Košice - V lesoch v okolí rekreačnej oblasti Alpínka sa objavujú vlci. Pracovníci spoločnosti Mestské lesy ich tam v týchto dňoch vystopovali.
"Vlci nie sú pri chate, ale v okolitých lesoch, keďže v zime schádzajú do nižších polôh kvôli potrave. Občania sa nemusia báť, vlk zbadá človeka skôr ako on jeho, je veľmi plachý a ostražitý. Nehrozí žiadny problém. Povery, že vlci roztrhajú človeka na kúsky, nie sú pravdivé. Nie sú známe prípady, že by v slovenských podmienkach niekoho vlci roztrhali, resp. napadli človeka. Isteže, pri nejakej špeciálnej situácii, ak by sa vlk cítil v ohrození, by sa to mohlo stať. Ale zdravý vlk je veľmi plachý a je veľmi šanca, že ho človek stretne. Pozorovať ho však možno podľa stôp a podľa toho, čo zožerie. V tomto období loví hlavne diviakov," prezradil nám riaditeľ Ing. Julián Tomaštík.
V mestských lesoch žije hlavne poľovná zver a to jelene, srnce a diviaky. Zo škodnej zveri, ku ktorej patria aj vlci, môžete v lese stretnúť aj líšku. Spomínané zvieratá možno loviť v rámci predpisov.
"Okrem toho žijú v lesoch zvieratá, ktoré sú celoročne chránené a loviť ich nemožno vôbec. Ide predovšetkým o rysa, mačku divú a v posledných rokoch aj o medveďa. V mestských lesoch sa medveď objavuje hlavne v okolí Kojšova, v blízkosti Košíc sa pohybuje rys i divá mačka."
Najväčším zážitkom riaditeľa spoločnosti Mestské lesy z poslednej poľovníckej sezóny je stretnutie s medveďom v Kojšove, ktorý bol len 50 metrov od neho.
"Napriek tomu, že som mal nachystanú kameru, pretože som predpokladal, že sa tam môže objaviť, od rozrušenia som ju nestačil naštartovať. Bol to statný 180-kilogramový medveď, to je naozaj rarita, pretože doteraz na území mestských lesoch neboli. Objavili sa v posledných dvoch-troch rokoch, lebo sú premnožené a musia si rozširovať svoje teritórium. Naviac podľa historických prameňov má medveď v Slovenskom Rudohorí domovské právo a žil tu aj v minulosti."
Stretnutie s medveďom by však pre turistu nemuselo dopadnúť dobre, keďže sa zvykne otočiť proti človeku a napadnúť ho.
"Medveď, ktorého som stretol, ma nezaregistroval. Prešiel okolo mňa, z jednej húštiny do druhej. Bolo to v novembri. Keby ma zbadal, mohlo by to byť rizikové," hovorí Ing. Tomaštík.
Najväčším riaditeľovým úlovkom v minulej sezóne bol srnec. "Pracovníci spoločnosti dostávajú povolenky na lov výradových kusov, tie komerčné ulovia zahraniční poľovníci. Najradšej varím z diviny perkelt. Mäso musí byť naložené v 'paci' najmenej 12 až 24 hodín.
Základ 'pacu' tvorí voda, ocot, cukor, koreňová zelenina, čierne korenie, bobkový list. Potom sa mäso robí na cibuli, s gulášovým korením, paprikou, korením a zrnkami borievok. Podáva sa s nokami alebo maslovými haluškami. Je to fakt vynikajúce," dodal Julián Tomaštík, ktorý tvrdí, že je len sviatočným poľovníkom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári