Niekoľko sto návštevníkov sa dozvedelo, čím kŕmili sovietskych vojakov, aby víťazne došli až do Berlína, alebo čo nachádzali v kotloch stredovekí bojovníci.
KOŠICE. Zrejme najväčším ťahákom podujatia boli chlapi odetí v sovietskych gymnasťorkách, postávajúci pri dvoch nádobách a nebezpečne vyzerajúcich zbraniach. V prvom ešuse mali čosi na pohľad nie veľmi vábne, v druhom ležali malé rybičky. Nuž a ako chuťovka nakladné kyslé uhorky. "Volajú ich ogurec," vysvetlil nám jeden z dvoch "Sovietov", inak členov košického Klubu vojenskej histórie Krasnogvardejec. "Tie rybičky sú solené, sušené a to tretie sa volá grečka. Ide o obilninu, robili ju na sladko alebo na slano. Do toho, ak mali, pridávali mlieko, prípadne mäso. Napríklad aj z koňa."
Stredoveké placky a pivná kaša
O niekoľko metrov ďalej si rozložili stredovekú kuchyňu dievčatá a muži z košickej šermiarskej a divadelnej spoločnosti Via Cassa.
"Naše devy pripravujú placky, ktoré slúžili ako náhrada chleba," opísal nám stredoveké menu Ján Burkuš. "Po upečení sa budú podávať s medom alebo jabĺčkami s cukrom a škoricou. V kotlíku buble pivná kaša, do nej treba dať jabĺčka, sušené ovocie, hlavná ingrediencia - čierne pivo a zahustí sa chlebom."
Ako si vzápätí zavtipkoval Roman Furajtár, šéf Via Cassa, placky zakaždým chutia inak. Záleží vraj na tom, čo kuchárkam pri miesení spadne do cesta.
Kuchár je dôležitejší ako generál
Veľa zaujímavého o vojenských kuchyniach sa dalo počuť i vidieť vo filme, ktorý premietali v bývalej sýpke. Košický rodák, režisér Peter Kerekeš naň zbieral materiál celých päť rokov. Dokument, ktorý zbiera ocenenia doma i v zahraničí, predstavuje zákulisie vojenských kuchárov, ktorých úloha vo vojnových konfliktov je možno rovnako dôležitá ako úloha generálov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári