KOŠICE. Krčmári reagovali na informácie mesta a Kositu o podpore separovaného zberu. Tvrdia, že odpad triediť nemôžu, aj keby chceli.
„Pár rokov dozadu mali všetky reštaurácie debny na triedenie. Veď reštauračný odpad tvoria väčšinou druhotné suroviny ako plechovky, plasty a sklo. Komunálny odpad skoro neprodukujeme, jedno vrece mi predtým stačilo na tri dni. Potom separovanie zrušili a teraz zbierajú len sklo. Tým pádom musím naplniť aj štyri bežné vrecia denne," hovorí prevádzkar Peter. Ďalej poukazuje na to, že všetky ich smeti teraz končia v spaľovni, namiesto toho aby sa zhodnotili. Denne pritom jeho prevádzka vyprodukuje aj 50 plastových fliaš. „Chceme podmienky na separovanie, sme demotivovaní triediť. Kosit sa stará len o to, aby sme čím viac platili za odpad."
Kosit: Nie sú objektívni
Podľa Kositu však prevádzkovatelia nie sú objektívni, firma totiž odlišuje separovaný zber pre obyvateľov a pre podnikateľov. „Každý podnikateľ má možnosť si u nás uzatvoriť obchodnú zmluvu na túto činnosť. V minulosti sme oslovili obchodné prevádzky hlavne v centre mesta a snažili sa vybudovať systém separovaného zberu aj pre týchto podnikateľov," uviedol hovorca Kositu Roland Bánhegyi. Dodal, že táto služba by bola spoplatnená, keďže z nej nemajú zisk. V prípade záujmu vraj vedia podnikateľom zabezpečiť triedenie v plnom rozsahu, no problém predstavuje častá zmena prevádzkovateľov.
„Kto má záujem v centre mesta separovať, má možnosť si na základe zmluvy určiť druh separovanej komodity, veľkosť zberovej nádoby a frekvenciu odvozu," zhrnul hovorca.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári