dnes od zástupkyne riaditeľa Knižnice pre mládež mesta Košice Margity Milistenferovej
Stala sa víkendovou kuchárkou
"Priznám sa, že dnes som už taká víkendová kuchárka, pretože som zamestnaná a počas týždňa po večeroch nevyváram," prezradila nám M. Milistenferová. Obľubuje však čínsku kuchyňu, rada pripravuje ľahké a rýchle jedlá, napríklad čínsku kapustu s tofu. Keď boli deti menšie, pravidelne i piekla koláče. "Aj dnes, keď prídu vnúčence, tak sa snažím im pripraviť niečo dobré a chutné. Často im pripravujem sviatočný jablkový koláč. Verím, že im to chutí, môj manžel tvrdí, že som dobrá kuchárka."
M. Milistenferová rada experimentuje s jedlami, nie vždy dodržiava presné recepty. "Samozrejme, že niekedy je to nevyhnutné, aby som dosiahla tradičnú chuť. Ak však niečo uchutnám v reštaurácii, nepotrebujem recept, som schopná podľa chuti si doma pripraviť rovnaké jedlo, prípadne ho trochu vylepším," pochválila sa.
Sviatočný jablkový koláč
Najprv si pripravíme jablkovú plnku. Približne kilo jabĺk nastrúhame a podusíme s práškovým cukrom, necháme vychladnúť. Na cesto potrebujeme sedem žĺtkov, polovičku Hery, 15 dkg práškového cukru, sedem lyžíc mlieka, prášok do pečiva a 30 dkg polohrubej múky. Všetko spolu zmiešame a nasypeme na vymastený a múkou posypaný plech. Cesto potrieme džemom a posypeme nastrúhanými orechami alebo strúhankou. Na to dáme vychladnutú plnku, ktorú posypeme škoricou. Zo siedmych bielok vyšľaháme spolu s 15 dkg práškového cukru tuhý sneh, ktorý vylejeme na plnku a upečieme.
Dobrú chuť!
Autor: kid
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári