Korzár logo Korzár Košice

Správne čapovanie piva je zmes rituálu a umenia

Košický bar Garibaldis sa stal na sklonku minulého týždňa miestom malého školenia. Holandský majster v čapovaní piva Franck Evers tam košickým barmanom predvádzal, ako sa má správne naplniť pohár pivom tak, aby z neho mal zákazník čo najväčší pôžitok. Sym

PivoPivo (Zdroj: rob)

patický mladý muž navštívil počas slovenského turné 18 vybraných prevádzok v 11 mestách.

Franck najprv pracoval ako ošetrovateľ na psychiatrii, potom ako tenisový tréner. Keď si kúpil bar a musel sa naučiť čapovať pivo, postupne sa stal uznávaným odborníkom. Posledných sedem rokov školí personál reštaurácií, barov a pubov po celom svete, čím zvyšuje povedomie milovníkov piva najmä značky Heineken, ktorú zastupuje. "Načapovať pivo tak, aby si na ňom zákazník pochutnal a osviežil sa, je zmes rituálu a umenia. Vyžaduje si cit a skúsenosť," vraví Franck. "Hoci je čapovanie jednoduché, mnohí návštevníci barov sa stále stretávajú s rušivými momentmi, ako je teplé pivo, veľa alebo málo peny či rýchlo padajúca pena. Po zlej skúsenosti si nielenže nedajú druhé pivo, ale viac sa do tohto baru nevrátia."

Rituál správneho čapovania piva je podľa Francka jednoduchý. "Vezmete si dobre vychladený a čistý pohár, jedným plynulým pohybom otvoríte kohútik výčapu a necháte pivo špirálovito stekať do nakloneného pohára. Samozrejme, bez prerušovania. Keď je pohár takmer plný, narovnáte ho, a keď je plný, kohútik zatvoríte. Pohár položíte mimo kohútika, aby z neho do pohára nekvaplo, vezmete stierku a odstránite prebytočnú penu. Tá musí byť dostatočne pevná a v pohári by mala vydržať 10 až 15 minút." Podľa Francka má každé pivo svoj vlastný spôsob čapovania, no v prípade ležiakov je približne rovnaký. Dá sa použiť nielen pri holandskom Heinekene, ale napríklad aj pri slovenskom Zlatom Bažante či Kelte.

Ako nám holandský majster prezradil, pivo by malo mať pri čapovaní teplotu medzi 3 až 5 °C. Vtedy sa dá pri vychladenom pohári docieliť taká pena, ktorá splní svoj účel. "Pena má funkciu ochrany, je čosi ako vrchnák na fľaši. Okrem toho, že udržiava správnu teplotu piva v pohári, zospodu bráni úniku bubliniek, teda CO2 a zhora zas izoluje od vzduchu, aby do piva neprenikol kyslík. Počas čapovania je dôležité, aby sa koniec kovovej 'pípy' nedotkol peny. Okrem toho, že by ´spadla´, pivo by získalo kovovú chuť."

Po každom načapovaní je dôležité okamžité zotretie hornej časti peny stierkou. To preto, lebo na povrchu peny sa vyzrážajú horké chute chmelu. "Ak sa to urobí správne a včas, vytvorí sa tým správne napätie, CO2 ostáva v pive, kyslík ´vonku´ a horké časti sa odstránia. V opačnom prípade je pivo horkejšie, prenikavejšie a vrchné zložky peny pôsobia na organizmus konzumenta dehydrujúco. Takže chodí častejšie na toaletu. Tento postup čapovania má pri svetlých ležiakoch svoj význam. Je to spôsob, ako pracovať s pivom tak, aby bolo svieže, jemné a aby sa ľahko pilo. Ak to vidí aj konzument, má pocit, že barman pre neho robí niečo navyše. A aj samotné pivo sa správa lepšie."

A čo v prípade, ak si niekto dopraje pivo z fľaše, resp naliate do pohára? Franck tvrdí, že on by pil priamo z fľaše. "Tá je naplnená v pivovare za dodržania všetkých technologických podmienok. Je v zelenej alebo hnedej fľaši, aby do nej nepreniklo UV žiarenie, ktoré je najväčší nepriateľ piva. Keď sa bude pivo z fľaše vylievať do pohára, unikne z neho veľká časť CO2, pridá sa doň kyslík, vytvára sa veľa peny, v ktorej je veľa horkých zložiek." Ak si to však spoločenská situácia vyžaduje a priložiť fľašu k ústam by sa považovalo za nekultúrne, holandský majster radí, považovať hrdlo fľaše za 'pípu'. "Nerozbíjať" pivo prúdom o dno pohára, ale jemne ho liať na stenu nakloneného pohára a ten tesne pred naplnením vyrovnať. Docieli sa tak správny pomer peny a piva, ktoré sa bude chuťovo blížiť k správne klasicky načapovanému.

Počas niekoľkoročnej praxe Franck vyškolil približne 30-tisíc barmanov po celom svete. Neexistuje vraj kontinent, ktorý by nenavštívil. Najlepšie pivo vraj pil v Belgicku a na juhu Holandska, lebo sa pri jeho výrobe použila mäkká voda. Chutilo mu české a aj slovenské. Najhoršie vraj pil v USA. V pípe nebol takmer žiadny tlak, v teplom pohári bolo zle načapované a nemalo žiadnu penu. Na otázku, či sa mu už niekedy stalo, že sediac v bare videl, ako mu barman nesprávne načapoval pivo, odpovedal: "Áno a nie raz, v Holandsku aj v Británii. Ale je rozdiel, či to barman robil zle a vedel, že to robil zle alebo o tom vôbec nevedel. V takom prípade som vstal a ukázal mu to. Ale nie nejako agresívne, ale priateľsky..."

Na záver Franck dodal, že okrem správne načapovaného piva je pre 65 % zákazníkov dôležité, aby dostali pivo v originálnom pohári značky, ktorú pijú a na originálnom podpivníku. "Dôležitý je aj očný kontakt medzi barmanom a zákazníkom. Holandskí barmani tvrdia, že pri očnom kontakte dostávajú o 10 percent vyššie sprepitné," dodal Franck Evers na záver s úsmevom.


SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  4. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  5. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  6. Na Marka oharka do jarka
  7. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 096
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 782
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 9 029
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 372
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 930
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 3 204
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 2 862
  8. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 2 499
  1. Elena Antalová: Ako sa zbaviť zúfalstva zo Slovenska
  2. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  3. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  4. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  5. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  6. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  7. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  8. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 769
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 332
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 75 013
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 683
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 16 581
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 12 641
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 734
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 597
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Elena Antalová: Ako sa zbaviť zúfalstva zo Slovenska
  2. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  3. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  4. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  5. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  6. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  7. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  8. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 769
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 332
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 75 013
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 683
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 16 581
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 12 641
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 734
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 597
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu