veď pri predstave, že by mali jesť niečo, čo bolo geneticky upravované, sa mnohým zdá, že po požití sa z nich stanú zmutované obludy. Práve laické hrôzostrašné predstavy sa snažia vyvrátiť vedci na celom svete. Čo sú to vlastne GMO, či môžu ohroziť zdravie ľudí či zvierat a akým spôsobom sa pokúšajú zistiť aj vedci z Ústavu fyziológie hospodárskych zvierat SAV v Košiciach.
"Náš ústav sa zapojil do riešenia tejto úlohy v rámci medzinárodného grantu EÚ, 5. Rámcového programu," informoval nás vedúci výskumu RNDr. Peter Pristáš, CSc. "GMO sú organizmy, ktoré boli geneticky zmenené použitím rekombinantných DNA techník mimo živú bunku, teda v laboratórnych podmienkach. Obsahujú gény pochádzajúce z iných organizmov. Tieto organizmy ponúkajú nové vlastnosti, ktoré nebolo možné získať metódami klasického kríženia a genetiky. Či už je to biela farba karafiátov, odolnosť voči herbicídom a hmyzu u poľnohospodárskych plodín alebo zvýšený výskyt vitamínov u ryže. S používaním GMO sú spojené viaceré problémy a riziká, vo väčšine prípadov však skôr teoretického charakteru. Odporcovia im vyčítajú najmä riziko genetického znečistenia, teda nekontrolovateľné šírenie génov použitých pri ich konštrukcii. Tiež neznáme a ťažko odhadnuteľné vplyvy na ostatné organizmy a alergénne vplyvy na človeka."
Košičania skúmajú tieto riziká z pohľadu nekontrolovateľného prenosu génov GMO na iné mikroorganizmy, a to baktérie a prvoky. "Doteraz sa experimenty týkali najmä baktérií a pritom prvoky sú oveľa lepším modelom, sú podobnejšie bunkám živočíchov. Sledovať riziká GMO je dôležité, pretože viac ako 90 percent svetovej produkcie GMO sa totiž spotrebúva vo výžive zvierat. Eliminovať riziká u GMO je dôležité, pretože v budúcnosti ekonomika donúti ľudstvo jesť aj geneticky modifikované potraviny," dodal P. Pristáš.
Autor: em
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári