KOŠICE. Už 61 pacientov s podozrením na salmonelózu bolo od začiatku leta hospitalizovaných na Klinike infektológie a cestovnej medicíny vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura Košice. U desiatich sa ochorenie potvrdilo. Ročne kvôli tejto chorobe na pracovisku skončí 100 až 120 ľudí.
Ochorenie nazývané aj akútna črevná infekcia najviac straší práve v letných mesiacoch. "Je to sezónne bakteriálne ochorenie, ktoré sa prejavuje akútnym zápalom žalúdka a čriev. Z našich skúseností vyplýva, že počet nakazených salmonellou v lete stúpa o 25 až 50 percent. Samozrejme, počty závisia od toho, ako teplo je v tomto období a tiež, aké hygienické a stravovacie návyky pacienti majú," vysvetľuje primár kliniky Ladislav Virág.
Môže poškodiť obličky
Hnačky, bolesti brucha, teploty nad 38 stupňov Celzia a zvracanie sú varovným signálom pre ľudí. "Pacient je dehydrovaný, pretože vo výraznej miere stráca tekutiny. Môže dôjsť aj k poškodeniu obličiek." Podľa toho, aké výrazné sú prejavy ochorenia, lekári rozhodnú, či infikovaný ostáva v doma, alebo je potrebná hospitalizácia.
Chorý ostáva v nemocnici približne tri až sedem dní. Liečba pozostáva z podávania infúzií, ktoré sú náhradou tekutín a minerálov črevných dezinficiencií a diéty. Antibiotiká sa nasadzujú len výnimočne pri ťažkých formách ochorenia.
Pozor na šaláty
Salmonella patrí medzi takzvané zoonózy - na ľudí ju prenášajú zvieratá. "Prenos medzi ľuďmi je zriedkavý, ale už sa nám stalo, že pracovníci v potravinárskom priemysle, ktorí mali nesprávne hygienické návyky, baktériou infikovali výrobky," hovorí odborník.
Baktérie sa môžu nachádzať vo výkaloch domácich zvierat, najmä vtedy, ak hnačkujú, dôležitá je preto hygiena. Salmonella enteritidis môže infikovať navonok zdravé sliepky a kontaminovať vajcia. Ľudia sa nakazia po požití majonézy, surových vajec, nepasterizovaného mlieka. Odborníci preto odporúčajú vajcia nepretržite skladovať v chlade a v predajniach sledovať dobu trvanlivosti.
Primár Virág upozorňuje najmä na predaj čerstvých pultových šalátov. "Kupujúci si neuvedomí, že väčšina z týchto šalátov expiruje do 24 hodín a pokojne ho skonzumuje aj na tretí alebo štvrtý deň." Rizikové sú tiež koláče s margarínovými plnkami alebo so šľahačkou a bagety plnené vajíčkami a dresingmi.
Strašia aj iné choroby
Salmonelóza nie je jedinou črevnou hrozbou. Nebezpečná je tiež žltačka typu A, pri ktorej si treba dať pozor nielen na dôsledné a časté umývanie rúk, ale aj na ovocie a zeleninu. "Musia byť riadne umyté a ošúpané, pretože môžu prenášať aj ďalšie ochorenia, ako je šigelóza či rôzne parazitózy."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári