príbuzná jedného z pacientov, ktorá ho bola v ten večer navštíviť. Keďže jedlo odmietol zjesť, žemľovku si odložila ako ´corpus delicty´. Ako sme sa sami presvedčili, spodok žemľovky hrubý asi centimeter bol spálený na uhoľ a obdobne mal vyzerať aj jej vrch. Nespokojnosť bola na mieste, preto sme oslovili vedúcu diétnu sestru s otázkou, čo robiť v takomto prípade.
"Pokiaľ nie je kvalita servírovaného jedla vyhovujúca, pacient ho môže vrátiť a žiadať náhradu. Buď dostane novú porciu toho istého pokrmu, alebo mu pripravíme iné. Vôbec nikto sa však na žemľovku nesťažoval," zareagovala Valéria Sninčáková.
Ako poznamanala, s ponosami sa príležitostne stretávajú a reklamáciu vždy vybavia kladne. Pacienta pritom následne navštívi aj diétna sestra, aby zistila, čo bolo na jedle nevyhovujúce.
"Čo sa týka žemľoviek, tie v našej kuchyni pečieme len zriedkakedy, pretože je to dosť problémové jedlo. Podľa hygienikov sa podpisuje pod väčšinu prípadov salmonelóz, preto je nevyhnutné žemľovku veľmi dobre prepiecť. Vždy to našim dievčatám prízvukujem, tentoraz sa asi stalo, že bolo niekoľko porcií pripálených. Nevedeli sme o tom, jedlo nikto nevrátil," dodala V. Sninčáková.
Pacienti by sa rozhodne mali dožadovať svojich práv, a nielen čo sa týka stravy. Možno práve obávané príplatky za stravu a ´hotelové služby´ v nemocniciach dodajú chorým odvahu. Aj keď ani teraz nie sú tieto služby zadarmo, pretože ich platíme v zdravotnom poistení a daniach, ak budeme musieť vydať za pobyt v nemocnici niekoľko stovák z vlastného vrecka, rozviažu sa nám i ústa. Otázkou je, koľko si budeme na stravu priplácať a či sa tieto peniaze naozaj dostanú až do nemocničnej kuchyne.
Ako sme sa dozvedeli, momentálne vydávajú vo FN L. Pasteura na celodennú stravu 61 korún a z týchto peňazí sa naozaj nedá veľa vyčarovať. Posúďte sami - komu vystačí na raňajky v priemere deväť korún a desať halierov a na obed 21,35 Sk? Limit na desiatu a olovrant je pritom šesť korún desať halierov a večera v tejto nemocnici by nemala presiahnuť 18,30...
"Naše kuchárky musia byť naozaj aj kúzelníčkami, aby im to postačovalo. Veď za šeťdesiat korún sa už v reštaurácii ani nenajete. Pritom v bratislavských nemocniciach vydávajú na stravu cez sto korún denne, čo už reálnejšie pokrýva náklady a dá sa teda pripraviť pestrejší a racionálnejší jedálniček. To, čo dostanú naši pacienti, je naozaj maximum toho, čo sa dá z peňazí, ktoré máme k dispozícii, vyťažiť. Preferujeme lacnejšie jedlá, napriek tomu je takmer každý deň okrem piatka na obed mäso. Predpokladám, že v ostatných nemocniciach tu na východe nie je situácia o nič lepšia," konštatoval primár oddelenia liečebnej výživy a naturálnej medicíny MUDr. Štefan Košlík, CSc., podľa ktorého význam stravy v liečebnom proceste nemožno podceňovať.
"Pod drvivú väčšinu ochorení sa podpisuje zlá strava a jedlom sa dá choroba veľakrát aj najlepšie liečiť. Niektorí lekári sú však iného názoru a v situácii, v akej sa slovenské zdravotnícke zariadenia nachádzajú, musí nemocnica prioritne zabezpečovať nákup životne dôležitých liekov. Na to, aby sme pacientom mohli pripraviť skutočne vyvážený jedálniček s väčším množstvom ovocia a zeleniny, by sme potrebovali možno až dvojnásobok toho, čo máme, teda asi 120 korún na deň," dodal primár, ktorý je presvedčený, že za stravu by si pacienti nemali priplácať, pretože je súčasťou liečebného procesu. Avšak pripúšťa, že aj za doma pripravenú stravu si musí každý zaplatiť a v súčasnej ťažkej situácii takýto krok preto možno pochopiť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári