sediacich za stolom s dobrým jedlom a ešte lepším vínom, mladá a pôvabná Francúzka sa oddáva svojej vášni. (Len žiadne hriešne predstavy). Ide totiž o úplne nový druh umenia zvaného - vinarel. Maliarka namočí štetec do jedinečného vína beajulaisee, alebo do pravého bordeaux či burgundského. Takto na papieri vyčarí nádherné prírodné rubínové či granátové tóny. Poprední francúzski producenti vín si u tejto slávnej ženy objednávajú etikety na najslávnejšie francúzske vína. Jej paleta pripomína skutočné čary s farbami. Na stenách reštaurácie sa nachádzajú početné artefakty - vínové etikety. Na svoje fľaše si tu objednáva etikety aj slávna francúzska superhviezda Gérard Depardieu...
Nuž, ale z tieňa Eiffelovky a z príjemného prostredia jedinečnej vinárne v ktorej sa zrodilo umenie maľované vínom, vás zavedieme na ďalší sviatok svetového vinárstva na Vinexpo 2003, kde sa každé dva roky zídu producenti vín z celého sveta, aby tu prezentovali svoje vína, ale aj získavali nové poznatky a trhy.
V slovenskom vínnom stánku "svieti" Tokajské samorodné suché, Tokajské samorodné sladké, Tokajské výbery 3 - 6 putňové.
Týmito svetovými značkami kvality tokajských vín sa prvýkrát v histórii nie vína, ale existencie poprednej slovenskej tokajskej firmy Galafruit z Malej Tŕne (okres Trebišov), sa prezentovali vynikajúce vína, ako aj stáročiami osvedčené technológie. Tokajskú firmu Galafruit na tomto svetovom fóre vína zastupoval známy slovenský technológ Ing. Milan Kakaš: "Opäť som sa presvedčil, že najlepším režisérom je sám život. Oproti slovenského stánku boli umiestnení maďarskí producenti tokajských vín. Žiada sa povedať, že počas celej výstavy medzi nami vládla korektnosť, porozumenie a úcta. Teda stručne a jasne. Medzi vinohradníkmi na oboch stranách štátnej hranice neexistujú žiadne sporné otázky. Potvrdil to aj sám maďarský prezident Dr. Mádl Ferenc v Serensci."
Maďarskí producenti tokajských vín na rozdiel od svojich slovenských kolegov prezentovali mladšie ročníky vína. Podľa Ing. Kakaša je nanajvýš zaujímavé a poučné, že poprední maďarskí vinohradníci hľadajú a nachádzajú nové progresívne formy a cesty pre inováciu. Prvýkrát upustili od intenzívnej jantárovej prírodnej farby a propagujú skôr mladšie a svetlejšie odtiene.
Slovenskú expozíciu navštívil aj jeden z najchýrnejších maďarských vinárov pán László Mészároš, riaditeľ známeho závodu Tokaj v Disznóko. Spolu s maďarským ministrom pôdohospodárstva Dr. Némethom Ferencom, nešetrili úprimnými slovami uznania na kvalitu slovenských tokajských vín. Minister Németh po degustácii Tokajského výberu (päťputňového), ročník 1996 vyslovil želanie, aby producenti jedinečných tokajských vín z oboch strán štátnej hranice v budúcnosti spolupracovali efektívnejšie. Iba tak sú reálne šance dobývať svetový trh. Vieme, pán minister má pravdu, ale z reálneho súčasného stavu medzi Maďarskom a Slovenskom sa žiada doložiť. Každé dielo, alebo nový projekt má svojich Michelangelov, práve tak, ako aj Lucrézie Borgie...
K slovenskému tokajskému stánku firmy Galafruit pristúpil aj sám generálny sekretár O. I. V. (Medzinárodný úrad viniča a vína) pán Georges Dutroc Rosset. Po degustácii výberového šesťputňového tokaja ročník 1989 zotrval v slovenskom stánku vína oveľa dlhšie než mu to predpisovala etika generálneho sekretára. Jeho rozhovor s Ing. Kakašom natáčala francúzska televízia. Pán Rosseft nešetril slovami chvály. Bez nadsázky možno konštatovať, že slovenský tokajský "šesťputniak" z Malej Tŕne takto vkročil na prah svetového trhového záujmu. To nie je rozhodne málo. To ostatné už záleží len a len od firmy Galafruit.
Ing. Kakaš je však aj človek uvažujúci reálne a triezvo: "Keď vás konkurencia chváli a potľapkáva po pleci, znamená to - pridať do kroku. Na Slovensku máme čo doháňať. Producenti svetových značiek vín ‚obliekajú' svoju produkciu čoraz do lákavejších ‚šiat'. Chýba nám kvalitná adjustáž výrobkov, príťažlivé darčekové balenia, propagačný materiál na vyššej estetickej úrovni, odborný zhodnocovací personál... Všetko na pohľad síce maličkosti. Nuž ale skúste doma na Slovensku uplatniť bežné požiadavky estetizácie obalovej techniky a narazíte na ťažko prekonateľné bariéry. O finančných ani nehovoriac."
A keď na niekoľko hodín odskočíte z ruchu Vinexpa do oblasti Bordeaux - to sú predovšetkým vinice. Stotisíc hektárov. Dozrieva tu "najchutnejší liek na svete," tak nazvali svoje jedinečné červené vína Francúzi. Najzaujímavejšia je tu oblasť Sauternes, veľmi podobná tokajským vinohradom.
Vinohradníci sa tu museli dohodnúť s mýtickými bohmi Olympu, pretože sú tu jedinečné prírodné danosti. "Produkcia je založená na účinkoch ušľachtilej plesne Botrytis Cinerea, ako aj dlhým slnečným svitom až do neskorej jesene. Výsledok, vysušené hrozienka - cibéby," hovorí Ing. Kakaš. Áno, nemýlite sa, pretože táto oblasť je podobná Tokaju a vína taktiež pripomínajú chuťou a vôňou tokajské.
Namiesto záveru ešte otázka nášmu slovenskému technológovi z Tokaja: Aký bol váš najsilnejší dojem z Vinexpo 2003? "Samozrejme, aspoň podľa mňa, perla na náhrdelníku francúzskych vín - Chateau la tour blanche sauternes - ročník 1999..." Darmo, technológ sa nezaprie.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári