Korzár logo Korzár Košice

Košičan Roman Kočiš varil pre japonského princa a jeho manželku

Japonsko. Ostrovný štát, v ktorom vyše 80 percent obyvateľov vyznáva šintoizmus alebo budhizmus, a len necelé štyri percenta sa hlási ku kresťanstvu.

Majú svoje špecifické sviatky, chute a zaujímavý spôsob života. Ich najvýznamnejší štátny sviatok sú narodeniny japonského cisára 23.decembra.

Šéfkuchár z Penziónu Barca Roman Kočiš v krajine vychádzajúceho slnka strávil mesiac ako člen Slovenského olympijského domu. Dôverne zoznámil s ich spôsobom života, kuchyňou a gastronomickými zvláštnosťami. Len 33-ročný kuchársky majster vďaka svojmu kuchárskemu umeniu pochodil už kus sveta. Nás však zaujalo najmä exotické Japonsko. Roman varil pre kdekoho, ale v pamäti mu najviac utkvela spomienka na japonského princa s manželkou.

SkryťVypnúť reklamu

"Navštívili náš olympijský dom a my sme pre nich pripravili 14-chodové menu. Ešte pred ich príchodom nás upozornili, ako sa ku kráľovskému páru treba správať. Vysvetlili nám, že v žiadnom prípade im nemôžeme podať ruky. Totiž podávanie rúk považujú za také neprístojné, ako by sme my pobozkali na ulici cudzieho človeka. Akceptovateľný pozdrav je úklon. Čím váženejší človek, tým hlbší. Takže sme sa hlboko ukláňali. Hovorí sa, že obyčajný smrteľník nemôže vidieť kráľovský japonský pár pri jedle. Oni jedli v salóniku a obsluhovali ich naši čašníci. Takže v takýchto prípadoch asi mohli byť videní..."

Slovenskí kuchári im ponúkli slovenský prierez jedál. Od šúľancov, cez kapustnicu až po ďalšie naše špeciality.

"Chutilo mu, pretože Japonci zjedia všetko. Nevymýšľajú a nepreberajú ako my. Varili sme zo surovín, ktoré sme si doniesli zo Slovenska. Najmä údené veci. Oni tam síce údeniny poznajú tiež, ale všetky sú robené na sladko. V ich kuchyni veľmi cítiť americky vplyv. Veľa potravín je chuťovo podobných americkým. Čiže sladké žemle, pečivo. Aj chlieb je sladkastý. Je taký sendvičový, ako toustový. Mne to všetko pripadalo ako vianočné pečivo," spomína Roman.

SkryťVypnúť reklamu

Ani originálna japonská kuchyňa ho zvlášť neoslnila. Ako sám vraví, skladá sa najmä z rýb, aj známych surových suši, na čo my, suchozemci, nie sme zvyknutí.

"Boli sme v istej suši reštaurácii. To sedíte okolo stola, na ktorom na páse idú okolo vás farebné tanieriky so suši. Vyberáte si suši aj s tanierikom a jete. Potom idete cez pokladňu aj s tými prázdnymi tanierikmi a oni vám blokujú cenu podľa farby tanierika. Čiže, každá farba má svoju cenu."

Japonsko a zvyky obyvateľov skutočne spoznávali na vlastnej koži. V Nagane totiž bývali na súkromí u istého staršieho Japonca.

"Bývali sme presne ako každý iný Nagančan. Spali sme na zemi a užili sme si i pravej japonskej zimy. Oni totiž nekúria. Vonku mrzlo a vnútri bolo tak 4 až 5 stupňov Celzia. Kúrenie púšťajú, len keď prídu z práce, lebo budovy nie sú z betónu, mne to pripadalo ako papundekel. Takže, keby systematicky vykurovali, bolo by to veľmi drahé, lebo všetko teplo ide vonku. V tejto zime sme žili mesiac. Boli sme prekvapení, že sme neochoreli. Rýchlo sme si zvykli, ale Japonci sú oveľa otužilejší ako my. Nejedli sme u nášho domáceho, ale v práci - to, čo sme si uvarili, alebo sme chutnali ich špeciality v národných reštauráciach. Boli sme pozvaní na ich špecialitu 'šabu-šabu' do istého štýlového japonského pubu. To sa na stôl položí vriaca voda s ich japonskými hubami. Doniesli nám na mise na tenké plátky nakrájané surové mäso - roštenku, a to sme si napichávali a dávali variť vo vode. Lenže, bolo to všetko pre nás akési nedochutené. Predsa len sme zvyknutí na iné. Samozrejme, ako prílohu podávali ryžu, ktorá je základom japonskej stravy. Lenže i tá je iná ako u nás. My totiž poznáme len ryžu II. triedy a oni majú I. triedu. Nedá sa povedať, že je lepšia. Pre nás je jednoducho iná. Varia ju úplne rovnako ako my, lenže na rozdiel od našej sa musí lepiť. Sypkú neuznávajú. Napríklad raz som mal Japoncov na návšteve v Košickej Belej a varil som im našu ryžu. Ale neboli spokojní, pretože sa nelepila."

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšou gastronomickou zvláštnosťou sú kaviarne, bary, puby a reštaurácie.

"Uvidíte v nich poväčšine len mužov. Oni totiž strašne veľa a dlho robia. Po robote majú zvyk ísť do reštaurácie a tam sa opijú. Radi a veľa pijú. Samozrejme, saké, ryžové víno, ktoré však má 15 až 17 percent alkoholu, čiže je to už silnejšie víno a obľubujú tiež francúzske vína. Pri pití relaxujú. Na rozdiel od nás však nikdy nemiešajú prácu so zábavou. Ale nedá sa o nich povedať, že sú alkoholici. Japonci totiž oveľa menej vydržia ako my. Nie sú na alkohol stavaní."

Napriek tomu sa slovenských chlapcov pokúsili ich hostitelia raz opiť.

"Nepodarilo sa im to," smeje sa Roman. "I keď je pravdou, že saké je zradné. Pije sa teplé a dokáže zmútiť hlavu. Je ako tequila alebo náš burčiak. Najprv nič, ale potom, keď vstanete od stola, to s vami zamáva."

Aby sa svojmu japonskému domácemu zavďačili, na oplátku mu podarovali silnú domácu slivovicu.

"Keď ju ochutnal, vravel nám, že konečne zistil, kde má žalúdok. Učili sme ho aj techniku pitia, že najprv sa nadýchne a potom vypije. Bolo na ňom vidno, že také čosi ostré ešte nepil."

Zvláštnosti svetových kuchýň má s čím Roman porovnávať. Ako sám vraví, najväčšie rozdiely sú v pestrosti a dochucovaní.

"Ak v Nemecku kuchár urobí guláš, je určite trochu iný ako náš. Každý má svoj štýl a varí tak, ako je naučený. Napríklad do Japonska sme leteli Lufthansou a mali sme na palube lietadla stravu, ktorú varili európski kuchári. Späť sme leteli tou istou spoločnosťou, opäť sme mali tie isté jedlá, lenže ich varili Japonci. A už to bol rozdiel. Nebolo to ono. Totiž, Japonec európske jedlo nedochutí nikdy v živote tak, ako my. Ale určite ma gastronomické jedinečnosti cudzokrajných kuchýň ovplyvnili."

Niekoľko cudzokrajných receptov už samozrejme vyskúšal. Doma síce nie, pretože sa nám priznal, že tieto práce necháva na manželku a svokru. V práci však varil už aj cudzokrajne.

"Napríklad v Sydney sme navštívili čínsku reštauráciu, a tam sme si dali kačicu so šípkovou omáčkou. Toto jedlo som spravil aj tu, ale som ho trochu poslovenčil. K šípkovej omáčke som pridal aj slivky."

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 710
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 091
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 540
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 857
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 138
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 024
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 747
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 981
  1. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  2. Martin Borecky: Rakovina
  3. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  4. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  5. Michal Drotován: Peter Pellegrini ako zástupca bežného občana? Naozaj?
  6. Ján Škerko: Rozhovor ministra vnútra s hľadaným extrémistom
  7. Ján Šeďo: Z pohľadu mysliaceho človeka vládnu šmejdi a vzťahoví analfabeti.
  8. Miroslav Ferkl: Kampaň či agresia
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 907
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 596
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 408
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 10 320
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 418
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 358
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 196
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 431
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Je tento medveď skutočne po smrti, alebo zastrelili jeho "dvojníka"?

Priblížia sa na 500 metrov a je po nich.


U.S. Steel Košice.

Odborári vyjednali zvýšenie mesačnej tarifnej mzdy.


TASR

Prípad už rieši enviropolícia.


SITA
Ilustračné foto.

Páchateľovi hrozí basa až na desať rokov.


SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  2. Martin Borecky: Rakovina
  3. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  4. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  5. Michal Drotován: Peter Pellegrini ako zástupca bežného občana? Naozaj?
  6. Ján Škerko: Rozhovor ministra vnútra s hľadaným extrémistom
  7. Ján Šeďo: Z pohľadu mysliaceho človeka vládnu šmejdi a vzťahoví analfabeti.
  8. Miroslav Ferkl: Kampaň či agresia
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 907
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 596
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 408
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 10 320
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 418
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 358
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 196
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 431
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu