Korzár logo Korzár Košice

Nekrájanie chleba na polovicu pobúrilo kupujúcich

Košice - "Mne stačí na dva dni štvrťka chleba a musím si kúpiť celý. Rozkrájaný mi nepredajú. Vraj je taký zákon. Som na dôchodku a každú korunu

musím dvakrát obrátiť v ruke," zatelefonoval nám pohoršený čitateľ, ktorý zažil túto neblahú skúsenosť v supermarkete Čížik na Alvinczyho ulici. Skutočne, v tejto predajni priamo na polici s chlebom je vyvesená tabuľa s nápisom Chlieb nekrájame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako sme si všimli i za tých pár minút, čo sme čakali na vedúcu, okolo pečiva prešlo niekoľko dôchodcov, ktorí najprv chlieb zobrali, ale keď zistili, že im ho nikto nerozkrojí, vrátili ho s povzdychom späť. "Predsa nedám 24 korún za chlieb, keď sa mi ani nezmestí do mrazničky. Radšej si ho kúpim inde, kde krájajú," povzdychla si pred nami postaršia kupujúca.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa slov vedúcej "Čížika" Emílie Perdukovej chlieb už nekrájajú od 1. novembra. "Odvtedy totiž platí takýto zákon," dodala. Nás však zaujalo i to, že firma Dekort, spol. s r. o., ktorá supermarket Čížik prevádzkuje, má i predajňu Cottbus a tam vám chlieb úplne v pohode rozkroja. "Zatiaľ ho krájame. Neviem o tom, že by sme nemali," začudovala sa predavačka v Cottbuse.

Chlieb vám rozkrájajú aj v iných predajniach. Napríklad v sieti potravín firmy Bala. "O žiadnom takomto zákone sme nepočuli. Chlieb krájame na polovice aj na štvrtky. Niečo podobné platí v Čechách a niektorí si asi myslia, že sme ešte spoločný štát," s úsmevom skonštatovala zástupkyňa vedúcej potravín Bala na Tyršovom námestí Eva Čechová.

SkryťVypnúť reklamu

Je pravda, že podobný zákon platí už niekoľko mesiacov v Českej republike. V tamojších potravinách sa nesmie predávať chlieb a pečivo nezabalené, len v obaloch. Taktiež je u našich susedov zakázané krájanie chleba a pečiva. Toto obmedzenie prinieslo našim susedom pokles predaja baleného pečiva o päťdesiat percent a zaznamenali aj o 30 percent znížený záujem o chlieb.

Na Slovensku však žiadna takáto vyhláška neplatí!

Potvrdil nám to riaditeľ sekcie potravinového dozoru a hygieny potravín zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR doc. Peter Turek, PhD.:

"Takáto vyhláška u nás neplatí. Viem, že v Čechách s ňou majú problémy. Klesol im predaj. Ani balenie pečiva nie je správne. Trpí kvalita. Pečivo je gumovejšie. Predsa len čerstvý chrumkavý chlieb je lepší. Ale na druhej strane sa však určitá hygiena pri predaji musí dodržiavať. Krájanie chleba nie je obmedzené žiadnym zákonom. Preto sa čudujem predávajúcim, ktorí to robia. Prichádzajú tak o dôveru spotrebiteľa."

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 449
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 204
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 143
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 822
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 460
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 158
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 921
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 165
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu