sviatok vznikol vo Francúzsku - v klasickej krajine vinárov. Na Slovensku sa tento sviatok prvého mladého vína oslavuje už šiesty rok. Všetci znalci vedia, že ide o ochutnávanie mladého červeného vína, ktoré síce ešte nemá svoj ustálený charakter, ale je to víno oslavné. "To znamená, že je to víno, ktoré sa popíja s priateľmi a nehľadí sa na množstvo," povedal nám znalec vín z Vinotéky Cabinet.
V našom meste prišiel prvú fľašu beaujolais otvoriť do tejto vinotéky prezident Francúzskej aliancie Igor Janek. Ako sám vraví, ošiaľ okolo beaujolais zažil na vlastnej koži počas svojho pôsobenia vo Francúzsku: "Je to úžasné, vinári si svoju prácu vážia a vedia ju prezentovať veľmi kultúrnym spôsobom. Francúzske vína sú kvalitné a zaslúžia si takúto prezentáciu."
Napriek pútavemu marketingu a sprievodým akciám, ktoré toto víno sprevádzajú, len málokto z bežných spotrebiteľov vie, čo je vlastne beaujolais Nouveau.
V správnej terminológii sa toto víno nazýva Beaujolais Primeur. Podľa francúzskych a európskych pravidiel, víno vydané od jeho obratia až po nasledujúcu jar sa nazýva primeur. Ale víno vydané od obratia po nasledujúci zber sa volá nouveau. Čiže ide o ľahké, mladé víno. Každý rok dodáva novému vínu beaujolais inú chuť. Tento ročník je zvláštny, pretože sa hrozná oberali najskôr v histórii. Kým minulý ročník vonia po čerešniach, tohoročný po višniach.
Autor: em
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári