vede v mátožnom šere alchymistických dielní. Okolo skutočných majstrov vincúrov sa točili tiene podvodníkov a šarlatánov, ktorí klamali cisárov a kráľov s transmutáciou hmoty, ale aj vína, ktoré liečia všetky pozemské neduhy. Tým vínom boli po celej planéte Zem preslávené a žiadané tokajské vína.
Slovenské tokajské vína od roku 1958 do roku 2002 na prestížnych svetových výstavách konaných pod záštitou Medzinárodného ústavu vína v Paríži získali 52 zlatých, 56 strieborných a 7 bronzových medailí. Po prvýkrát v 500-ročnej histórii výroby tokajských vín, v roku 2000 firma Galafruit pod vedením Ing. Pavla Eftimova, CSc., vyrobila Tokajský výber 6 putňový, ocenený zlatou medailou ako výrobok nadštandardnej kvality.
Koncom uplynulého roka dostala krídla správa, že v okolí Berehova na Ukrajine začali vyrábať "pravý" ukrajinský Tokaj. Miestni výrobcovia vín uvedenú správu bez okolkov potvrdili. "Tokajské" víno má na etiketách aj svoju "ochrannú" značku TOKAJI. "Naše ukrajinské Tokajské víno nie je o nič horšie ako slovenské, maďarské, alebo talianske. Potrebné komponenty dovážame zo Slovenska z oblasti Malej Tŕne, ktorá sa nachádza v okrese Trebišov..." K vývozu hroznového muštu, alebo vína na Ukrajinu sa však nepriznal ani jeden producent vín z tokajskej oblasti. Žiada sa ešte poznamenať skutočnosť, že putňové vína sa vyrábajú z úrody, ktorá dosahuje zvlášť vysokú kvalitu. Tá sa v priebehu desiatich rokov môže dosiahnuť najviac dva razy. Odkiaľ teda pochádza víno, ktoré sa na Ukrajine plní do fliaš pod značkou TOKAJI?
IN VINO VERITAS...
Pred niekoľkými rokmi by zisťovanie miesta pôvodu výroby muštu, alebo vína bolo zdĺhavým procesom. Zbrusu nová metóda identifikácie vín izotopovou analýzou, však tento chúlostivý proces nielenže urýchli, ale výsledky takejto analýzy sú platným dôkazovým materiálom pred hociktorým medzinárodným súdom.
"A toto je moja krv..."
Zázrak, ktorý pred dvoma tisícročiami predviedol Ježiš, bola premena vody na víno. Od tých čias víno popíjajú pozemšťania, kým bohovia na Olympe si pochutnávali výhradne na nektári a ambrózii.
Pravdu vo víne sa však podarilo objaviť až vedeckým pracovníkom Výskumného centra Výskumného centra pre rádioagronómiu v Jülichu v Nemecku. Progresívna metóda pomocou kyslíkovej izotopovej analýzy umožňuje odhaliť akýkoľvek pokus o falšovanie vína počnúc riedením vodou a končiac "zušľachťovaním" cukrom a zdraviu škodlivou chémiou.
Tokajské z Malej Tŕne
Medzi 4 500 vzorkami vín z celej Európy, predtým než Európska Únia akceptovala žiadosť slovenskej strany o uznanie ochrany názvu Tokajské víno so slovenským označením pôvodu, putovali do Výskumného centra v Jülichu vzorky slovenského Tokajského vína z firmy Galafruit z Malej Tŕne. Výsledky boli nad očakávanie. Slovenské Tokajské vína spĺňajú tie najprísnejšie medzinárodne platné kritériá kvality. Na jedničku dopadla aj následná a opakovaná identifikácia podľa metódy existencie troch izotopov kyslíka (16, 17 a 18). Pri odparovaní vody sa dostávajú do ovzdušia ľahšie izotopy a pomer sa mení v prospech ťažších. Nemeckí vedeckí pracovníci na odhaľovanie falšovateľov vín vymysleli skutočnú pascu z ktorej niet úniku. Vinič čerpá vodu z pôdy, odkiaľ sa dostáva do listového a plodového systému, kde sa časť odparí. V dozretých bobuliach hrozien sa vody obohacuje o ťažký kyslík 18. Tento pomer je ustálený a nemení sa ani po vylisovaní muštu a jeho premene na víno. Akýkoľvek pokus falšovateľov sa v tomto procese včas odhalí.
Koniec éry falšovateľov
Zmena izotopovej štruktúry vína znamená stop falšovateľom. Donedávna novodobí "alchymisti" pridávali do vína rozličné prísady, aby oklamali chemických analytikov. Okrem vody mali falšovatelia k dispozícii aj soli horčíka a draslíka, ako aj kyselinu mliečnu a jablčnú. Potom to pekne všetko "osolili", aby víno nadobudlo čírosť a "dobrú arómu". V roku 2000 Úrad pre kontrolu vín analyzoval vyše 500 zahraničných vín, z ktorých takmer sto druhov vín bolo rôznym spôsobom "pančované" a riedené vodou. Typické príznaky falšovania vín sa objavili aj na Slovensku. Falšujú sa však aj alkoholické nápoje popredných slovenských firiem.
Nová metóda identifikácie vín by však mala položiť definitívnu bodku za érou falšovateľov v celej Európskej únii. Okrem uvedených pokusov falšovateľov vín by sa mali zastaviť aj prípady falšovania krajiny pôvodu. Slovenské Tokajské vína sa vo svete vyvažujú zlatom. Niet sa teda čo diviť, pokušenie novodobých "alchymistov" je príliš veľké. Slovenská legislatíva je príliš mdlá a ťažkopádna pri ochrane záujmov serióznych podnikateľských aktivít. Trestný kódex má príliš veľké oká v sieti práva a poriadku cez ktoré sa bez ťažkostí prešmyknú tí, ktorí sústavne konajú na hrane zákona, alebo ho beztrestne obchádzajú. Slovenské Tokajské vína by mali byť považované za rodinné striebro štátu. Kultúrna Európa falšovateľov vín postihuje práve tak, ako falšovateľov bankoviek. Máme sa teda čo učiť. Múdrosť starých producentov Tokajského vína vraví: "Dobré víno tvorí dobrú krv. Dobrá krv je predpokladom dobrej nálady, dobrá nálada je základom dobrých myšlienok a skutkov. Dobré skutky a myšlienky robia človeka človekom..."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári