. Mária Gamcová. Keďže má tri deti v školopovinnom veku, je samozrejmé, že od nej očakávajú i sladkosti, koláčiky či tortičky. "Pečenie mám radšej ako varenie. Púšťam sa do dosť zložitých zákuskov i tort a zatiaľ som nič nevyhodila. Mám doma rozpadajúcu sa knihu rôznych receptov, ktoré by som mohla nazvať ´z kuchyne starej mamy´. Niektoré sú naozaj výborné."

Skryť Vypnúť reklamu

Gamcovci si občas vyrazia niekam do cudziny na dovolenku. Potom, pravdaže, sa doma pripravujú špeciality tej-ktorej kuchyne. Až dovtedy, kým sa manžel neopýta, ´dokedy ešte budeme jesť tie šaláty...?´ Vám M. Gamcová ponúkla recept na slávnostný koláč, ktorý ona volá Rigo Janči.

Rigo Janči

Suroviny. Cesto: 7 žĺtkov, 250 g práškového cukru, 70 g výberovej múky, 30 g kakaa, prášok do pečiva, 7 bielkov. Krém: 1/2 l šľahačkovej smotany, 100 g krištáľového cukru, 2 polievkové lyžice kakaa. Poleva: 80 g práškového cukru, 80 g tuku /Hera/, 2 polievkové lyžice mlieka, 2 polievkové lyžice kakaa, kávová lyžica maizeny a trošku čokolády na varenie. Postup: Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom, vsypeme výberovú múku a kakao a na špičke noža pridáme prášok do pečiva. To zmiešame. Z bielkov ušľaháme sneh, zmes dáme na vymastený a pomúčený plech. Keď je cesto hotové, rozdelíme ho na dve polovice. Na jednu dáme krém, ktorý sme si urobili deň predtým tak, že sme zmiešali šľahačkovú smotanu, krištáľový cukor a kakao, zohriali ich na bod varu, nechali vychladnúť a na 24 hodín vložili do chladničky. Na krém dáme druhú polovicu cesta a na vrch polevu. Tú si urobíme tak, že práškový cukor, Heru, mlieko, kakao, maizenu a čokoládu na varenie necháme spolu zohriať na bod varu a odstavíme. Po vychladnutí dáme polevu na koláč.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrú chuť!

lia

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Päť chýb pri zateplení strechy
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 810
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 636
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 152
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 701
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 933
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 482
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 089
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 597
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 506
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 349
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Od soboty platí zákaz vychádzania, zatvoria sa skoro všetky školy (prehľad)

Ústredný krízový štáb schválil zákaz vychádzania.

Premiér Matovič hovorí o nových opatreniach.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Dnes si už nikto izolovane nevytvorí svoj ostrov bezpečia. Buďme zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop