Korzár logo Korzár Košice

Výlov kaprov na vianočný trh je drina, v Períne-Chýme vystriedali nespoľahlivých brigádnikov väzni zo Šace

Košice - Vianočné sviatky sú už pomaly na dosah. Mnohí Slováci si nevedia sviatočný stôl predstaviť bez neodmysliteľnej pochúťky - kapra. Toho by

malo byť na predvianočnom trhu dostatok. Svedčia o tom aj informácie od vedúceho rybničného hospodárstva firmy Edemi Mateja Grentzera z Perína-Chýma. Po Hrhove totiž včera začali s výlovom rýb aj na týchto rybníkoch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri vodných plochách sa zišli chlapi so sieťami v rukách, ktorí sa hotovali do studeného rybníka. Počasie rybárom neprialo. Aj napriek tomu, že sa pokúšali spustiť hladinu rybníkov na primeranú výšku, kvôli vytrvalým dažďom sa im splniť nepodarilo. Aj napriek tomu však začali s výlovom kaprov, šťúk a tolstobikov.

SkryťVypnúť reklamu

"Chytajte sieť a poďme do vody," zvolal na chlapov v gumených oblekoch jeden z ich partie. Do rybníka vošlo vyše desiatky chlapov, ktorý sa v studenom a bahnenatom rybníku pohybovali ako Majka z Gurunu vo vzduchu. Našťastie ani jeden z nich nespadol, no pri navigácii, kde sa postavia a ako budú sieť smerovať, kričali tak hlasno, že si zväčša veľa rýb vyplašili.

"Chyť to za tú tyč a ťahaj. Pomaly, veď sa nám sieť zachytí na dne a ryby odplavú," zneli pokyny pre mužov, ktorí mali makačky vo vode viac než dosť. "Nie je to jednoduchá robota. Preto si už tretí rok volám na výpomoc väzňov zo Šace. Som s nimi maximálne spokojný. Je to drina a stávalo sa mi, keď sme najímali brigádnikov, že sa niektorý pošmykol, spadol a rozhodol sa odísť. Nehovoriac už o tom, že nám mizlo veľa rýb, človek nemá šancu všetko ustrážiť. Až neskôr som sa dozvedal, že ich predávali po krčmách," hovorí Matej Grentzer počas výlovu.

SkryťVypnúť reklamu

Chlapi sledovaní ostrými očami "bacharov" sa medzitým so siaťou dostali k brehu. Úlovok to nebol bohvieaký, voda bola vysoká, ryby uplávali. Aj napriek tomu vyberali zo siete statné kusy kaprov i šťúk. "Musíme rybník ešte spustiť a potom bude všetko v poriadku. Rýb je nadostač, len ich treba ešte pred prvými mrazmi dostať z rybníkov."

Vyššie denné teploty súvisiace s otepľovaním atmosféry spôsobujú rozmnožovanie mikroorganizmov v kaloch. Tieto skutočnosti výsostne ovplyvňujú zdravotný stav rýb. "Len čo sa objavili prvé príznaky na koži, preventívne sme nasadili antibiotiká. Zdravotne sú ryby na tom veľmi dobre, je vidieť, že sme pre to niečo urobili. Dávali sme im antibiotiká a pomohlo to. Človek sa stále učí. Zvýšili sme chov šťuky. Práve táto dravá ryba nám pomáha zbaviť sa hruzca, ktorý tu síce nikdy nebol, no dostával sa k nám z potoka Idanka. Požiera ikry, čím spôsobuje značné škody."

SkryťVypnúť reklamu

Počas minulých rokov trápili rybárov v Períne pytliaci. Zdá sa však, že tento trend upadá. "S pytliakmi je to lepšie, teraz majú možnosť rybárčiť aj počas roka, dávame im možnosť rybolovu za poplatok. Ponúkame im jednorázový lístok na jeden deň. Veľkú úlohu však zohral aj fakt, že sa zmenil zákon a sankcie sú v tomto smere prísnejšie. Donedávna to bol do 5000 korún len priestupok, a tak sa nám smiali do očí. Zopárkrát v noci sa však stalo, že aj napriek tomu som tu videl pytliakov. Musíme dávať pozor."

Rýb by malo byť teda dostatok a ako sme sa dozvedeli, nemalo by sa stať, že by sa niekomu neušlo. "Podľa toho, čo sme na jar vysadili to vyzerá tak, že rýb by malo byť dosť. Úhyn sme počas roka nezaznamenali, takže v tomto smere by to malo byť v poriadku. Hlavne kapra by malo veľa, keď k tomu prirátam aj dve až tri tony šťuky a 10 ton tolstobika, problém nevidím. Ľudia si zvykajú aj na tolstobika, stávalo sa minulý rok, že ľudia prišli, chceli túto rybu, nemali sme ju, núkali sme teda kapra, no toho nechceli a odišli."

Mnohí ľudia v posledných rokoch preferujú nákup mrazených rýb, prípadne filé pred živými rybami. Podľa vedúceho rybničného hospodárstva v Períne-Chýme je to hlavne kvôli nebezpečným kostičkám.

"Ľudia ryby príliš počas roka nejedia. Keď príde čas Vianoc, všetci zrazu prejavia záujem. Podľa mňa to nie je dobré a je to zapričínené aj tým, že mnohí nevedia kapra vykostiť. Pritom to ide tak jednoducho, kostičiek sa báť netreba. Vykostenie netrvá viac ako tri minúty, nie je v tom žiaden problém, je to jednoduché. Všetko chce ale svoj cvik. Niečo som sa naučil od starých rybárov, na iné veci som prišiel sám. Máme často hostí, tento mesiac tu bol herec Michal Dočolomanský už dvakrát. Ľuďom ryby chutia. Je to zdravé mäso. Počas roka však nie je o neho záujem."

Kilogram kapra z rybníkov v Períne by mal na trhu stáť 80 korún, tolstolobik vyjde kupujúceho na 50 Sk za kilo. Najdrahšou pochúťkou bude zrejme šťuka, ktorá vyjde na 150 Sk za kilogram. "Predávať budeme priamo v Períne. Predajné stánky v meste nebudú, časť rýb podľa dohody postúpime zmluvným partnerom. Veľa ľudí chodí priamo k rybníkom," dozvedeli sme sa od vedúceho rybničného hospodárstva.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 594
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 851
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 655
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 808
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 207
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 469
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 767
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 529
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu