Korzár logo Korzár Košice

"Fajčiarsky zákon" sa im nepáči

Dlho diskutovaný "fajčiarsky zákon", ktorý v septembri vstúpil do platnosti, zmenil charakter takmer každej reštaurácie či baru na Slovensku.

Dlho diskutovaný "fajčiarsky zákon", ktorý v septembri vstúpil do platnosti.Dlho diskutovaný "fajčiarsky zákon", ktorý v septembri vstúpil do platnosti. (Zdroj: rosa)

Mnoho ich majiteľov muselo pristúpiť k veľkým investíciám do prestavby interiéru či nákupu špeciálnej vzduchotechniky. Počas nedávnej kontroly, zameranej na dodržiavania tohto zákonu, sme s pracovníčkami Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) navštívili niekoľko košických podnikov. V každom sme k danej problematike dali možnosť vyjadriť sa aj prevádzkarom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cigaretka k pivu či káve a fajčiarske debaty boli každodennou súčasťou koloritu košických barov a reštaurácií. Takmer nikde sa neriešilo, či v miestnosti, kde si fajčiari vychutnávajú voľný čas, sedia aj ľudia, ktorí vdychovaniu dymu neholdujú. Tomuto trendu zlomil väz "fajčiarsky zákon", ktorý vstúpil do platnosti 1. apríla, v úprave a v plnom znení od 1. septembra. Tento zákon obsahuje viacero bodov, ktorým museli prevádzkari prispôsobiť interiér svojich podnikov. Najvýraznejšími sú, že do každého reštauračného podniku sa musí vchádzať cez nefajčiarsku zónu a pre nefajčiarov musí byť vyhradených minimálne 51 % miest kapacity, teda väčšina.

SkryťVypnúť reklamu

Pracovníčky RÚVZ majitelia a pracovníci košických barov a reštaurácií dobre poznajú. Ako tvrdia, nestretávajú sa s nepríjemným personálom, ktorý by po tom, čo ich zazrie, prevracal oči, prípadne k nim bol nepríjemný. Podniky podrobujú zvyčajne nielen kontrole dodržiavania fajčiarskeho zákona, ale aj tradičnej hygieny prípravy a podávania jedál. Plán kontrol jednotlivých podnikov si RÚVZ pripravuje na začiatku kalendárneho roka. Program obohacujú mimoriadne kontroly, ktoré robia na základe podnetov - napríklad sťažností občanov. Takú mimoriadnu kontrolu sme našou reportážou spôsobili aj my. Sústredili sme sa pritom len na dodržiavanie spomínaného fajčiarskeho zákona.

Ako prvú si pracovníčky RÚVZ vzali na mušku reštauráciu na Luniku I. S podmienkami v tomto zariadení boli spokojné, nezistili žiadne porušenie zákona. Prvou miestnosťou, do ktorej zákazník vojde, je nefajčiarska časť, spojená s barom. Pre nefajčiarov je vyhradená väčšia časť podniku. Milovníci cigariet majú k dispozícii miestnosť na konci reštaurácie, oddelenú dverami. "Než vstúpil 'fajčiarsky zákon' do platnosti, bolo to tu takmer identické. Jediným rozdielom bolo, že miestnosť, ktorá je v súčasnosti vyhradená pre fajčiarov, bola predtým pre nefajčiarov," hovorí barman Viktor. Zmenil sa teda len pomer fajčiarskych a nefajčiarskych miest.

SkryťVypnúť reklamu

Hoci ide na prvý pohľad o nepodstatnú zmenu, v podniku to spôsobilo určitý úbytok klientely. "Počas obeda to nie je veľký problém. Keď sa prídu ľudia najesť, vybavia to rýchlo, nepotrebujú fajčiť. Kto predsa nevydrží, môže si cigaretku vyjsť zapáliť pred podnik." Podstatne horšie je to večer. "Keď si sem prídu posedieť nejaké partie pri poháriku, zvyčajne si chcú aj zapáliť. Všetci sa nahrnú do menšej fajčiarskej časti podniku a miesta v nej sa veľmi rýchlo obsadia. Máloktorý z fajčiarskych zákazníkov má potom záujem sadnúť si do 'nefajčiara' a chodiť na cigaretu pred podnik. Zvyčajne sa potom otočia a idú niekam inam," sťažuje sa Viktor. Do budúcnosti sa s problémom prirodzeného úbytku klientely plánujú popasovať - chcú otvoriť aj ďalšiu fajčiarsku zónu. Musia však postaviť stavebnú bariéru, ktorá by ju od zvyšku podniku oddeľovala.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšími navštívenými zariadeniami boli podniky v OC Galéria. Situácia v týchto baroch nás zaujímala aj preto, lebo reštaurácie nie sú od pasáže obchodného centra oddelené žiadnymi dverami. Dym, vychádzajúci z týchto podnikov, prekáža mnohým návštevníkom centra. Zákon prihliada aj na túto problematiku. Majitelia boli nútení investovať do patričnej filtračnej vzduchotechniky, ale aj iných inovácií.

"Predtým ako vstúpil nový zákon do platnosti, sme mali kaviareň obkolesenú bariérou vysokou len jeden a pol metra," hovorí Peter, prevádzkar kaviarne na prízemní stašej časti OC. Cigaretový dym sa teda po okolí zariadenia šíril prakticky bez zábran. To sa po vstupe prísneho zákona do platnosti muselo zmeniť. "Steny podniku sme museli zdvihnúť úplne nahor, čo nebolo jednoduché. Museli sme dbať aj na to, aby to nejako vyzeralo. Celú kaviareň sme teda zasklili. Konštrukčne a finančne to bolo náročné. Kaviareň sme totiž obkolesili ôsmimi sklenenými tabuľami, z ktorých každá váži vyše 150 kilogramov."

Veľkou investíciou bol aj nákup špeciálnej vzduchotechniky. Zabezpečuje, aby sa cigaretový dym nedostal do priestoru mimo kaviarne. "Kúpili sme dve 'vzduchové práčky'. Sú to zariadenia, ktoré nasávajú znečistený vzduch a po prefiltrovaní ho vyfukujú. Jedna taká práčka stojí približne 2 333 eur." Peter sa posťažoval aj na to, že jedna z týchto práčok sa po dvoch týždňoch používania pokazila. "Problémom je aj prievan, ktorý tieto zariadenia spôsobujú. Myslím, že to budeme musieť riešiť aj nejako inak."

Peter je odporcom nového zákona. "Vzniklo ním mnoho problémov. Tým, že máme pre fajčiarov vyhradený menší počet miest, prichádzame o klientelu. Z desiatich zákazníkov chce totiž približne osem sedieť vo fajčiarskej časti. Fajčiari sa nevedia prispôsobiť. Ak príde partia troch, štyroch zákazníkov, z ktorých fajčí hoci len jeden, ostatní si do fajčiarskej časti sadnú s ním." Peter kritizuje aj nejasný výklad zákona. "Myslím, že žiadnemu majiteľovi podniku nie je jasné, čo presne zákon hovorí a nikto si nie je istý, či jeho kaviareň alebo bar presne spĺňa všetky požadované kritériá."

Ďalšie naše kroky viedli na poschodie toho istého centra. Navštívili sme bar, ktorý zaberá väčšinu poschodia. Veľká časť miest pre zákazníkov sa nachádza priamo na chodbe, zhruba rovnaká časť je čiastočne stavebne oddelená. "Pred tým, ako vstúpil nový zákon do platnosti, sa mohlo fajčiť aj vonku. Novými zmenami sme však fajčenie na chodbe museli zakázať. Je to škoda, citeľne nám to ovplyvnilo navštevovanosť podniku. Ľudia si k nám totiž zvyčajne prídu sadnúť na kávičku a vyfajčia pri tom dve, tri cigarety. Teraz sa stáva, že miesto vo fajčiarskej časti jednoducho nie je," sťažuje sa prevádzkar Tomáš.

Pre prísny zákon už podnik dostal aj pokutu. "Hoci sme boli jedni z prvých, ktorí sa podľa nového zákona zariadili, nevyhli sme sa pokute vo výške 3 333 eur. Kontrola totiž prišla ešte v čase, keď sme nemali všetko doladené." Dnes už na stoloch na chodbe zákazníci neuvidia popolníky, nachádza sa tam aj jasné označenie informujúce o tom, že ide o nefajčiarsku zónu. "Napriek tomu sa z času na čas nájde odvážlivec, ktorý si zapáli aj v nefajčiarskej časti. Stáva sa to najmä pri podnapitých zákazníkoch. Neuvedomujú si, že kým im hrozí pokuta do 30 eur, ja kvôli nemu môžem zaplatiť až 33 333 eur. Ak nepomôže slušné napomenutie, nespratného zákazníka vieme riešiť aj vlastnou SBS službou či strážnikmi obchodného centra."

Fajčiarsku časť aj v tomto podniku oddeľujú od tej zvyšnej výkonné "vzduchové práčky". Ako väčšina ostatných prevádzkarov, aj Tomáš patrí k odporcom zákona. "V Chorvátsku sa s tým vysporiadali rýchlo. Štát pochopil, že takým pravidlom obmedzuje podnikateľov a po niekoľkých mesiacoch zákon zrušil. Ja som toho názoru, že by sa fajčiť malo buď všade alebo nikde."

Aby sme mali mozaiku názorov vedúcich prevádzok kompletnú, navštívili sme reštauráciu v centre mesta - v uličke oproti OD Dargov. V období pred platnosťou zákona bol interiér podniku rozdelený na dve zhruba rovnaké časti. Fajčiarsku a nefajčiarsku. "Tesne pred 1. septembrom sme to však zmenili. V súčasnosti do našej reštaurácie vchádzajú zákazníci najprv cez nefajčiarsku časť. Z celkovej kapacity zhruba sto miest máme v súčasnosti pre fajčiarov určených len dvadsať. Časť, v ktorej je fajčenie povolené, sme riadne stavebne oddelili a umiestnili tam dvere. Tomu, aby do druhej časti neprenikal cigaretový dym, bráni aj silná ventilácia vzduchu," hovorí vedúci prevádzky František.

Aj v tomto podniku zaregistrovali kvôli obmedzeniam citeľný úbytok zákazníkov. "Niektorí fajčiari si sadnú aj do nefajčiarskej časti a zapáliť si chodia do letnej záhrady, kde je to povolené. Väčšina však v prípade, že máme fajčiarske miesta plne obsadené, podnik opúšťa." Ani Františkovi sa teda nový zákon nepozdáva. "Pre každého podnikateľa, pracujúceho v našej oblasti, je tento zákon bolestivý. Prišiel navyše v čase krízy, keď je to veľmi citlivé. Pred začiatkom septembra sme znenie zákona dlho študovali, no vnímam ho ako akýsi prechod. Som za to, aby bol jasnejší. Nech sa nefajčí nikde alebo všade," priklonil sa k názorom viacerých kolegov z branže.

Hoci všetky podniky, ktoré sme navštívili, podmienky vyplývajúce z nového "fajčiarskeho zákona" spĺňali, nesúhlas prevádzkarov kaviarní a reštaurácií s jeho znením bol evidentný. Ako nám pracovníčky RÚVZ potvrdili, s porušeniami protifajčiarskych nariadení sa už dnes stretávajú málokedy, no majiteľom z nich niekedy "vrie krv". Najväčšou nedokonalosťou je podľa ich názoru rozdiel medzi znením a výkladom zákona. Nefajčiari sú, naopak, spokojní. Konečne si môžu posedieť v ktoromkoľvek podniku bez toho, aby im cigaretovým dymom nasiaklo oblečenie alebo sa zaplnili ich pľúca...

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 250
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 761
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 570
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 808
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 739
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 388
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 684
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 526
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu