nedeľňajšom predstavení nechýbal na druhý deň pri otvorení Dní českej kuchyne v Plzeňskej hospode, kde sme sa, ako ináč, porozprávali najmä o jedle.
Potrpíte si na domáci jedálniček?
"Nie, nie, vždy keď som v inej krajine, oddávam sa tamojšej kultúre a taktiež tamojšej kuchyni. Myslím, že je dosť protivné prísť niekam do cudziny a domáhať sa za každú cenu jedál, na ktoré ste zvyknutý. Kedysi dávno som bol v Turecku a moji krajania nástojili na rezňoch a knedlíkoch. Tamojší kuchár sa urazil a normálne ušiel, čomu sa vôbec nečudujem. Myslím, že je správne prispôsobiť sa podmienkam, v ktorých sa človek momentálne nachádza."
A čo slovenské špeciality, máte nejakú obľúbenú?
"Na Slovensku mi chutia najmä vaše polievky, rôzne fazuľové či kapustnica. Máte dobrú husaciu pečienku, lokše, halušky, strapačky a kopec ďalších chutných jedál, z ktorých sa dá dobre vybrať."
Tvrdému alkoholu sa vraj vyhýbate...
"Nepijem ho vôbec. To si dám radšej dobré vínko. Aj v nedeľu sme si pochutnali, boli sme na návšteve u pána Ostrožoviča vo Veľkej Tŕni, kde sme si pripíjali čerstvým burčiakom. Tento pán mi vyrába aj moje kniežacie víno, ktoré sa predáva i tuto v Košiciach v mojom kniežacom hostinci Diera. Je to vynikajúci Furmint a Modrá frankovka. Čo sa týka ostatného alkoholu, sem-tam si dám pivo, ale keď nemusím, alkohol nepijem. A víno alkohol nie je."
Čo vaše filmárske povinnosti?
"Práve som dokončil svoj tohtoročný piaty film, je dosť škoda, že sa k vám naše filmy dostanú málo. Na tri nové by som vám dal tip, lebo sú výborné. Jeden sa volá Nuda v Brne, ten uspel na mnohých zahraničných filmových festivaloch, natočili sme tiež film Želary, ktorý Česká republika nominovala na Oscara a za povšimnutie tiež stojí nový televízny film Bankrotáři. Za oba posledné filmy som získal cenu za herecký výkon na filmovom festivale v Novém měste nad Metují. Bankrotárov môžete vidieť už 26. decembra na ČT 1."
Košice ste potešili svojim nedeľňajším predstavením Cestou necestou. Nesklamali diváci z východu?
"Nie. Musím povedať, že mňa zatiaľ diváci na týchto mojich predstaveniach nesklamali nikdy. A vôbec, divák nemôže sklamať, sklamať môže len ten, kto je na javisku. Divák je dobrý vždy. To herci sú dobrí a zlí. Preto keď sa sťažujem, tak vždy len na seba. No atmosféra v košickom Dome umenia bola opäť úžasná."
Vaša predstava relaxu?
"Idem na ryby. Alebo na hríby. Aj keď je práve sezóna, toho roku ich bolo veľmi málo. Ale na ryby sa ešte zopárkrát chystám, len dúfam, že mi zvýši nejaký čas. I v lete som si doprial oddych, strávil som ho celé na Českomoravskej vysočine, kam cestujem každý rok. Je to moje rodisko, cítim sa tam dobre a vždy si tam oddýchnem. K moru odchádzam až v zime. Niekedy od decembra do marca navštívim niektorú zo slnečných krajín. V tom období sa vždy dá nájsť nejaká voľná chvíľka."
Teda pracovný kalendár je až do konca roka plný...
"Viem o jednom voľnom dni a to je 6. decembra, na Mikuláša. Ináč už žiadny voľný deň nemám, ak sa dobre pamätám. Práve preto si vychutnávam aj tie drobné, každodenné radosti a príjemné stretnutia, ktoré sú pre mňa nevyčerpateľným zdrojom nápadov na moje rozprávanie. Zaplať Pánboh za všetky drobné radosti a kratučké chvíľky šťastia, ktoré nám život prináša."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári