Potravinári však pri kontrolách košických trhov kontaminované plodiny neobjavili.
KOŠICE. Na známych „pľacoch" ponúkajú trhovci bohatú nádielku voňavej zeleniny, ovocia či kvetín. Pomedzi pulty prehýbajúce sa pod váhou všakových plodín sa však tmolilo akosi menej ľudí.
Zdraželi o 10 až 40 percent
Niektorí na trhoviská stále nedajú dopustiť. „Chodím na Dominikánske asi tridsať rokov, mám taký rituál každý piatok. Dnes som kúpil ovocie, 'petrušku', zemiačky na pečenie. Je to jediné pekné miesto, kde sa dajú nakúpiť potraviny," tešil sa Miroslav Běhal. "Nebojím sa, veď sem chodia kontroly. Kto mal zaplavené, by si sem predsa nedovolil prísť. Je to tu najlacnejšie, aj keď od minulého roka zdvihli ceny asi o 10 až 15 percent. No ostatné trhy sú drahšie aj o 30 až 40 percent."
Dôchodkyňa Viera však má obavy: "Kúpila som len kôpor, no ale bojím sa, či to nie je z tých miest zaplavených. Ale to sa nedá zistiť. Odkedy boli povodne, nakupujem radšej len v obchodoch."
Dovážajú z Maďarska
Úbytok zákazníkov potvrdili i samotní predávajúci. „Na trh teraz chodí menej ľudí," povedala zeleninárka Alena z Dominikánskeho. „Nepáči sa im, že všetko je drahšie. Ale to kvôli povodniam a neskôr horúčavám. Nič nerastie tak, ako by malo. No snažíme sa ceny udržiavať najnižšie, ako sa dá. Mali sme aj kontrolu, všetko bolo v poriadku." Tovar nosí z Maďarska. No nie z veľkoskladu, ale priamo od pestovateľa, na ktorého kvalitu sa vraj môže spoľahnúť.
Podobne väčšina obchodníkov dováža plodiny od našich južných susedov, či z prihraničných oblastí. Nájdu sa i takí, čo dali prednosť vzdialenejším krajinám a napríklad melóny berú až z Grécka.
Hypermarkety vyhrávajú
Nižšie tržby má takisto pestovateľka Timea, predávajúca na Hradbovej. „Ľudia si viac zvykli na hypermarkety, ale to ovocie nie je také chutné a zrelé. No tam toľko nerozmýšľajú, nakupujú vo veľkom, nemajú čas. Ceny majú pritom niekedy vyššie a ja som nezdražila." V poslednom čase sa stretáva s nedôverčivými otázkami: „Často sa pýtajú, či nie je zelenina kontaminovaná. Všetko mám z vlastnej záhradky v Seni, pestujem už roky, nás nezaplavilo. Nie vždy mi veria. Ale to vidno, že je zelenina dobrá."
Jej "kolegyňa" z Košických Olšian tiež vraví, že zákazníkom sa zdá všetko drahé. "Chceli by ešte lacnejšie, ako máme. Na cene sa však aj viem dohodnúť," povedala Mária Gamratová.
Nahodili rôzne ceny
Na sídliskovom trhu pri Luniku II je konkurenica o čosi menšia a ceny skutočne o niečo vyššie. "Mne sa zdá, že k nám zákazníci chodia tak isto. Normálne, ako iné roky. Pýtajú sa však na všetko, či je dobré. Som z Drahňova, u nás voda nebola. Ale teraz je veľmi tvrdá zem, mrkva sa nedá dobre povyťahovať. Ceny máme tie isté ako predtým, keď si prepočítate," zhodnotila Mária Bodnárová.
Na košických trhoviskách teraz dostanete napríklad rôzne veľkosti uhoriek nakladačkiek v cene od 50 centov až po 1,10 eura za kilo, papriku a paradajky od 1,30 po 2 eurá, kukuricu od 25 po 45 centov. Marhule, slivky či nektarinky nájdete od 1 eura po 1,50, kilogram vodového melónu za 75 centov. Objavili sa už i kuriatka po 1 eure.
Kontroly na trhoch
Kontamináciu nezistili
Bezpečnosť produktov predávaných na trhoviskách sleduje Regionálna veterinárna a potravinová správa, tie košické by mali byť bezpečné. Opatrní buďte pri samopestovateľoch predávajúcich na dedinách či popri cestách.
„Koncom júna boli vykonané úradné kontroly potravín na trhových miestach Košíc. Boli zamerané na kvalitu predávaných tovarov a kontrolu dokladov o nadobudnutí tovarov. Uvádzanie na trh u kontrolovaných prevádzkovateľov bolo v súlade so zákonom o potravinách," informovala Anastázia Majorošová, inšpektorka pre rastlinné komodity. „V poslednom období nebol zaznamenaný zvýšený výskyt predaja čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré nespĺňali požiadavky na bezpečnosť a kvalitu oproti minulým rokom."
Potravinári okrem preverovania dokladov plodiny „senzoricky hodnotia na mieste" podľa obchodných noriem a odoberajú vzorky na preverenie prítomnosti kontaminantov.
Zistite pôvod
Neodporúčajú nakupovať plodiny neznámeho pôvodu mimo trhovísk, ktoré kontaminované môžu byť. „Do záplavových vôd sa dostali splaškové vody, odpad zo septikov, odpadové vody z rôznych priemyselných podnikov a podobne," uviedla Majorošová. „Nebezpečenstvo je najmä mikrobiologického charakteru. Do vôd sa mohli dostať rôzne fekálne baktérie. Častý je najmä výskyt rôznych druhov baktérií Escherichia coli. Vysoké teploty posledných dní priaznivo pôsobili na ich množenie."
Mikroorganizmy a iné znečistenie z podozrivej zeleniny a ovocia, najmä jahôd, šalátu, kalerábu, lahôdkovej cibuľky či reďkovky sa umytím nezničia, preto radšej neriskujte. Z kontaminácie totiž hrozí dyzentéria, salmonelóza, leptospiróza, dokonca žltačka až týfus. Sterilizáciou alebo varením sa síce baktérie zničia, no jedovaté chemické látky neodstráni.
Kupujte iba celé a čisté produkty, bez známok hniloby, cudzích látok, škodcov. Ruky preč, ak objavíte nepríjemný pach, chuť alebo nadmernú vlhkosť, spôsobenú dažďom, zalievaním alebo vytekaním šťavy.
Eva Eperješiová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári