árska omáčka, majonéza, vajíčka, mäso i obložené chlebíčky, to všetko môže byť za nedodržania predpisov pri letných horúčavách nebezpečné. Práve preto vykonáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach kontroly hygieny.
V letnom období podobne ako počas celého roka sa vykonávajú kontroly podľa plánu. "Kontrolujú sa všetky typy potravinárskych prevádzok s dôrazom na prevádzky s výrobou a predajom epidemiologicky závažných potravín," vysvetľuje vedúca oddelenia fyziológie výživy MUDr. Beáta Antošová. "Najmä predajne lahôdok, zmrzlín, cukrárenských výrobkov, letné terasy, reštaurácie. Tieto kontroly sú vo väčšine prípadov spojené s odberom vzoriek potravín a pokrmov na laboratórne skúšky za účelom overenia ich zdravotnej bezpečnosti."
Pätnásť zamestnancov odboru hygieny výživy RÚVZ v Košiciach vykonávalo od apríla plánované kontroly a mimoriadne (nariadené nadriadeným orgánom verejného zdravotníctva – Úradom verejného zdravotníctva SR). Kontroly sa týkali všetkých prevádzok, kde sa predáva hotové jedlo, prípadne chladené pochúťky. To znamená rôzne sezónne stánky, fast foody, cukrárne, motoresty, čerpacie stanice a mnohé ďalšie.
Na spomínaných kontrolách sa dá zistiť všeličo. Medzi závažné nedostatky patrí napríklad predaj pokazeného mäsa, prípadne tatárskej omáčky po záruke. Kupujúci pri kúpe zmrzliny tiež nerád vidí, keď mu "holými rukami" (prípadne tou istou), dá predavač kornútok so zmrzlinou i vydá peniaze. V niektorých prevádzkach to robia dvaja, jeden dávkuje zmrzlinu, druhý pracuje s peniazmi, v iných obsluhuje iba jeden, no balí každý kornútok do servítky.
Aby sa nestalo, že si so zmrzlinou, prípadne hamburgerom, "kúpite" aj salmonelózu, musia sa prevádzky riadiť príslušnými predpismi. "Všetky prevádzky musia dodržiavať zásady správnej výrobnej alebo hygienickej praxe uvedené v Potravinovom kódexe SR." Ak hygienici zistia nedodržiavanie podmienok, či už nevyhovujúce skladovanie mäsa, prípadne pokazené jedlo alebo predaj zmrzliny a vydávanie peňazí tou istou rukou, prevádzka dostane pokutu. Tá sa pohybuje od 100 až do 33-tisíc. "Za prvý polrok 2009 bolo uložených 45 pokút v celkovej výške 5 875 eur. Okrem toho bolo uložených 10 opatrení na mieste resp. rozhodnutí týkajúcich sa zákazu činnosti, prípadne uzatvorenia prevádzky."
Na to, aby hygiena zatvorila prevádzku, prípadne uložila majiteľovi pokutu, potrebuje dôvod. Počas kontrol, ktoré zatiaľ vykonali, zistili viac vážnejších nedostatkov. Skazené mäso či tatársku omáčku zatiaľ neobjavili. Ani nevyhovujúci predaj zmrzliny. "V rámci kontrol najzávažnejšími nedostatkami bolo napríklad zistenie potravín po dátume spotreby resp. minimálnej trvanlivosti. Okrem toho aj svojvoľné zmrazovanie potravín dodaných do zariadenia v nezmrazenom stave, či spoločné uchovávanie nezlučiteľných potravín. Tiež nedodržiavanie osobnej a prevádzkovej hygieny, prípadne vykonávanie potravinárskej činnosti bez odbornej spôsobilosti."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári