KOŠICE. Kapustnica rozvoniavala v sobotu v okolí Immaculaty takmer celé popoludnie. Tristolitrový kotlík lahôdky pripravovali svorne zástupcovia dvadsiatky hotelov a reštaurácií združení v organizácii Košice Turizmus.
Recept bol zrejme vynikajúci, keďže sa polievka rozchytala jedna radosť. Jeden z kuchárov Ľudovít Furies nám prezradil, že existuje pár fínt, vďaka ktorým sa z obyčajnej kapustnice stane doslova rozprávkový pokrm. „Hlavná je kvalitná kapusta, domáca je samozrejme lepšia, naboso šliapaná mladými kočkami. (Smiech.) Základ je domáca masť, cibuľa, slanina, cesnak, pol paradajky, červená paprika, najlepšie maďarská, ale aj tu pri Komárne už sú dobré, klobáska a veľmi dôležitý je vývar z kolena."
Plánujú vytvoriť tradíciu
Hoci sa predávalo popoludní, ani plné žalúdky okoloidúcim nezabránili ochutnať z voňavej lahôdky a prispieť tak eurom na dobrú vec. „Je skvelá. Zahreje a navnadí na blížiace sa Vianoce. A keď vďaka tomu, že ju zjem, niekomu ešte aj pomôžem, je to priam dokonalé," povedal nám štyridsiatnik Marián H.
Organizátori mali radosť, že verejnosť reaguje veľmi pozitívne.
„Ide o prvý ročník podujatia, no veríme, že sa nám z neho podarí vytvoriť milú tradíciu. Rátali sme s tým, že by sa mohlo predať približne tisíc porcií, no napokon sme mali k dispozícii trošku menší kotlík, takže sa podarilo vyzbierať 600 eur," vysvetlila Lenka Zajacová, marketingová manažérka organizácie Košice Turizmus.
Autor: nit
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári