rok. Rada o výskaní a iných prejavoch radosti je dnes (19. 2.) mimoriadne aktuálna. Je to totiž vari najdôležitejší štvrtok v celom roku - s bizarným názvom tučný.
Štvrtok - tučniak vďačí za svoje meno faktu, že otvára najdivokejšie fašiangové dni, ktoré toto bujaré potrojkráľové obdobie pred Popolcovou stredou a tým začiatkom 40-dňového predveľkonočného pôstu zakončujú. Na tučný štvrtok má každému po brade hojne tiecť mastnota, radia dávne prípoviedky. Ak radu dedov poslúchneme, vraj je to na celý rok záruka dobrého zdravia a sily. Nie div, že kvôli dostatočnej zásobe bravčoviny je tučný štvrtok na našich dedinách najčastejším termínom zakáľačiek.
Ovarová polievka, krvavničky, klobásky, jaternice, tlačenka, pečené mäsko - u susedov v Česku, ako inak, tradičné "knedlo-vepřo-zelo" spláchnuté dobrým pivkom, je najtypickejším jedálnym lístkom na tučný štvrtok, ale i nadchádzajúcu predpôstnu nedeľu. Na stole nesmú chýbať škvarkové pagáče, šišky a kysnuté makové, orechové, tvarohové a lekvárové koláče.
Mnohí o tučnom štvrtku vravievajú, že je oficiálnym sviatkom obžerstva a festivalom gurmánov a labužníkov. Tento významný fašiangový deň je, samozrejme, aj dôležitým pranostickým termínom. Hovorí sa, že ak je takýto začiatok fašiangového finále pekný, budú pekné jariny a iné obilniny. Pravdou je však i to, že ak maškary v tradičných sprievodoch chodia naľahko oblečené, starkí by radšej videli čerta, pretože sa boja oneskoreného nástupu jari. To potvrdzuje aj slávna šišková pranostika, keď tvrdí: Šišky keď zješ na ulici, vajcia
(veľkonočné) budeš jesť v izbici, čo platí aj naopak. Gazdinky jasné nfašiangové studené noci vítajú - tešili sa, že sliepky ponesú veľa vajíčok.
Autor: eb
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári