Mnohí sa tešia aj na klobásky, vajíčka, údenú šunku a mnohé iné dobroty súvisiace s týmito dňami. Avšak je jasné, že tieto lákavé jedlá nie sú práve najľahšie. Ak teda nechcete tráviť Veľkú noc na pohotovosti so žlčníkovým záchvatom, venujte tomuto článku zvýšenú pozornosť.
"Veľkonočné sviatky bývajú veľkým náporom na tráviacu a vylučovaciu sústavu mnohých Slovákov," upozorňuje hovorkyňa FN LP Jaroslava Oravcová. "Aj na Veľkú noc by sme mali poznať mieru, a to platí tak pre alkoholické nápoje, ako pre sviatočné pokrmy. Ideálne je držať sa ľudovej múdrosti a piť do ´polopita´ a jesť do polosýta. Pričom všeobecné rady - čo sa týka zloženia a úpravy jedál - platia tak vo všedný deň, ako aj vo sviatok."
Ako teda predísť tráviacim ťažkostiam a "prešvihnutiu" s alkoholom? Preferujte ľahko stráviteľné a zdravé pokrmy v čo najprírodnejšej forme. Dajte prednosť bielemu mäsu pred tmavým a úprave "naprírodno" pred vyprážaním a grilovaním či údeninami. Dochucovadlá používajte s mierou. Siahnite radšej po bylinkách, kravskom masle, jogurte či sterilizovanej šťave z paradajok ako po majonéze, tatárskej omáčke a kečupe. Konzumujte veľa vlákniny, ktorá napomáha vyprázdňovaniu. Tú obsahuje napríklad aj celozrnné pečivo. Doprajte si dostatok čerstvej zeleniny a ovocia.
"Kontrolujte príjem sacharidov a tukov. Pozor na krémové zákusky s margarínom. Uprednostnite tvaroh, ovocie a ak čokoládu, tak s vysokým obsahom kakaa. Siahnite radšej po panenskom olivovom oleji ako rafinovanom rastlinnom. Pokiaľ to s jedlom preženiete, doprajte si prechádzku alebo aspoň krátky očistný pôst. Napríklad vynechajte obed alebo večeru. Preferujte víno pred tvrdým alkoholom a alkoholické nápoje zapíjajte nealkoholickými." Odporúča sa piť všeobecne veľa tekutín. Najmä vodu, minerálky a bylinné čaje. Pozor si treba dať na sýtené nápoje, ktoré obsahujú veľa cukru.
Ako zdôrazňuje prednosta III. internej kliniky Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice prof. MUDr. Daniel Pella, PhD., na zdravú výživu by sme mali myslieť aj počas sviatkov. "To znamená mať na zreteli energetický príjem a výdaj, i zloženie potravy. Pri troche zodpovednosti a vôle nemusí byť Veľká noc sviatkom objedania." D. Pella sa často stretáva s prípadmi nadváhy a s ňou súvisiacimi ochoreniami. "Pre obezitu sú kľúčové hlavne tri faktory - energetický nadbytok, nízky výdaj energie (nedostatok pohybu) a nesprávne zloženie potravy. To všetko je počas sviatkov pre mnohých bežnou realitou. Pritom často stačí len trochu ubrať v jedle a pridať v pohybe a bilancia by bola vyvážená. Nie je to o nevedomosti - väčšina ľudí dobre vie, v čom spočíva zdravá životospráva - ale hlavne o vôli a sebazaprení." D. Pella zdôrazňuje, že treba myslieť nielen na vyvážený jedálniček, ale aj vhodnú pohybovú aktivitu. Najlepšie na čerstvom vzduchu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári