tichej "poľovačky". Podľa nich, poriadny hubár sa nepýši počtom zaplnených košíkov: zbiera šetrne.
Iba opovrhnutie majú takíto hubári pre účastníkov najnovších hlúpych slovenských preteko: niekde súťažia nie v počte košíkov ale v tom, koľko hríbov nájdu za hodinu. Za šampiónov sú považovaní tí, ktorí našklbú okolo dvesto hríbov za 60 minút...
Jeden z najuznávanejších hubárov na východnom Slovensku, inžinier Ján Pardovič z Košíc napríklad za svoj najväčší tohtoročný hubársky úlovok označuje nález dvoch hríbov.
"Cením si, že sa mi podarilo nájsť hríb šaštínsky,
výskyt ktorého bol na Slovensku zaznamenaný zatiaľ iba na troch lokalitách. Ešte prekvapujúcejší bol pre mňa nález hríba zavalitého, ktorý je na Slovensku naozaj zriedkavý a považujem to, že som ho v okolí Vranova nad Topľou našiel, za raritu. Vyskytuje sa v krajinách oveľa južnejšie od nás," povedal J. Pardovič.
Aj mykologička RNDr. Ivana Kautmanová zo Slovenského národného múzea v Bratislave sa oveľa viac ako z množstiev húb tešila správam o nálezoch hríba Dupainovho a niektorých ďalších raritných druhov, napríklad hríba žltého, purpurového či vínovočerveného. "Do našej poradne občas ľudia tiež nosia rarity, napríklad hríb voňavý. Tento hríb, ktorý cítiť za karbolom, rastie iba na jedinej lokalite u nás, v okolí Senca. Zaujímavý je aj fakt, že v tomto roku sa potvrdila skúsenosť hubárov z regiónov, ktoré na huby nie sú také bohaté ako napríklad Orava, Liptov, Spiš či ďalšie. Hubári z južnejšie položených častí Slovenska,
napríklad z Gemera, z okolia Lučenca či zo Štiavnických vrchov majú potvrdenie teórie, že sem, do teplých dubín, bohatá sezóna prichádza každých sedem rokov - naposledy bola takou ako teraz v sezónach 1994-95. Huby inak rástli počas leta naozaj všade. Nepotešilo ma však, že ľudia pri zbere v tomto roku neobišli pri zbere ani chránené druhy húb - napríklad jedlú muchotrávku cisársku, ktorá sa teraz vyskytla vo väčšom množstve po takmer ôsmich rokoch a mnohí ju z neznalosti bezohľadne ničili," povedala doktorka Kautmanová.
Smutnosmiešne je, ak sa pri zbere pretekajú
"tiežhubári", ktorí nepoznajú jednotlivé druhy húb. Tak sa stáva, že hríbový "šampión" zaplnil za hodinu svoj košík a potom kontejner pri činžiaku v meste stovkami exemplárov nejedlého podhríba žlčového - známeho horčiaka. Takéto "preteky" a vandalské ničenie nejedlých druhov húb - najčastejšie mimoriadne pôvabných muchotrávok červených, odsudzuje aj inžinier Pardovič. "Súťaž hubárov nazbierať čo najviac húb považujem za devastujúcu. To už vôbec nie je pravá hubačka, ale kombajnový zber a doslova robota. Nehovoriac už o nevhodnom správaní sa niektorých ľudí v prírode -hluk a krik, ničenie, odpadky, to ma vždy vedie k tomu, že vyhľadávam lokality, kde je síce húb menej, ale nič ma tam neruší," povedal J. Pardovič z Košíc.
Tento známy košický hubár súhlasí s doktorkou Kautmanovou z Bratislavy v tom, že momentálny, miestami slabší výskyt húb,spôsobený oteplením a minimom dažďa, je iba prechodným javom. Podľa oboch, skutočná a klasická hubárska sezóna príde v jeseni.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári