Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 16. máj, 2021 | Meniny má SvetozárKrížovkyKrížovky
MONIKA VIŠŇOVSKÁ SI PRED DVOMA ROKMI AKO PRVÁ NA SLOVENSKU OTVORILA V KOŠICIACH PSIU PEKÁREŇ

Do keksíkov pridáva aj klobásku, torty pečie mäsové alebo s medom

Už takmer dva roky si v Košiciach prichádzajú na svoje aj psy. Môžu ochutnať nielen klasické granule, či iné hotové dobroty z obchodu, ale najmä domáce maškrty. Pritom nepochádzajú z kuchyni ich majiteľov. Tí im môžu rôzne piškóty, muffinky aj torty kúpiť

Pani Monika s jednou zo svojich tort pre psíkov.Pani Monika s jednou zo svojich tort pre psíkov. (Zdroj: Judita Čermáková)

v psej pekári. Prvá na Slovensku totiž začala fungovať v Košiciach a darí sa jej už dva roky.

Pôsobí útlo a nenápadne. Reč však tentokrát nie je o konkrétnom človeku, ale o pekárni, konkrétne psej pekárni. Neznalí pomerov majú občas problém nájsť ju, no štvornohí miláčikovia to hravo zvládnu. Špeciality z nej zacítia už na míle ďaleko. Je prvou na Slovensku a nateraz jedinou v Košiciach. Jej majiteľkou je Košičanka - Monika Višňovská. Sama má doma dvoch yorkshirov, ktorí boli od začiatku jej pokusnými králikmi. Varí im a, samozrejme, aj pečie.

Košičania zaiste už o jednej psej pekárni počuli. Bola v americkom seriáli s názvom Providence, kde si ju Joanie Hansenová otvorila pod názvom "Havkáreň". Aj ona, tak ako pani Monika, v nej piekla pre psíkov maškrty rôznych druhov. Tá za jej rozhodnutím otvoriť si takúto pekáreň však nebola. "Keď som to videla, áno, myslela som, že by bolo fajn niečo také mať. Špeciálne som však za tým nešla." Jej naštartovaním však bol úhyn jej niekoľkých psíkov, z ktorých prežil len jeden. "Starala som sa oňho so svojou rodinou. Piplala som ho tak, aby prežilo, hoc tomu sami veterinári neverili, že sa tak stane. Bála som sa oňho tak, až som začala sama piecť," spomína pani Monika.

Jej dôvod pustiť sa do tohto druhu kulinárskeho umenia bol jednoduchý. Chcela preňho zdravé domáce jedlo. Tvrdí, že im to chutilo, a preto postupne to, čo upiekla, začala rozdávať aj iným, najmä svojim známym. Tým to tiež zachutilo, a tak ju dcéra začala nahovárať, aby v tejto veci začala niečo robiť. "Vždy som mala slabosť pre zvieratá, a tak dcéra vedela, na akú strunu konkrétne zahrať," usmieva sa. Keď jej končila materská dovolenka s mladšou dcérou, začala tak v tejto veci robiť aj konkrétne kroky.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Kolotoč vybavovania

Začiatok podnikateľského úsilia ľahký nebol. Najprv musela nájsť konkrétne priestory. Pani Monika tvrdí, že ich hľadala len veľmi ťažko, keďže nie všetky spĺňali nielen jej predstavy, ale najmä predstavy úradov. Predajňa a pekáreň mali byť napríklad z hygienických dôvodov oddelené. Keď sa jej ich, po niekoľkých týždňoch, podarilo nájsť, začal sa kolotoč vybavovania. Potrebovala tak množstvo povolení od množstva úradov. Mnohé dokonca ani nevedeli, čo jej vlastne majú vydať. Bola preto na veterine, hygiene, či Kontrolnom a skúšobnom ústave poľnohospodárskom. Na úradoch preto na ňu pozreli prekvapene, či to fakt myslí vážne. Vraj o niečom takom nikdy nepočuli. Trvalo to niekoľko mesiacov.

Keď mala pani Monika všetky povolenia, začalo sa zariaďovanie. Objekt bol v dezolátnom stave, a tak potreboval generálnu rekonštrukciu. Muselo sa vymaľovať, vymeniť elektrické rozvody, vodovod, podlahy, či nakúpiť bežné zariadenie. Medzi ne tak patrili napríklad pulty, zrkadlá, poličky, ale napríklad aj plechy, sporák na pečenie, samozrejme registračná pokladňa, ale aj sedačka či závesy, váhu a samozrejme nakoniec tovar. Je tam však nielen jej sortiment. Patria tam napríklad granuly, obojky, náhubky, či iný sortiment pre psov.

Keď bolo všetko hotové a pripravené, mohla pani Monika svoju predajňu otvoriť. Ide zrejme nateraz o jediný košický obchod, kde prednosť nemá človek, ale jeho štvornohý miláčik. Často sa preto stáva, že psy svojim majiteľov utečú, aby sa čo najskôr doň dostali. Tí tak na nich už pred jeho dvermi čakajú a zvedavo pozerajú dnu. Láka ich v ňom nielen klobásová aróma, ale aj med, šunka, tvaroh, či iná maškrta. Vlastníci štvornohých miláčikov preto vedia, kde ich nájdu. Stáva sa, že tí ich uprosia, aby vošli nielen dnu, ale im kúpili aj konkrétnu maškrtu.

Skryť Vypnúť reklamu

Široký sortiment

"Pečiem keksíky, muffiny, torty," hovorí o svojom sortimente majiteľka obchodu. Deje sa tak v zadnej časti jej malého obchodu. Monika tvrdí, že pre obchod nikdy nepiekla doma. Keď treba, robí i nadčasy. "Keksíky mám rôznych príchutí. Patrí medzi ne napríklad svieži dych, slaninové, kuracie, syrové, pizzové, sladké, hovädzie, či klobáskový uzlík. Je tam klobáska a ďalšie prísady, ktoré sú nevyhnutné pre to, aby takýto keksík mohol vôbec vzniknúť. Rozlišujem ešte medzi ryžovými a celozrnnými." Jesť ich však môžu ľudia, keďže ide o zdravú ľudskú stravu. Nie je tam nič, čo je výslovne určené psom. Maškrty sú vždy čerstvo upečené a neobsahujú tak soľ ani cukor. "Taktiež v nich nenájdete žiadne farbivá, konzervačné látky ani žiadne iné dochucovadlá. Pečieme ich zo surovín určených pre ľudský konzum - žiadne odpadové suroviny. Keksíky sú vhodné pre akékoľvek plemeno," konštatuje Monika. Upozorňuje však, že tie sa vždy podávajú ako odmena, nie ako náhrada stravy. Ich cena za 1 kg sa pohybuje okolo siedmich eur. Majú trvanlivosť asi dva týždne.

Ďalšie dobroty, ktoré pani Monika pečie, sú torty. Delí ich na "sladké" a mäsové. Tvrdí, že namiesto cukru je tam med. O cenách sa veľmi rozprávať nechcela. Napokon však niečo prezradila. "Ich cena závisí od hmotnosti a dekorácie. Torta sa ozdobí podľa chuti psíka. Patrí tam tak napríklad zelenina, či ovocie." Tvrdí, že jej zákazníci torty kupujú najmä pri príležitosti rôznych sviatkov svojich štvornohých miláčikov. Musia sa však objednať, a to minimálne dva dni pred dňom prevzatia. Podobné sú jednotlivé muffiny a piškóty. "Sú buď mäsové alebo na sladko s medom. O konkrétnych receptoch však Monika rozprávať nechce. "Každý si svoje recepty chráni, tak ani ja svoje prezrádzať nebudem."

Aj v čase našej návštevy mala majiteľka obchodu upečenú a ozdobenú jednu tortu. "Bola z jabĺčok, mrkvy a mojich keksíkov. Na nej boli dve sviečky." Prišiel si po ňu majiteľ dnes už dvojročného yorkshira Mikiho. "Manželka tu chodí. Objavila to zrejme cez internet. Ja som o tom ani nevedel. Dnes som tu druhýkrát a len ako posol. Svojmu štvornohému miláčikovi tak idem odniesť darček na narodeniny," skonštatoval hrdý majiteľ.

Pracovný deň pani Moniky býva ako každý iný. Keď má upiecť tortu, začína sa však už skoro ráno. Keďže všetko pečie z čerstvých potravín, musí zájsť najprv do obchodu na nákupy. Medzitým pečie keksy a popritom v obchode obsluhuje. Pani Višnovská však nielen pečie, ale aj šije. Dôvodom je fakt, že svojím pôvodným povolaním je krajčírka. Robí to tak vždy len na objednávku. "Keď mám oblečenie, šijem buď ráno, alebo neskôr, po robote. Najčastejšou požiadavkou sú pršiplášte a vestičky." Špeciálna požiadavka nateraz na oblečenie nebola. Jej zákazníci si vyberajú zväčša to, čo už ušité je. Podobne to platí aj pri pečení. "Stane sa, že majitelia tam chcú dať šunku, alebo zmiešať sladké so slaným." Občas aj majiteľom štvornohých miláčikov pri výbere jedla radí. Hovorí však, že zväčša to býva na nich, pretože oni presne vedia, čo ich miláčikom chutí a čo majú radi.

Skryť Vypnúť reklamu

Spokojní zákazníci

Pani Monika tvrdí, že má spokojných a verných zákazníkov. Doteraz sa na jej robotu nikto nesťažoval. "Keď objednajú tortu prvý rok, zväčša objednávajú aj druhý, či tretí raz. Stane sa, že torta nechutí, ale tak ako my, ľudia, aj psy majú svojské chute," hovorí s úsmevov. Dopĺňa však, že tá sa nikdy nevyhodila. "Mali druhého psíka, ktorému ju dali a ten ju s chuťou a bez akýchkoľvek zaváhaní zožral."

Ďalšou spokojnou zákazníčkou bola pani Jana. Tvrdí, že do predajne chodí len jeden mesiac. Dôvod je úplne jednoduchý. Presne takú dobu je majiteľkou psíka. "Je ním yorkshire menom Charlie. Kupujem mu zatiaľ všetko, keďže nateraz len skúšame. Najviac mu chutia kuracie," hovorí. Tvrdí, že aj jej známi sú s ňou spokojní. "Sú radi, že také niečo je. Ja som šťastná, že môžem v takomto obchode nakupovať a dať si poradiť od svojej bývalej kolegyne," hovorí s úsmevom. Prezradila tiež, že aj ona plánuje svojmu štvornohému miláčikovi pri príležitosti jeho narodenín kúpiť a nechať upiecť tortu. Nateraz však nevedela povedať, o akú presne pôjde.

Ďalším spokojným zákazníkom bol aj pán Juraj s manželkou. Dozvedel sa o nej úplnou náhodou. "Neďaleko nej bývame. Som veľmi rád, že také niečo je, keďže existuje veľká skupina majiteľov psov, ktorí pre svojich štvornohých miláčikov niečo kúpia. Veď prečo aj nie. Toto tu chýbalo. Častokrát sa stáva, že sem len tak prídeme, podebatujeme a ideme ďalej. Nie je to len o tom, že sem príde niekto niečo kúpiť. Je to aj miesto, kde ľudia prídu a postretávajú sa." S manželkou vlastní dvoch psov. Jedného zlatého retrievera a jeden čierny uličný mix, ktorého zobrali z košického útulku. Volajú sa Corinka a Pory. Práve Corinka bola prvým psom v predajni, ktorejpani Monika Višňovská piekla svoju prvú tortu v novootvorenom obchode.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  2. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  3. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  4. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  5. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  6. Vyberte sa s nami na vandrovku, navštívime Spišský hrad a Levoču
  7. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  8. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  9. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  10. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  1. Ľudia vymieňajú autá za elektrobicykle. Záujem v Trenčíne rastie
  2. Opäť štartuje projekt Futbal v meste
  3. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  4. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  5. Atos stavia v Bulharsku nový špičkový superpočítač EuroHPC
  6. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  7. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  8. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  9. Budějovický Budvar je posledný český národný podnik
  10. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 16 607
  2. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 12 782
  3. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 10 409
  4. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 411
  5. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 7 842
  6. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 143
  7. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 6 782
  8. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus® 6 359
  9. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 208
  10. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 5 647
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kvetinové záhony sú nielen na jar mimoriadne fotogenickým miestom.

Nekŕmte holuby, kŕmite tak potkany.

6 h
Zberný dvor TSMP na Bajkalskej.

Vedia to zmeniť podľa potreby, reagujú.

6 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Návrh z dielne vicepremiéra spôsobil mimoriadny rozruch.

14. máj
Oligarcha Andrej Babiš.

Babiš mladší už únos súdne riešiť nechce. Nedôveruje českej polícii.

11 h
Makroekonóm VÚB banky Michal Lehuta.

V dobiehaní Západu zaostávame, upozorňuje analytik Michal Lehuta.

14. máj
Autorská strana Evy Borušovičovej

Tajné miesta povál a rodov

Ilustračné foto.

Mohlo by sa zdať, že celá táto výprava bola lekciou o pominuteľnosti a histórii.

14. máj

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop