Korzár logo Korzár Košice

Ozajstní "kaprári" sa na sezónu pripravovali už niekoľko týždňov dopredu

Košice - "Sedia si len tak pri vode, pred sebou udice a ticho čumia pred seba," takúto predstavu má o rybároch nejeden z nás. Niet divu, že sa

zaužíval názov na týchto lovcov - tichí blázni. Kto však raz rybačku zažil, potvrdí, že chytanie rýb môže byť skutočne vzrušujúcim zážitkom. Odhliadnuc od poslednej tragédie (utopenie rybára v Čani), ktorá sa môže aj pri tomto koníčku stať, tí, ktorí rybárčeniu prídu na chuť, sa stanú na vode "závislákmi." Sledujú kalendár, kedy už nastane deň "D", skúšajú stále rôzne návnady, zháňajú najúčinnejšie navijáky, udice a ďalšie prepotrebné náležitosti. Veru už to nie je romanticky lov, ako poznáme z historických filmov, kde si človek k vode zobral kus silonu s háčikom, uviazal na palicu a div sa svete, aj niečo chytil. V súčasnosti je rybačka hotová veda a na každý druh ryby sa treba špeciálne pripraviť. Nebolo tomu inak, ani pri tohtoročnom začiatku kaprovej sezóny, ktorá na lovných revíroch v správe Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Košiciach začala 15. mája.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa košickým rybárom začiatok sezóny vydaril, sme sa pokúsili zmapovať i my. Okrem pôžitku z príjemne stráveného dňa v prírode sme sa snažili preniknúť i do jemných finesov lovu. Verte, nepodarilo sa nám to.

Vybrali sme sa na Geču, kde skalní rybári už začali s prípravou na sezónu, niekoľko dní pred oficiálnym začiatkom. Nie, ryby nechytali, ale pomaly a iste začali týždeň pred 15. májom vyrastať stanové rybárske

tábory.

"Sme tu už týždeň pred začiatkom, aby sme si chytili dobré miesto," prezradil nám rybár Vladimír Mihálik. Ale nielen dobrý "flek" je dôležitý. Rybári nás upozornili, že ak chcú mať dobrý úlovok, musia rybičky, v našom prípade kapre, nalákať na miesta, kde na nich bude čakať nástraha. "Vyvoláme u nich Pavlovov reflex."

SkryťVypnúť reklamu

Takže už týždeň pred začiatkom sezóny sa na vlnách Geče objavovali v pravidelných intervaloch rybárske člny, z ktorých rybári sypali na určené miesta kukuricu.

Aj kukurica však musela byť špeciálne pripravená, dopredu namočená a niekoľko hodín varená na malom ohni.

"Aby dobre zmäkla a rybám chutila. Ryby si zvyknú na pravidelné kŕmenie a začnú tam žrať."

Ani výber miesta, kde zakrmovať, nie je vecou náhody, ale predmetom dôsledného pátrania. Rybári vyhľadávajú plytčiny, kde je väčší predpoklad, že sa ryby budú zdržiavať. A keďže technika už pokročila výrazne dopredu, na mapovanie takýchto miest mnohí využívajú sonar. Na objavené plytčiny položia bójky, aby vedeli kde vyvážať udice, presnejšie silony s povolenou návnadou, udice ostávajú na brehu. Takže na rybačku je už všetko pripravené a čaká sa už len na štart novej kaprovej sezóny. Tá začína, ako každý rok, vždy o 4. hodine ráno. V tom okamihu sa od brehu odpichnú člny a rybári vyvážajú udice k bójam. A potom sa už len čaká na záber. Ale keď si niekto myslí, že nečinne, tak je na veľkom omyle. Veď len pripraviť správne návnady je umenie. Ryby sú mlsné, nezožerú hocičo. I preto je výber návnady náročná vec. "My máme rôzne druhy kukuríc. Skúšame jahodové, vanilkové, krevetové, s príchuťou brandy a s inými prísadami," doplnil V. Mihálik.

SkryťVypnúť reklamu

Takže počas čakania sa stále na plynovej bombe varí kukurica na zakŕmenie, lebo kŕmiť sa musí. Pripravujú si udice a navijáky, a samozrejme, nemožno zabúdať ani na prázdne rybárske žalúdky. Rybári sú skutočne dobrí kuchári. Presvedčili sme sa o tom i my na vlastnej koži. V hrncoch síce chýbali ryby, tie si nechávajú na doma, aby manželky verili, že skutočne boli na rybách, ale za to sme si pochutili na iných lahôdkach. Varili sa guláše, grilovalo sa, pripravovali si šaláty, hrianky, dokonca nechýbali ani rezne. "Manželka mi vždy po rybačke vraví, že som akýsi plnší," pochválil sa jeden z rybárov.

Popri týchto činnostiach nezabudnú sledovať ani poveternostné podmienky. "Keď fúka južný vietor, tak ryby lepšie berú," čo to prezradili o faktoroch úspešného lovu.

Keďže rybári sú veselá chasa, je pravidlom, že ich k vode chodia navštevovať priatelia. Nejeden z nich potom tiež prepadne tejto vášni. Ale sú aj takí, ktorí zatiaľ odolávajú. Napríklad taký Tadeus. Ten síce rybačku zbožňuje a svojich priateľov točil na kameru, ale aby sa i on dal na tento koníček, tak to teda nie. "Chýba mi v ňom pravidelnosť. Neviem presne, kedy ryby zaberú, v akých intervaloch." Tento jeho argument bol okamžite zmätený zo stola. "Rybačka? Veď to je úžasná pravidelnosť. Pravidelne môžeš legálne odísť z domu," poučili ho už starší ženatí rybári.

Pri príjemnom diskutovaní a miernom doberaní rýchlo plynul čas a ani sme sa nenazdali, už zapípal prvý "policajt" (signalizačné zariadenie na udici, ktoré upozorňuje na záber). Okamžite pokojná idylka zmizla a už to bola len činorodá a presná práca. Ten, kto bol prvý pri udici, zasekol a pomaly začal priťahovať kapra k brehu. Keďže kapre sú bojovné ryby, každý rybár si vychutnáva pôžitok pri ich zdolávaní. A keď už bol kapor pri brehu, ďalší lovec priskočil s podberákom a kapra vylovil na breh. Na suchej zemi uloveného šupináča zmerali, či dosahuje predpísanú mieru, vybrali háčik, odštikli trnisté plutvy, aby neprerezali sieťku a šup s ním do vody do siete. Rybári zvyčajne nezabíjajú svoje úlovky hneď, pretože by sa v teple pokazili. Preto tak robia až tesne pred odchodom domov.

Prvý kapor odštartoval maratón záberov, ale nie každý bol úspešný. Treba uznať, aj ryby sú šikovné a nie vždy ich človek zdolá, i keď sú už na udici. K rituálu rybačky patrí aj malý "frťan" niečoho ostrého po každej ulovenej rybe. Keďže každý rybár môže za deň chytiť len dvoch kaprov, tak tých štamperlíkov nie je až tak veľa. Samozrejme, nie všetci prísne dodržujú toto pravidlo a niektorí sa radi potúžia aj mimo úlovkov. Ale jedno musíme uznať, v našej sledovanej partii sme videli a zažili len striedmych, ale zato veľmi aktívnych lovcov.

Pred polnocou opäť ruch utíchol, udice rybári vytiahli z vody a išli si pospať. A ráno o štvrtej začína všetko odznova. Skvelý relax.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 551
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 835
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 644
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 796
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 276
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 457
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 758
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 529
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu