dnes od riaditeľa Košického štúdia Slovenského rozhlasu Jána Lašáka
Mstí sa cez manželku
Aj medzi mužmi sa nájdu takí, ktorí sa vidia v kuchyni radšej ako v akejkoľvek inej miestnosti v domácnosti. Medzi nich patrí i riaditeľ košického štúdia Slovenského rozhlasu Ján Lašák. "Varím veľmi rád a tak často, ako mi to dovoľuje voľný čas. Už ani neviem, ako som sa tejto činnosti dostal, pretože odjakživa bola v kuchyni vládcom moja mama a až do 18-ky, kedy som odišiel študovať, som k tejto činnosti len privoniaval. Dnes nemá prístup do kuchyne moja manželka najmä cez víkend. Prostredníctvom nej sa mstím ženskému pohlaviu za to, že som 18 rokov nemohol ponoriť varešku do hrncov."
Najradšej pracuje s mäsom, nepridržiava sa receptov. "Nemám rád ľudí, ktorí vážia alebo merajú aj koreniny do jedla. Na to musí byť vždy solídny odhad. Ak už raz niečo chytím do ruky, musí to ísť do hrnca, nikdy nič nezostáva. Nikdy nevarím niečo v malých množstvách. Po použití riadu ho ihneď umyjem, takto bojujem proti tomu, čo o nás mužoch a neporiadku tvrdia ženy. Bohužiaľ zamastená, zapaprikovaná a pohužvaná utierka spadnutá za plynovým sporákom, zafŕkané obkladačky a kúsky mäsa na papučiach v obývačke -sú stále vodou na mlyn mojej manželky. Žiadne špeciality však nevyváram, mojou prednosťou je množstvo navareného jedla," dodal J. Lašák, ktorý veľmi rád varí kapustnicu. Do nej dá vari všetko, čo nájde v komore.
Kapustnica so šošovicou, hubami a klobásou
Suroviny: 100 g šošovice, 10 g sušených húb, 40 g údenej slaniny, 150 g údenej klobásy, 250 g kyslej kapusty, mletú rascu, bobkový list, 1 menšiu cibuľu, 30 g hladkej múky, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a soľ. Postup: namočenú šošovicu a sušené huby uvaríme spolu s rascou a bobkovým listom takmer domäkka. Pridáme nakrájanú kyslú kapustu a dovaríme. Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, rozškvaríme, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, speníme, zaprášime múkou a opražíme. Odstavíme, primiešame mletú červenú papriku a vlejeme do polievky. Nakoniec osolíme, okoreníme, pridáme klobásu a povaríme ešte 15 až 20 minút.
Dobrú chuť!
kid
Autor: ´Beloba´ nie je hanbou
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári