KOŠICE. V pohári, v obyčajnom alebo sladkom kornútiku, hygienicky podávané so servítkou. To sú zvyčajné spôsoby, ktorými si ľudia zvyknú dopriať kôpky sladkého chladeného krému počas horúcich letných dní.
Novinkou je Raffaelo
Túto sezónu vyrukovali mnohé predajne zmrzliny s novinkami. V košickej Aide vám okrem mnoho iných druhov naservírujú tento rok aj zmrzlinu Raffaelo.
"Ide o novinku, ktorá tu po minulé roky nebola. Chutí presne ako známy bonbón a je v nej teda vanilkový krém, kokos a kúsky keksíka," prezradil nám majiteľ cukrárne Aida Rami Immeri.
Najviac vraj ide čokoládová
Podľa neoficiálnych štatistík sa najviac predáva čokoládová, no deťom chutia najmä farebné, ktoré sú zvyčajne ovocné. "Ja chcem túto zelenú," ukazoval štvorročný Miško na jablkovú. "Minule som si dal mätovú, no sklamala ma. To som si mohol rovno zmraziť zubnú pastu a potom ju zlízať," zasmial sa 22-ročný študent Martin.
"Nedá sa povedať, ktorá zmrzlina ide najviac. Vyrábame stále podľa potreby a podľa aktuálnosti na trhu. Novinkové chute diktujú krajiny ako Slovinsko, Taliansko, Dánsko, Nemecko a niečo aj my sami," dodal R. Immeri. Zo strany dospelých je teda záujem o mliečnu zmrzlinu, ktorej namrazia zmrzlinári približne 400 litrov denne, čo predstavuje vyše desaťtisíc dávok.
Vrátila sa aj točená zmrzlina
V obľube je aj stará dobrá točená zmrzlina, ktorú taktiež nájdete na Hlavnej ulici. Zatiaľ čo "obyčajná" stojí túto sezónu v Košiciach 0,30 centov, točená 0,75 centov. Objemovo je však točená väčšia. Čo sa týka veľkosti dávok, ešte stále zaostávame za zahraničnými krajinami, kde zvyknú "načapovať" do jedného kornútka viac, ako je možné, aj keď, samozrejme, za inú cenu. Na druhej strane, núdza už nie je o veľké kúsky ovocia, čokolády či piškót, ktoré boli kedysi skôr vzácnosťou.
Autor: pan
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári