Korzár logo Korzár Košice

Vianočné recepty známych Košičanov

Niekto pripravuje na Štedrý večer kapustnicu, iný rybaciu či hubovú polievku. Jeden vysmáža kapra, druhý siahne každý rok po šťuke a tretí po osvedčených filetách. Ako vyzerá Štedrovečerné menu v rodinách niektorých známych Košičanov a čo majú na stole šp

ecifické? Tu je vzorka poltucta z nich:

• Hana Kecerová má tradičné vianočné menu

"Tuhý" kapor odrazu ožil

Štedrovečerné menu v rodine košickej herečky, členky činohry Štátneho divadla Košice Henriety Kecerovej je tradičné. Začína sa oplátkami s medom, nasledujú bobaľky s makom, kapustnica a na záver zemiakový šalát s rybou. V rodine Kecerovcov je to pravidelne kapor. "Keďže ho nikto nedokáže v tom sviatočnom čase zabiť, kupujeme ho už ´tuhého´," prezrádza H. Kecerová. Pri slávnostnej večeri nedodržiavajú žiadne zvyky. Teda tanier navyše pre prípadného hosťa alebo šupiny z kapra pod obrusom. "Zapálime sviečku a podľa zvyku našich starých rodičov sa pomodlíme." Vianočný stromček majú živý a ozdobuje sa deň pred vianocami. "Najviac kreativity prejavuje moja mama, ale dá sa povedať, že jej pomáha celá rodina."

Keď sme načali tému kapra, H. Kecerová si spomenula na príhodu, ktorá sa u ľudí so slabším srdcom mohla poľahky skončiť miernym infarktom... "Raz dal otec kapra zabiť predajcovi. Doniesol ho domov, dal do chladničky a kamsi odišiel. Po šiestich hodinách mama rybu vybrala a strčila pod horúcu vodu, že ju umyje. Vtedy kapor ožil a začal sa hýbať. Mama skríkla a ja som skoro vypadla z okna, ktoré som práve umývala. Samozrejme, kapor putoval do vane a otec, keď sa vrátil domov, nechápal, odkiaľ máme vo vani živého kapra. Zabiť ho však odmietol, takže roly ´kata´sa musel zhostiť sused... Inak by sme boli večer bez ryby a kapor by zomrel na starobu..." smeje sa na príhode H. Kecerová.

Domáce bobaľky

Suroviny: 0,5 kg hladkej múky, 20 g droždia, 20 g kryštálového cukru, mlieko (asi 4 dl), soľ, med, mak.

Postup: Do múky pridáme droždie zmiešané s cukrom, vlažné mlieko a soľ. Vypracujeme redšie cesto a necháme vykysnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme šúľky hrubé asi ako prst a tie nakrájame asi na 2-centimetrové kúsky. Ukladáme vedľa seba na pomastený plech reznou stranou dolu a upečieme. Prevaríme asi 1 liter vody s medom (sladíme podľa chuti). Vychladnuté, od seba oddelené bobaľky nasypeme do misky a sparíme medovou vodou. Keď sa napijú, zbytok vody vylejeme a zasypeme ich makom. Premiešame a dochutíme práškovým cukrom. Takto pripravené bobaľky necháme na chladnom mieste až do podávania na stôl.


• Vianočné menu v rodine JUDr. Milana Filička je zmes dvoch kuchýň

Vymýšľal "rozprávku" o kaprovi

V rodine hovorcu Krajskej prokuratúry Košice JUDr. Milana Filička je štedrovečerné menu zmesou tradičných jedál, ktoré do manželstva priniesol on i jeho manželka. "V rodine mojej manželky bola štedrá večera vždy výsostne pôstna, teda bez mäsa. Moja mama zase vždy varila kapustnicu s klobásou," vraví JUDr. Filičko a pokračuje vymenovaním súčasného menu. "Už skoro tridsať rokov sa u nás po zjedení strúčika cesnaku podáva kapustnica s najmenej tromi druhmi klobásy. Po nej nasleduje vianočná hrachová kaša. Až po nej sa podáva zemiakový šalát s rybou. Tou je buď kapor, alebo filé. Na záver večere sú ešte bobaľky s makom."

Ako takmer v každej rodine, aj u Filičkovcov má prípravu sviatočnému menu na starosti domáca pani. Jedinou výnimkou je zemiakový šalát. Ten je výhradne v réžii jej manžela. "V ostatných rokoch pripravujem dva druhy. Volám ich zdravý a nezdravý. Ten zdravý je so sójovou majonézou i jogurtom a nedávam do neho vaječné žĺtky. Musím však priznať, že vždy je väčší záujem o ten ´nezdravý´. Teda s majonézou a vajíčkami..." Čo sa týka kapra, kým boli deti malé, kupoval sa živý, ktorý niekoľko dní plával vo vani. "Potom som ho musel tajne zabiť a na druhý deň prácne vymýšľať ´rozprávku´, ako mohol kapor v noci z vane odplávať," smeje sa JUDr. Filičko pri spomienke na časy dávno minulé. "Teraz kupujeme kapra už zabitého a na Vianoce si počká v mrazničke."

V rodine Filičkovcov sa na Štedrý večer dodržiavajú zaujímavé zvyky. "Pred večerou vždy zapálime malé sviečky za všetkých blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Od stola k stromčeku po darčeky ideme, až keď sviečky dohoria. Jeden prázdny tanier na stole symbolizuje spomienku na blízkych a dávame aj šupiny z kapra pod obrus."

Vianočný hrach

Suroviny: hrach (asi 20 dkg), dva zemiaky, cesnak (2 strúčiky), soľ, majorán, maslo

Postup: hrach umyjeme, necháme namočený od večera do rána, potom pridáme vodu a varíme, až kým nie je úplne rozvarený. V druhom hrnci uvaríme očistené zemiaky, tie rozmixujeme s vodou a zmiešame s rozvareným hrachom. Dochutíme soľou, majoránom a cesnakom. Pri servírovaní polejeme roztopeným maslom a podávame s vianočkou.


• V rodine starostu Mareka Kažimíra vymenili kapra za filety zo šťuky

Pred večerou číta z Biblie

Prvý chod vianočného menu starostu MČ Krásna Mareka Kažimíra sú tradične oplátky s medom. Nasleduje kapustnica s hríbmi a domácou údenou klobásou, zemiakový šalát s vyprážanou rybou. Záver, ak je ešte v žalúdku miesto, patrí bobaľkám s makom.

"Kým boli deti malé, než sa dostal kapor na tanier, plával živý vo vani," spomína starosta, ktorému vtedy pripadla aj nepopulárna úloha, zbaviť šupináča života. "Aj jeho ďalšie spracovanie som mal na starosti. Zjedli sme ho do posledného kúska, no skutočne sme mu prišli na chuť až vtedy, keď som sa ho na Perínskych rybníkoch naučil od Mateja Grecnera správne vykostiť. Teraz uprednostňujeme filety zo šťuky. Obsahuje menej kostí a hlavne má tvrdšie a kompaktnejšie mäso."

Čo sa týka ďalších vianočných zvykov, v rodine Kažimírovcov sa pred zasadnutím k sviatočnému stolu prečíta vhodný úryvok v Biblie. "Väčšinou tá časť, ktorá sa vzťahuje na narodenie Ježiška alebo príchodu Troch kráľov s darmi do Betlehema," upresnil starosta a na záver prezradil recept na koláčik, ktorý na sviatočnom stole nesmie chýbať. Napríklad ako dezert ku večernej káve.


Opitý Izidor

Suroviny. Cesto: 5 žĺtkov, 150g palmarínu, 150 g práškového cukru. Dobre vymiešame a pridáme 100 g orechov, 50 g hrubej múky, 4 PL kakaa, pol prášku do pečiva a sneh z 5 bielkov. Orechová plnka: 200 g pomletých orechov, 1 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 dl rumu. Krém: 3 celé vajcia, 150 g kryštálového cukru, 2 PL kakaa. Šľahať nad parou do zhustnutia. Do studeného vmiešame celé maslo. Poleva buď klasická alebo 3 čokoládky ľadové gaštany horké a 100 g masla. Ľadové gaštany rozpustíme s maslom (nesmie sa variť) a mierne vychladnutú polevu nalejeme na krém.

Postup: palmarín, cukor a žĺtky vymiešame do penista, pridáme kakao, orechy, múku, prášok do pečiva a napokon vmiešame sneh z bielkov. Cesto nalejeme na vymastený a múkou posypaný plech s vyšším okrajom. Vychladnutý potrieme ríbezľovým džemom a natrieme orechovou plnkou. Potom potrieme vychladnutým krémom a polejeme čokoládou.



• Lucia Knoteková aj na Štedrý večer uprednostňuje "prirodzenú stravu" pred klasickým menu

Namiesto šupín dáva pod obrus mince

Aj sólistka opery Štátneho divadla Košice, sopranistka Lucia Knoteková, otvára vianočné menu oplátkami s medom. "Kedysi nasledovali bobaľky s makom, ale časom tento náš zvyk zanikol," spomína Lucia. "U nás doma, teda u rodičov, si každý dáva to, na čo má chuť. Po celodennom hladovaní má väčšinou každý chuť na všetko, takže si berieme zo všetkého, hoci iba jednu lyžicu. Mávame na vyber kurací vývar a kapustnicu ako polievky, za nimi nasleduje zemiakový šalát s rybou alebo kuracími rezňami a ako dezert vianočné koláč, no niekedy aj ovocné poháre."

Šupiny z kapra Knotekovci pod obrus nedávajú. "Raz mi jeden kolega daroval rybacie šupiny do peňaženky, vraj aby som mala dosť peňazí. Odvtedy som mala iba samé dlhy, až kým som mu ich vrátila," smeje sa Lucia. "Radšej pod obrus každý rok tajne šupnem zopár mincí. Pekne oblečení si sadneme k stolu a ocko stále prednesie krátky slávnostný príhovor, ktorý sa vždy končí vetou: ... aby sme sa tu o rok takto v zdraví znova všetci zišli..." Ku zvykom Knotekovcov patrí aj jeden tanier navyše. "Bol určený tomu, kto k nám prišiel, lebo moji rodičia ho nechceli nechať na Štedrý večer samého..."

Keďže je už nejaký čas spôsobom stravovania Lucie "prirodzená strava", teda živá či surová - rawfood, nič z bežného menu sa jej netýka. "Pri prechode na prirodzenú stravu som mala strach, ako budem zvládať odolávať sviatočným dobrotám. No na moje prekvapenie to nebolo ťažké. A to aj vďaka tomu, že som pochopila, že všetky bežné jedlá sa dajú niečím nahradiť. Princíp tohto stravovania je uchovávať v strave vitamíny, minerály, enzýmy... Všetko vhodné pre náš organizmus (ovocie, zelenina, orechy, semiačka), čo znamená jesť surové. S príchodom minuloročných vianočných sviatkov a mojou chuťou na kapustnicu som dostala nápad urobiť si ju surovú." Ak by to chcel niekto skúsiť, Lucia ponúka jednoduchý recept.

Surová kapustnica

Do domácej kyslej kapusty, ktorú necháme so šťavou, pridávame všetko čerstvé. Nastrúhanú mrkvu, rovnako so šťavou, pretlačený strúčik cesnaku (aby mala vôňu za klobásou), majorán, čierne korenie i červenú papriku. Pridáme pôvodne sušené huby, ktoré však namočíme do malého množstva vody a necháme zmäknúť. Gramáž jednotlivých položiek a ingrediencií autorka receptu neuvádza, lebo je z jej hlavy a robila ho, ako sa vraví, od oka. Každá šikovná gazdinka však vie zo všetkého pridať či ubrať podľa chuti a hustoty, ktorú chce dosiahnuť. Ak by niekomu veľmi prekážala jej studená chuť, môže si kapustnicu ohriať, no len do 40 stupňov.


• Natália Revajová - Lenartová podáva k zemiakovému šalátu rybie filety

So sestrou sa zvykli biť, ktorá vstane prvá

Košická fitneska Natália Revajová - Lenartová začína štedrovečerné menu oplátkami s cesnakom a medom. Nasleduje kapustnica, vyprážaná ryba so zemiakovým šatátom a hubová mačanka. Záver patrí bobaľkám s makom. Samozrejme, kto má ešte v žalúdku miesto, môže ho vyplniť koláčikmi od výmyslu sveta. "Kedysi sme mali k šalátu kapra," spomína Natália. "Ako vášnivý rybár ho vždy lovil otec a ja so sestrou sme potom rybku, kým sme boli menšie, oplakávali. Dnes kapra nahradili mrazené filety. Jednak je s nimi menej práce a nemajú toľko kostí ako kapor."

Zo sviatočných zvyklostí si Natália spomenula na modlitbu pred jedlom i šupiny kapra pod obrusom. Vraj preto, aby bol ten ďalší rok bohatý a plný hojnosti. Nezabudlo sa ani na jeden prázdny tanier navyše pre prípadného hosťa či na nakŕmenie domácich zvierat nejakými dobrotami, aby aj tie vedeli, že sú Vianoce. "U nás sa tradovalo, že kto prvý vstane od sviatočného stola, do roka z domu odíde. So sestrou sme sa zvykli biť, lebo ani jednej sa prvej vstať nechcelo..." smeje sa Natália pri spomienke na tento zvyk.

Hubová mačanka

Surviny: 1 dl šťavy z kyslej kapusty, 50 g sušených húb, 1 bobkový listu, 3 zrnká nového korenia, 3 zrnká celého korenia, 1 až 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 5 g masla, 2 dl šľahačkovej smotany 33 %, 1 až 2 lyžice hladkej múky (podľa toho, akú ju chceme hustú), mletá červená paprika soľ.

Postup: Huby pred varením umyjeme a namočíme do vody na 1 až 2 hodiny. Šťavu z kyslej kapusty zriedime s 0,5 l vody. Pridáme huby, bobkový list, nové korenie, čierne korenie, soľ a cesnak. Povaríme to asi 20 min., pokiaľ huby nezmäknú. Hladkú múku rozhabarkujeme v smotane a cez sito vlejeme do hubového vývaru. Povaríme 10 min. a odstavíme. Maslo rozpustíme, popražíme najemno pokrájanú cibuľu a potom pridáme mletú papriku. Cez sitko to vlejeme do omáčky. Kto má rád kyslejšiu omáčku, môže pridať viac šťavy z kyslej kapusty. K tomu podávame vianočný chlieb.


• Anka Lemesányiová mala kapra iba raz

Báseň pre oči aj žalúdok

"Vianoce milujem," začína svoje rozprávanie o sviatočnom menu redaktorka TV Markíza Anka Lemesányiová. "Milujem ich presne preto, že sú tradičné a nemienim to nijako meniť ani tohto roku. Kapustnica, ryba a zemiakový šalát. To je čosi, bez čoho si Vianoce už neviem ani len predstaviť. A najlepšie na tom je, že nielen ja. Najnovšie sa proti akejkoľvek zmene či 'vylepšeniu' vianočného menu búria aj moje deti. Takže výnimočné na štedrovečernom menu je u nás v rodine to, že je už desiatky rokov rovnaké."

Po večeri a rozbalení darčekov ešte príde na rad ovocný šalát. "Do svojej domácnosti som si ho doniesla ešte z domu. Predpokladám, že táto tradícia má korene v maminom zmysle pre praktickosť. Jednoducho ju jedného dňa dožralo, že po nás deťoch zbiera po celom byte po štedrej večeri od šupiek z banánov a mandarínok až po škrupinky z arašidov. Vymyslela systém nazvaný ovocný šalát. U mňa doma sa stal neodmysliteľnou bodkou za štedrou večerou. Posledné roky ho servírujem do vydlabaných ananásových polovičiek. Tak je to doslova báseň nielen pre žalúdok, ale aj oči."

Hoci je 24. decembra šéfkuchárom Anka, priznáva, že posledné roky jej výrazne do remesla fušujú jej deti. Krájanie, šúpanie zemiakov, obaľovanie ryby... Jednoducho, na niektoré roboty už má svojich ľudí. "Len raz sme sa doma pokúšali o živú rybu, ale nedopadlo to dobre," odpovedá Anka na otázku, či podáva k zemiakovému šalátu filé alebo čerstvo zabitého šupináča. "Toho dva dni vo vani plávajúceho tvora, ktorý už mal aj svoje meno, sme napokon v zúfalstve štyri hodiny pred štedrou večerou darovali susedovi a my sme utekali kúpiť filé. Odvtedy sme sa o žiadnu zmenu nepokúšali. Rybie filé to u nás istí..."

Ovocný šalát

Suroviny: citrusové ovocie, banány, ananás, hrozno, jablká, kivi, vanilka, citrónová šťava, nasekané oriešky alebo mandle, šľahačka.

Postup: všetko ovocie očistiť a nakrájať, dochutiť vanilkou a citrónom, pridať nasekané oriešky a servírovať ozdobené so šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  2. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  3. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  4. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  3. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  4. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  5. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  6. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  7. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  8. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 62 953
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 10 170
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 7 533
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 5 962
  5. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 874
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 5 097
  7. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 4 575
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 824
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu