Steel a VSŽ v Košiciach. Asi u 10 žien
Hygienici odobrali a preskúmali vzorky jedál, ktoré dodávajú do závodnej jedálne. Rozbory však závodné stravovanie ako zdroj nákazy vylúčili, preto podľa Jurka hygienici skúmajú iné možné zdroje a okolnosti, ktoré salmonelózu a hnačkové ochorenia mohli spôsobiť.
Firma Gastrometal, ktorá zabezpečuje denne jedlo pre 4000 - 5000 stravníkov z U.S. Steel, VSŽ a polikliniky prijala prísne opatrenia, priestory a zariadenia nadštandardne dezinfikujú, z jedálneho lístka vylúčili potraviny na báze majonézy a vajec, ktoré by mohli byť v horúcich letných dňoch zdrojom nákazy.
Salmonelóza sa už vyskytla v Košiciach v druhej júnovej dekáde, keď po konzumácii krémových zákuskov v závodnej jedálni košickej Teplárne ochorelo niekoľko desiatok ľudí. Salmonelóza je nepríjemné bakteriálne ochorenie, ktorého klinickými prejavmi sú zápal žalúdka a čriev, hnačky, zvracanie a s tým súvisiaca nebezpečná dehydratácia organizmu. Najčastejšie sa vyskytuje v letných mesiacoch po konzumácii vaječných jedál a nepasterizovaného mlieka.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári