Uplynulý víkend sa na celom Slovensku oficiálne začala hubárska sezóna. Kým doteraz sa hubám aj vďaka zlým poveternostným podmienkam podarilo len občas vykuknúť nad zemský povrch, od minulej soboty to neplatí. Huby sú už doslova všade, o čom sa môže presvedčiť každý, kto sa poprechádza hoci len pár minút v lese, alebo vidí plné košíky na trhoviskách alebo pri cestách.
KOŠICE. Veru, krásny je pohľad na plné košíky pravých dubákov, oranžových kuriatok alebo statných kozákov. Momentálne je vlhko a teplo, čo sú pre huby tie najlepšie predpoklady.
"Huby rástli doteraz len nárazovo. V jarných mesiacoch smrčky a pasmrčky, v máji bolo pomerne dosť májoviek. Problémom boli obrovské dažde začiatkom júna, ktoré spôsobili, že podhubie v mnohých lesoch odhnilo a potom to trvalo pár týždňov, v podstate až doteraz, kým sa znova zregenerovalo a začalo plodiť. Teraz je doslova expanzia hríbovitých druhov húb a masliakov, aj na malých plochách sa dá nájsť kvantum húb. Do lesov sa opäť vracajú kuriatka, hoci sa predtým objavili aj názory, že určité druhy húb miznú. To však nie je celkom pravda, to len určité druhy si dajú na pár rokov pokoj a potom sa opäť objavia," opísal nám súčasnú situáciu Ján Máriássy z košickej mykologickej poradne.
S neznámymi hubami vám poradia
Táto poradňa je otvorená každý pondelok od 14.30 do 16.30 hod. v suteréne budovy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva na Rooseveltovej ulici 8. Ak si nie ste istí hubárskymi úlovkami, pozrú sa vám tam na ne dlhoroční mykológovia Beáta Antošová, Ján Pardovič a už spomínaný J. Mariássy.
Títo odborníci takisto vystavujú aj osvedčenia pre tých, ktorí majú záujem predávať huby na verejných trhoviskách. Ako sme sa od nich dozvedeli, na trhu sa môže podľa štátnej normy predávať takmer 50 druhov najmä hríbovitých húb, pričom väčšina z nich je nezameniteľná s inými druhmi, takže otravy sa báť nemusíte.
Amatérski hubári by si mali dávať pozor na otravy, ktoré vznikajú zámenou húb a to najmä šampiňónov za muchotrávku zelenú. Takisto by nemali zbierať ani hríby satanské a ich podobne vyzerajúcich kamarátov, po zjedení ktorých síce nezomriete, ale tie žalúdočné problémy za to ozaj nikomu nestoja.
Radšej na trhu ako pri ceste
Ak sa vám do lesa z rôznych dôvodov ísť nechce, môžete zájsť na akékoľvek trhovisko, kde hrsť kozákov dostanete už od 1,5 eura. Dubáky sú drahšie, keď máte šťastie, menší košík dostanete už od 5 eur, no väčšinou je to aj dvakrát toľko.
Košickí mykológovia v zásade nie sú ani proti predaju húb priamo pri cestách, keďže je u nich istota, že sú skutočne čerstvé. Na druhej strane však hovoria, že predávajúcich nemôžu skontrolovať a ani im vydať žiadne osvedčenia.
Nie sú červivé, lebo je ich veľa
Nás zaujímalo aj to, prečo je v súčasnosti v lesoch o poznanie menej červíkov v hubách ako zvyčajne.
"Tie červíky vyňuchajú, kde je podhubie a hneď tam ukladajú vajíčka. A aj preto sú niektoré už aj maličké huby červivé. Platí však, že keď je veľa húb ako teraz, tak je ich menej červavých. Tých hubových 'škodcov' je len určité množstvo a tým pádom viac húb zostane zdravých. Moje dlhoročné pozorovania ma utvrdzujú v tom, že najzdravšie huby by mohli rásť vtedy, keď zrejú bystrické slivky, teda na jeseň. Vtedy sú časté ranné hmly, pomáha to rastu húb a nie je až toľko škodcov," dodal J. Mariássy.
MYKOLOGICKÁ PORADŇA
Čo odporúčajú odborníci
Viac húb nájdete na miestach, kde chodia alebo "dupú" ľudia alebo aj pri cestách a chodníkoch, než na odľahlých miestach, resp. v zarastených lesoch, ktoré pripomínajú skôr prales. Výnimka však občas potvrdzuje pravidlo.
"Tutové" miesta, kde by ste mali nájsť huby okrem klasických oblastí ako napr. okolo Ružína, Zlatej Idky medzi Bukovcom a Šemšou, sú vraj lesy pozdĺž maďarsko-slovenskej hranice. Ak chcete mať plné koše, oplatí sa zájsť k Izre, k Skárošu, ale aj do menej známych lokalít, ako sú lesy medzi Perínom, Buzicou až po Janík a Hosťovce. Je to najmä preto, že aj vďaka "železiarňam" prší na juh až juhozápad od Šace ešte častejšie ako inde pri Košiciach.
Huby sú nevyspytateľné, každý rok je bohatší na iné druhy. Niekedy rastú len samé bedle alebo plávky, iné roky sú zas bohaté na hríbovité druhy. Podľa odborníkov neplatí tvrdenie, že húb je každým rokom menej, viac je vraj len hubárov, ktorí ich zbierajú, a preto sa to môže niekomu zdať. Historicky vraj najviac húb rástlo v 50. rokoch 20. storočia.
Pri zbere nemusíte nechávať podhubie v zemi, nemá to žiaden vplyv na to, či na rovnakom mieste budú rásť ďalšie huby. Toto závisí od výtrusov a tie sa uvoľnujú z klobúka už počas rastu huby. Odborníci tvrdia, že hubu treba vytočiť a potom jemne zatlačiť hlinu, aby nevyschlo podhubie a to mohlo ďalej plodiť huby.
Pravdivé sú slová našich starých mám, že huby rastú najmä vtedy, keď je mesiac v splne. Sú pravdivé, avšak musia byť na to vytvorené všetky podmienky. Ak pár dní alebo dokonca týždňov pred splnom neprší, zbytočne budete v lese nejaké huby hľadať, lebo ani nemohli vyrásť.
jsv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári