Korzár logo Korzár Košice
Streda, 18. máj, 2022 | Meniny má Viola

Máte chuť na nepoznané ovocie a neviete, ako ho jesť?

Aký by bol bohato prestretý sviatočný stôl bez vône exotického ovocia? No, niečo by mu chýbalo. Kým donedávna sme si mohli aspoň na Vianoce dopriať mandarínky, banány či pomaranče, dnes máme na pultoch výber vitamínov v rôznej inej podobe.

Avokado.Avokado. (Zdroj: archív)

Aký by bol bohato prestretý sviatočný stôl bez vône exotického ovocia? No, niečo by mu chýbalo. Kým donedávna sme si mohli aspoň na Vianoce dopriať mandarínky, banány či pomaranče, dnes máme na pultoch výber vitamínov v rôznej inej podobe, o ktorých ani nevieme, ako a čo z nich konzumovať. Stáva sa, že nám niečo nechutí, a to len preto, že sme napríklad zjedli aj jadierka, iné ovocie môže byť prezreté, iné nedozreté a jedovaté. Ako na to? Poradíme vám to práve teraz, pred vianočnými sviatkami, kedy sú obchody plné exotického ovocia a my máme väčšie sklony ako inokedy, kúpiť si niektoré z nich.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kokosový orech

Rozbíjať kokosový orech bez ujmy na zdraví, nie je jednoduchá záležitosť. Pritom to v krajine pôvodu vedia už malí chlapci. Stačí prepichnúť tri "oči" klincom alebo skrutkovačom a vyliať mlieko. Kladivom potom udierame okolo strednej časti orecha, kým sa nerozdelí, potom ho roztlčieme na menšie kúsky a malým nožíkom oddelíme dužinu od škrupiny. Hnedú šupku olúpeme škrabkou na zeleninu.

Ananás

Ananás asi netreba nikomu zvlášť predstavovať. Ale možno nevieme, že má vysoký obsah enzýmov, najmä bromelínu, ktoré pomáhajú pri uzdravovaní, zmierňujú rôzne zápaly a zlepšujú trávenie. Urýchľuje tiež spaľovanie tukov, zabraňuje tvorbe tukového tkaniva, odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke, odstraňuje starecké škvrny, zvyšuje hladinu bielkovín. Okrem vitamínu B12 a E poskytuje aj ostatné vitamíny, minerálne a stopové látky. V karibskej oblasti, ktorá je jeho domovinou, ho považujú za afrodiziakum. S týmto ovocím si vieme poradiť. Ošúpeme a konzumujeme. Tí zručnejší si ho vedia vytvarovať do špirály.

SkryťVypnúť reklamu

Kiwano

Patrí do čeľade tekvicovitých, podobne ako uhorka. Preto majú plody aj niekoľko ľudových pomenovaní ako africká uhorka, rohatý melón či melón v škrupinke. V obchode ho nájdeme na pultoch s ovocím, hoci je to zelenina. Tieto atraktívne žltooranžové oválne plody s ostrými výčnelkami trochu pripomínajú granát. Plody vyzerajú veľmi zaujímavo nielen zvonku, ale aj po rozkrojení. Dužina je sklovitá, sýtozelenej farby a je v nej veľké množstvo bielych semienok. Konzumujú sa spolu s dužinou, ktorej chuť je kyslastá a osviežujúca. Dá sa prirovnať uhorke s limetkovou príchuťou, niekomu pripomína dyňu s banánom. Aby nám lepšie chutilo, po prekrojení napoly stačí posypať cukrom. Semienka nie je potrebné odstraňovať. Nakrájané kiwano na plátky možno použiť na ozdobenie mäsitých jedál.

SkryťVypnúť reklamu

Kumkvát

Ako trpaslíčie pomaranče vyzerá ovocie kumkvát. Na rozdiel od ozajstného je menší a dá sa jesť aj so šupkou. Stačí ho umyť, nakrájať na kolieska a pochutnať si. Pre svoju sladkokyslú chuť sú vhnodné na prípravu ovocných šalátov. Obsahuje veľa minerálnych látok a rôznych vitamínov. Plody majú výraznú arómu. Kôra je horká a dužina veľmi sladká. Je to delikatesa ku grilovanému mäsu, hydine, zverine alebo na fondue. K jedlu sa odporúčajú tmavšie, ale občas v nich bývajú kôstky. Tie jediné sa nejedia.

Liči

V posledných rokoch aj u nás dosť známe ovocie je dobrou pochúťkou. Poznáme ho aj pod názvom čínska slivka. Malý "ježko" oranžovo-červenej farby má tvrdú šupu, a tak trochu sa podobá jahode a vonia ako ruža. Má bielu sklovitú dreň, ktorá je šťavnatá a má korenistú chuť. Sušená dužina známa ako oriešky liči má tiež výbornú chuť, dokonca sladšiu ako čerstvé ovocie. Mali by sme vedieť, že sa musí ošúpať a jesť ho treba bez jadierok. Je to vitamínová bombička, hodiaca sa do šalátov a nápojov. Podávame ju tiež s mäsom alebo rybou, ale len ohrievanú. Varením by sa scvrkla. Dá sa tiež sušiť alebo kompótovať.

Mango

S tým sa stretávame často a často končí aj v nákupných košíkoch. Plod má oválny tvar a je žlto a červenkasto sfarbený. Akú chuť nám pripomína? Šťavnatú broskyňu. Možno sa najviac hodí k rybacím špecialitám a hydine. Obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti predčasnému starnutiu. Ukrýva v sebe vitamíny A, C a E, vlákniny a železo. Keď si kúpite nezrelé mango, tak ho môžete zahodiť rovno do koša, pretože má trpkú chuť. Spoznáte to tak, že po rozkrojení nie je pekne oranžové, ale skôr zelenožlté. Pred konzumáciou ho treba ošúpať a vybrať veľkú kôstku. Pozor, nekombinujte ho dve hodiny po konzumácii s tekutinami - mliekom, vodou alebo alkoholom, pretože spôsobuje bolesti žalúdka. Nesmie sa skladovať v chladničke.

Papája

Nie všetko je hruška, čo sa na ňu podobá. Papája má nepravidelnejší tvar. Má žltooranžovú farbu, a keď ju rozkrojíme, je oranžová. Poradiť si s ňou nie je ťažké. Rozkrojíme ju napoly, vyberieme jadierka a dužinu lyžičkou. Opäť má vhodné uplatnenie v šaláte. Ak chceme zvýrazniť chuť, pokvapkáme ju citrónom. Obsahuje papaíny, ktoré pomôžu s trávením. Bohatá je na vitamín C a vlákninu. V chladničke by nemala byť dlhšie ako dva dni. Dozrieva pri izbovej teplote asi 8 dní.

Pomelo

"Lopty" zabalené vo fólii alebo sieťke sa po pultoch povaľujú dosť často, nielen v čase predvianočnom. Zväčša nemáte chuť športovať, ale viete, že je to pomelo. Nikdy ste ho však neochutnali. Chyba. Vyzerá ako veľký grep, len nechápete, prečo je "oblečený". Má to svoje opodstatnenie. Veľmi rýchlo vysychá. Je sa podobne ako grep či pomaranč. Má však hrubšiu šupku. Nožíkom si treba narezať štyri strany, odstrániť obal a ovocie rozdeliť na mesiačiky, z ktorých dáme dolu šupku, ktorá je horkastá. Dužina je sladká, len trochu suchšia, nie trpká.

Granadila

Hovorí sa jej tiež mučenka jazyková. V prírode rastie ako liana. Keď je zrelá, má žltooranžovú tenkú a pevnú šupku. Dužina je sladká, rôsolovitá, aromatická a konzumuje sa s jadierkami. Obsahuje draslík, fosfor, železo a vitamíny B1, B2, C a provitamín A. Šupku odstránime prstami, dužinu vyberieme lyžičkou. Šťava sa zvykne riediť vodou alebo sa pridáva do iných nápojov, dezertov, zmrzlín a ovocných šalátov.

Karambola

Poznáme ju aj pod názvom egrešovec oblý. Plody sú nezameniteľné. Majú 5- až 6-hranový hviezdicový prierez. Plátky môžeme použiť na ozdobenie pohárov s nápojmi alebo ovocné misy. Zrelé ovocie je žlté. Má sladkokyslú chuť podobnú ananásu, zelené je kyslé. V Ázii zelenú nakladajú, korenia ňou alebo robia z nej želé. Zo zrelých plodov pripravujú šťavu či kandizujú ich. Plod pred konzumáciou musíme umyť, hnedasté hrany vykrojiť a vydlabať semená. Tie sa nejedia. Je vhodná proti smädu, posilňuje kosti a imunitný systém.

Tamarilo

Je to kríčkové ovocie s plodmi asi 9 cm dlhými. Hovoria mu tiež rajčiakovec repový. Má hladkú, tenkú a červenú šupku a pripomína granátové jablko. Existujú aj druhy žltohnedé alebo žlté. Dužina je žltá až červenkastá. Má jedlé jadierka obalené rôsolom. Zrelý plod má dužinu trpkosladkej chuti a nezrelé sú silne horké a nekonzumovateľné. Obsahuje vitamín C, provitamín A, železo, vápnik, draslík, horčík, fosfor a kremík. Najlepší je, keď sa rozkrojí na polovicu, posype cukrom a uloží na noc do chladničky. Možno ho použiť aj na varenie alebo dusenie, ale bez šupky, pretože je veľmi horká.

Marakuja

Plody mučenky môžu mať modrú, purpurovú alebo žltú farbu. Veľkosť a tvar má ako marhuľa. Má exotickú sladkokyslú chuť. Obsahuje vitamín C a provitamín A. Ovocie pozdĺžne rozrežeme a dreň i s jadierkami vydlabeme lyžičkou. Konzumuje sa čerstvé. Pasírované sa používa do nápojov alebo zmrzlín, ale pridáva sa tiež pod pečené mäso alebo do marmelád. Marakuja je obľúbená pri redukčných diétach. Celé zrelé plody vydržia asi týždeň v chladnom priestore, avšak nie v chladničke.

Physalis

Ak vám tento názov nič nehovorí, tak možno machovka alebo židovská čerešňa. Je to zeleno-žltá bobuľa, veľká ako čerešňa, ktorá sa nachádza v uzavretom svetlohnedom puzdre. Má sladkokyslú chuť podobnú ananásu. Po vybratí z obalu sa dá jesť i za surového stavu. V ovocných šalátoch sa vynímajú, ale treba ich rozpoliť. Dužina potom lepšie prijíma cukor. Dá sa usušiť ako hrozienka. Pozor, nezrelé ovocie je jedovaté.

Pitahaya

Lahôdkou je aj plod popínavého kaktusu Pitahaya. Vďaka svojmu tŕňovitému vajcovitému tvaru sa nazýva tiež dračie vajce. Vonkajší obal môže byť žltý alebo cyklámenovo-ružový. Mnohosemenná rôsolovitá dužina pripomína svojou štruktúrou kivi, ale chuť je sladšia a šťavnatejšia vďaka vysokému obsahu vody a vitamínu C. Najčastejšie sa konzumuje čerstvá, vychladená, pokvapkaná limetkovou šťavou. Pripravujú sa z nej džúsy, kokteily, nápoje a víno. Dužina sa konzumuje pomocou lyžičky, ktorou sa pekne odkrajuje.

Granátové jablko

Cmúľanie semienok obalených dužinou prinášalo úľavu pútnikom v púštnych krajinách. Guľaté plody majú hladkú kožovitú šupku, ktorá sa po dozretí zafarbí na červenožlto. Plod priečne rozrežeme a lyžičkou vyberieme jadierka. Sú to lahodné šťavnaté zrnká obsahujúce sladkokyslý červený rôsol. Sú vynikajúce v ovocných šalátoch. Jablko možno pováľať po tvrdej podložke, vyrezať do šupky otvor a vytlačiť šťavu, ktorú použijeme do nápojov a kokteilov. Zrelé plody vydržia v chladničke aj dva mesiace. Nakrojené treba skonzumovať do jedného dňa, pretože vnútro rýchlo vysychá. Šupka sa používa už od antiky na farbenie kože. Dodnes sa z nej získava červenohnedé alebo citrónovožlté rastlinné farbivo na orientálne koberce.

Rambutan

Toto zvláštne ovocie zaujme na prvý pohľad. Vyzerá ako gaštan, ale farba obalu je ružovo-červená až bordová. Dužina je pikantne sladkokyslá a aromatická, takmer ako ananás s ľahkou marhuľovou príchuťou. Pri konzumácii je potrebné narezať šupku a plod rozdeliť na dve polovice. Konzumuje sa iba dužina v surovom stave alebo sa pridáva do šalátov a kompótov.

Pepino

Je to ovocie s hladkou a lesklou šupkou žltej farby, ktorá prechádza až do fialovej a má výrazne pruhy. Plod je vajcovito oválny, asi 12 cm dlhý a do 10 cm široký. Zrelé plody sú silno voňavé, šťavnaté a sladké. Nezrelé sa tepelne spracovávajú varením, pečením, plnením, grilovaním. Zrelé plody sa jedia surové, a to olúpané, ale aj so šupkou. Chuťou pripomína pepino kombináciu šalátovej uhorky, melóna a hrušky.

Avokádo

Vďaka svojej maslovej chuti si v Španielsku vyslúžilo názov lesné maslo. Vo svojej pravlasti - Južnej Amerike - ho poznali Indiáni už pred 8-tisíc rokmi. Avokádo sa radí k najstarším plodinám. Najväčšími producentmi sú latinskoamerické krajiny a tiež Indonézia a Izrael. Dužina je nažltlá až zelená, má konzistenciu masla a chuťou trochu pripomína orechy. Plody, ktoré sa zberajú ako nedozreté, sa konzumujú predovšetkým čerstvé. V krajinách svojho pôvodu ho ľudia poznajú skôr ako základnú potravinu a nie ako ovocie. Často si ho berú do práce a natierajú si ho na chlieb ako maslo alebo ho konzumujú osolené, okorenené, s cibuľkou, olejom, octom, horčicou alebo naopak, pokvapkajú ho citrónom a sladia. Veľmi chutné je avokádo tiež v kombinácii s paradajkami, pomarančom, grepom či ananásom. Výborné je tiež ako nátierka.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  2. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  3. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách?
  4. Šprintérsky duel IONIQ 5 vs i30 N Performance má víťaza
  5. MS v hokeji: TV Tipsport + špeciálna kurzová ponuka!
  6. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov
  7. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť?
  8. Princípy ostávajú, nástroje sa menia
  1. Aké typy cukrovky poznáme?
  2. Biele srdce putovalo aj do Nemocnice AGEL Košice-Šaca
  3. Potrebujete tichú kosačku? Vsaďte na aku verziu!
  4. Čo by ste mali vedieť o ročnom vyúčtovaní spotreby tepla a vody?
  5. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  6. McDonald´s Cup pozná víťazný tím z Košického kraja
  7. Hypoglykémia – nebezpečná komplikácia cukrovky
  8. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  1. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 13 675
  2. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 7 049
  3. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 5 533
  4. 5 najčastejších chýb pri zateplení fasády: zabráňte im 2 107
  5. Jazdecký areál v lete 2022 ožije akciami 2 038
  6. Doplaťte tisíce. Ako bojovať s podrazmi developerov? 1 767
  7. Príliš veľa vitamínov škodí zdraviu, majte ich pod kontrolou 1 397
  8. Manuál k výsadbe priesad 1 189

Blogy SME

  1. Anton Kaiser: Noc múzeí a galérií
  2. Robert Štepaník: diel 68 - rubrika: moje najhranejšie v marci 2022 - časť 2
  3. Irena Šimuneková: Túlačky Kremnicou a okolím - rozhľadňa na Krahulskom vrchu
  4. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe
  5. Věra Tepličková: Hriešny nápad Sotáka alebo Čo sa predseda s koňom zrazil?
  6. Dana Janebová: Môj Vesmír
  7. Irena Šimuneková: Túlačky Kremnicou a okolím - Stred Európy
  8. Jozo Peric: Japonsko má po 11 rokoch šancu vymaniť sa z pasce nulových až záporných úrokových sadzieb
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 23 739
  2. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 7 101
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 6 526
  4. Jana Melišová: Skutočná cena za vojnu 5 611
  5. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 3 806
  6. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 2 723
  7. Tomáš Vodvářka: Další tragická zpráva z Ruské federace 2 716
  8. Daniel Schikor: Jordánsko - v hlavnom meste 2 546
  1. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  3. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  4. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  5. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  6. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
  7. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  8. Jiří Ščobák: Čo robiť, aby sme sa nezbláznili z inflácie? Máme infláciu riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Švajčiarsky hokejista Timo Meier strieľa gól do siete Adama Húsku v zápase MS v hokeji 2022.

Slováci majú zo štyroch zápasov na konte iba tri body.


Sportnet a 2 ďalší 29m
Komentátor SME Peter Schutz.

Pokračovanie vlády s roztrhanou koaličnou zmluvou je vysoko neštandardný scenár.


5 h
Minister financií Igor Matovič po schválení viacerých jeho opatrení na vláde.

Vláda schválila zvýšenie detských prídavkov, daňového bonusu aj príspevky na krúžky.


3 h
Ruskí vojaci v okupovanom ukrajinskom meste Cherson.

Vojna na Ukrajine pokračuje 84. deň.


a 6 ďalší 22 h

Blogy SME

  1. Anton Kaiser: Noc múzeí a galérií
  2. Robert Štepaník: diel 68 - rubrika: moje najhranejšie v marci 2022 - časť 2
  3. Irena Šimuneková: Túlačky Kremnicou a okolím - rozhľadňa na Krahulskom vrchu
  4. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe
  5. Věra Tepličková: Hriešny nápad Sotáka alebo Čo sa predseda s koňom zrazil?
  6. Dana Janebová: Môj Vesmír
  7. Irena Šimuneková: Túlačky Kremnicou a okolím - Stred Európy
  8. Jozo Peric: Japonsko má po 11 rokoch šancu vymaniť sa z pasce nulových až záporných úrokových sadzieb
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 23 739
  2. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 7 101
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 6 526
  4. Jana Melišová: Skutočná cena za vojnu 5 611
  5. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 3 806
  6. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 2 723
  7. Tomáš Vodvářka: Další tragická zpráva z Ruské federace 2 716
  8. Daniel Schikor: Jordánsko - v hlavnom meste 2 546
  1. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  3. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  4. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  5. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  6. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
  7. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  8. Jiří Ščobák: Čo robiť, aby sme sa nezbláznili z inflácie? Máme infláciu riešiť?

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu