Korzár logo Korzár Košice

Slovo tokaj vzniklo zo slovanského stokaj - sútok

Slovenská tokajská vinohradnícka oblasť je na juhu východného Slovenska, hraničí s Maďarskom. Zákon z roku 1908 ju vymedzoval obcami Slovenské Nové

Slovenská tokajská vinohradnícka oblasť je na juhu

východného Slovenska, hraničí s Maďarskom. Zákon z roku 1908 ju vymedzoval obcami Slovenské Nové Mesto, Malá Tŕňa a Viničky, pričom neurčoval výmeru oblasti. V tom čase bolo vysadených 172 hektárov viníc, celková výmera oblasti bola 571 hektárov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vinice obhospodarovali uhorské andrášiovské a rákocziovské šľachtické rody. Zákon z roku 1959 rozšíril oblasť o ďalšie štyri obce, a to Veľká Tŕňa, Černochov, Čerhov a Bara a výmera tak dosiahla 703 hektárov.

SkryťVypnúť reklamu

V súčasnosti má tokajská oblasť takmer 909 hektárov, čiže 43 vinohradníckych honov. Veľkosť maďarskej oblasti sa odhaduje na 5 500 hektárov viníc.

Oblasť je známa špecifickými pôdnymi a klimatickými podmienkami, výroba vína zahŕňa špecifický technologický postup. Pestujú sa tu odrody Muškát zelený, Furmint a Lipovina.

Jedinečnosť vína spočíva v botrytickej vínnej plesni Botrytis cinerea Persoon, ktorá pôsobí na bobuliach hrozna a spôsobuje odparovanie vody a vznik cibéb-hrozienok.

Pomenovanie "tokaj" je slovanského pôvodu, vzniklo zo slova "stokaj" a v prenesenom význame znamená sútok dvoch riek Tisy a Bodrogu.

Tokajské vína majú antidepresívne a antioxidačné účinky a charakteristickú chlebovitú chuť. Kvalitu tokajských výberov určuje počet putní - čím je ich počet vyšší, tým je víno kvalitnejšie.

SkryťVypnúť reklamu

Putňa označuje počet cibéb použitých pri výrobe a vyrábajú sa troj- až šesťputňové výbery.

Víno v oblasti sa začalo pestovať za Rimanov, pokračovali v ňom Slovania. Po nájazdoch Tatárov bola oblasť kolonizovaná Talianmi, ktorí so sebou priviezli základnú odrodu Furmintu.

V čase tureckých vojen sa pestovanie viniča nerozširovalo, ale z tohto obdobia pochádza väčšina tokajských viníc. Používali sa ako úkryty pre ľudí i majetok v čase nájazdov.

Prvé víno vyrobil Sepsi Laczko Maté na Veľkú noc v roku 1650. Tokajské sa stalo obľúbeným nápojom Františka Rákocziho II., Ľudovíta XIV., cára Petra Veľkého i cárovnej Kataríny Veľkej.

Vinári z tokajskej oblasti sa pokúšajú o zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Výroba tokajských hroznových vín závisí od mnohých

SkryťVypnúť reklamu

faktorov, ktoré ovplyvňujú kvasné procesy.

V nepriaznivých ročníkoch sa hrozno oberá pred poškodením hnilobou. Hrozno sa ihneď lisuje a mušty kvasia v drevenej sudovine väčších objemov.

Dokvasené mladé vína sa potom stáčajú do súdkov s objemom 150 až 250 litrov. Po procese zrenia získané tokajské stolové víno je suché a charakterizuje ho 11-12 percent objemu alkoholu, jemná zlatožltá farba a vyšší obsah prchavých kyselín.

Ďalším typom tokajského vína je samorodé suché víno. Na jeho výrobu sa používa dozreté víno bez cibéb. Rmut z odzrneného hrozna nakváša 12-24 hodín. Po približne mesačnom kvasení sa víno stáča z väčších do menších nádob. V menších súdkoch, ktoré kvôli oxidačným procesom nie sú doplnené, prebieha pri teplotách 11 - 14 °C dlhodobý proces zrenia.

Samorodné suché tokajské vína musia mať zlatožltú farbu a najmenej 13 percent objemu alkoholu.

Spracované podľa www.vino-tokaj.sk

Autor: jog

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 594
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 851
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 655
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 808
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 207
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 469
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 767
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 529
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu