odborníkov nie je dostatok. Preto nás zaujímalo, ako sa vysoké teploty podpísali pod chov kaprov, ktoré by sme mali o nejaký ten čas vychutnávať na vianočnom stole.
"Aj my máme problémy s nízkou hladinou vody, no zatiaľ sa nám darí udržiavať priaznivý stav. Úhyny rýb sme nezaznamenali, hoci som mal veľké obavy. Voda totiž ubudla a veľmi sa ohrieva. Ryby nechceli žrať, menej kŕmime a obávam sa, že bude na nich badať menší prírastok hmotnosti," dozvedeli sme sa od vedúceho rybničného hospodárstva firmy Edemi v Períne - Chýme Mateja Grentzera.
Ako dodal obavy o nedostatok rýb pre vianočný stôl zatiaľ nie sú opodstatnené. "Veľmi si prajeme, aby zapršalo a okysličila sa voda. Ryby denne kŕmime a dávame im tridsať metrákov krmiva. Robíme kontrolné výlovy, aby sme okamžite spozorovali prípadné zmeny. Zatiaľ sme choroby nezaznamenali, počas júna sme preventívne podávali rybám antibiotiká. Túto prácu robím už roky, také sucho však už dávno nebolo. Predpokladám však, že sme z najhoršieho vonku, pretože najväčšie riziko rybám hrozí na jar. Chováme šťuky, ktoré nám pomáhajú bojovať proti plevelným rybám."
Na Períne však uvažujú o rozbehu rybačiek, ktoré by realizovali všetci ich milovníci na základe denných povolení. "Už sa to rozbieha, zatiaľ však o tom veľa ľudí nevie. Máme tu stále veselo, nedávno tu boli košickí hokejisti, chodieval k nám čínsky veľvyslanec, ktorý je už ale tri týždne vo Varšave."
Ľudia však podľa M. Grentzera prejavujú záujem o živé ryby len na vianoce. "Sporadicky sa stane, že chce niekto ryby aj v lete. Neviem čím to je, či sa boja kostí, alebo čo. My stále ponúkame kapre za 80 Sk za kilogram, máme aj tolstobiky a šťuky, no s tými je momentálne problém. Nevieme ich vyloviť."
A akú cenu predpokladá M. Grentzer za kilo kapra pred Vianocami? "Dnes ešte ťažko povedať, no len veľmi neradi by sme ju zásadne oproti minulému roku menili. Je ale dosť možné, že zostane na doterajšej úrovni."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári