KOŠICE. Istá košická reštaurácia bola jednou zo šiestich zastávok prestížneho gastronomického podujatia Top Chefs Tour, ktorého sa zúčastnili až šiesti renomovaní slovenskí šéfkuchári. Pripravili šesťchodové tasting menu pre skutočných gurmánov. Podmienkou bolo, aby pri tom využili tradičné slovenské suroviny. Prezradiť recepty však nechceli, to je vraj tajomstvom každého z nich.
Treba mať kuchárske srdce
S nápadom usporiadať netradičnú tour prišiel Jaroslav Žídek, jeden z majstrov kuchárskeho umenia. Sám sa zúčastnil stáží v takmer všetkých európskych krajinách, preferuje však tradičnú kuchyňu. Nestačí podľa neho pokrm len uvariť. „Treba ho aj naprezentovať, aby to nejak vyzeralo," myslí si.
Šéfkuchári sa zhodujú, že podstatou dobrého jedla je kvalitná surovina a kúštik improvizácie či kreativity. „Najdôležitejšia je kvalita mäsa a jeho čerstvosť," povedal Milan Poloha.
„Musí vás to baviť. Najhoršie je, keď to robíte z donútenia," uvažoval Marián Harciník.
Podľa Ladislava Dibalu je významné i vybavenie kuchyne a dostatok priestoru. Tvrdí, že k ozvláštneniu aj obyčajného pokrmu vraj netreba veľa. „Stačí pridať brusnice alebo lesné ovocie."
Miroslav Uhrín dodal, že musia mať i chuť ďalej sa vzdelávať.
„Najdôležitejšie je srdce, aby to išlo z neho. Lebo kuchárčina je vlastne umenie," zhrnul Mário Dani.
Schwarzenegger chcel párok
Títo kulinárski majstri varili pre mnoho známych ľudí, väčšina však vraj nemá žiadne maniere.
„Napríklad pre U2, Jackie Chan, INXS, Sheryl Crow, Fugees, Bruce Springsteen, Alice Cooper, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger. Z politikov Václav Havel, Hillary Clinton, Madeleine Albright, či dánsky, švédsky alebo nórsky kráľ a ďalší," lovil v pamäti Žídek.
Cooper, ktorý na fotkách odhryzáva netopierom hlavy, žiadal na prekvapenie všetko úplne prepečené. Naopak, Springsteen chcel skoro surový steak. Albright obľubovala „bramboračku" a české jedlá. Stres mu však spôsobil Schwarzenegger. „Objednal si párok s hranolkami. Niečo také sme v reštaurácii nemali, tak sme rýchle museli utekať do obchodu kúpiť mu ten párok," vykladal Žídek so smiechom.
Pápežovi chutila kačka
Šéfkuchár Harciník mal česť obslúžiť pápeža Jána Pavla II. počas poslednej návštevy u nás. „Všetko mu chutilo, ale najväčší úspech mali kačacie prsia," prezradil.
Dibal varil napríklad na zasadnutiach V4, viackrát pre Ivana Gašparoviča. „Chutí mu klasická domáca strava. Nie je vôbec náročný, ale jedlo musí byť dobré a poctivo urobené."
Uhrín zas zvykol kuchtiť pre našich hokejistov, tí sú vraj „stejkoví".
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári