KOŠICE. Plnofarebné publikácie To najlepšie z mäsa a To najlepšie z múčnikov obsahujú dokopy vyše 400 chutných receptov známejších i nových špecialít. Podstatnú úlohu pri zbiehaní sliniek na chutný pokrm vymyslený Zdenkou Horeckou zohrávajú fotografie Vladimíra Horeckého.
Čitateľ nájde inšpiráciu na tradičné i exotické špeciality z tmavého mäsa, hydiny či rýb, prípadne sa stane "majstrom cukrárom" a naučí sa upiecť množstvo sladkých lahôdok. V knihách nájdete napríklad návod, ako si pripraviť chrumkavú Pekinskú kačicu, šťavnaté Zajačie mäso na pive či Nátierku z pečeného mäsa. Pozornosť si zaslúžia i Rebarborový koláč, Ľadové kocky, Rezy so šumienkou a Vianočná torta.
Tradičná rakúsko-uhorská kuchyňa
Manželia Horeckí "odštartovali" svoju kuchársku kariéru ešte v roku 1995, takže už vyše 15 rokov pracujú ako nerozlučný tvorivý tím. "Už roky sme spolu v podstate 24 hodín denne, raz je to teda také a raz onaké a ponorková choroba sa z času na čas objaví. Dnes sme však už k sebe oveľa tolerantnejší," prezradila nám pani Zdenka, ktorá sa netají tým, že vymýšľať a realizovať vždy nové recepty je riadna drina. "Náročné je však aj prerobiť starý recept na súčasné trendy. Nikdy nevyjdete v ústrety každému, nech sa akokoľvek snažíte. My sme v podstate skôr konzervatívni a snažíme sa zachovávať tradičnú rakúsko-uhorskú kuchyňu, hoci sa nebránime ani novým sviežim trendom," dodáva výborná kuchárka, ktorá však má v práci varenia vyše hlavy, takže sa s manželom chodievajú najesť do reštaurácie.
Chystajú zeleninovú kuchárku
Fotograf Vladimír Horecký sa zase vyjadril, že byť neustále obklopený výborným jedlom je riadny kríž. V podstate ho totiž bez prestania konzumuje. "Stále som hladný, jem od rána do večera a kilá nejdú dolu. Mám rád všetko okrem špenátu." Vraj mu ho totiž znechutili v školskej jedálni a pripomína mu husacinec. Kuchárske knižky podľa jeho slov vznikajú približne rok. "Ak však vydavateľ pritlačí a stúpi nám na krk, tak hoci sa vykrúcame a vreštíme, stihneme to s manželkou skompletizovať za tri mesiace."
Najnovším prírastkom do ich zbierky kuchárskych kníh by už čoskoro mala byť zeleninová kuchárka.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári