Keďže kupovanie ovocia a zeleniny na trhoviskách je stále obľúbené, zaujímalo nás, či sa nákupcovia nemusia báť, že trhovník predáva ovocie či zeleninu zo zaplavenej oblasti.
Na trhoviskách v Košiciach vykonáva cielené kontroly a prešetruje aj podnety spotrebiteľov Regionálna veterinárna a potravinová správa Košice-mesto (RVPS). „Dve cielené kontroly sme vykonali na trhovisku MIER," informoval nás riaditeľ RVPS Vladimír Šalitroš. „Boli bez nedostatkov. Na trhovisku MERKUR boli vykonané tri previerky, taktiež bez nedostatkov, na trhovisku na Dominikánskom námestí sme vykonali tri previerky vrátane podnetu spotrebiteľa na predaj hrozna, ktorý bol neopodstatnený. Koncom júna boli zo strany RVPS Košice-mesto vykonané úradné kontroly potravín na trhových miestach mesta Košice. Kontroly boli zamerané na kontrolu kvality predávaných tovarov a kontrolu dokladov o nadobudnutí tovarov. Uvádzanie na trh u kontrolovaných prevádzkovateľov bolo v súlade s požiadavkami zákona o potravinách."
Čerstvé ovocie a čerstvá zelenina musia pri uvádzaní na trh spĺňať požiadavky na kvalitu, t. j. celkový súhrn záväzne určených vlastností a znakov výrobku, ktoré mu dávajú schopnosť uspokojovať konkrétne potreby spotrebiteľa. Prvou podmienkou pri uvádzaní na trh čerstvého ovocia a čerstvej zeleniny je, aby plody spĺňali minimálne požiadavky na kvalitu, teda musia byť celé. Napadnuté hnilobou alebo poškodené tak, že sú nevhodné na spotrebu, sú vylúčené. Musia byť čisté, bez akýchkoľvek viditeľných cudzích látok, bez škodcov, bez poškodenia spôsobeného škodcami, bez nadmernej povrchovej vlhkosti, bez akéhokoľvek cudzieho pachu alebo chuti. Zdravé plody sú plody na vzhľad čisté a neobsahujú na povrchu žiadne prímesi organického pôvodu ani prímesi anorganického pôvodu. Nadmerná vlhkosť plodov je vlhkosť spôsobená dažďom, zalievaním alebo vytekaním šťavy z poškodených plodov na iné plody. "V poslednom období pri výkone úradných kontrol potravín nebol zaznamenaný zvýšený výskyt predaja čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré nespĺňali požiadavky na bezpečnosť a kvalitu oproti minulým rokom v tomto období."
Zaujímalo nás, ak by sa našli odvážlivci, ktorí by sa rozhodli potravinu z pochybného zdroja iba umyť či tepelne spracovať, čo by mali vedieť o rizikách. „Neodporúčame žiadny spôsob úpravy nekvalitnej potraviny. Do záplavových vôd sa dostali splaškové vody, odpad zo septikov, odpadové vody z rôznych priemyselných podnikov a pod. Ovocie na stromoch a kríkoch, ktoré nebolo povodňovou vodou priamo dotknuté, možno jesť po dôkladnom umytí pitnou vodou." Nebezpečenstvo je najmä mikrobiologického charakteru. "Do vôd sa mohli dostať rôzne fekálne baktérie, ktoré boli zistené aj vo vodných nádržiach určených na rekreáciu. Častý je najmä výskyt rôznych druhov baktérií Escherichia coli. Vysoké teploty posledných dní priaznivo pôsobili na množenie týchto baktérií. Plodiny pestované v záplavových oblastiach môžu byť napadnuté nimi, ale aj iným znečistením. Ovocie a zelenina sa konzumujú prevažne v čerstvom stave - jahody, šalát, kaleráb, lahôdková cibuľka, cesnak, reďkovka - ich umytím sa baktérie nezničia," dodal V. Šalitroš.
Zelenina ani ovocie nepredstavujú za normálnych okolností riziko ohrozenia zdravia. Potravina z oblasti záplav však môže byť napadnutá tzv. fekálnymi mikroorganizmami vrátanie salmonely a shigelly. Baktérie shigelly spôsobujú nevoľnosť, zvracanie, zvieravé bolesti v bruchu, mierne až krvavé hnačky s možnosťou vysokej horúčky. Hrozí dehydratácia organizmu a strata minerálov. V niektorých prípadoch môže infekcia prebehnúť bez typických klinických príznakov. Vylučovanie týchto baktérií stolicou trvá počas celého ochorenia a pokračuje niekoľko týždňov po jeho skončení.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári