Čo ju však tvorí a kde sa vlastne berie? Postarajú sa o to vianočné vonné sviečky, pečenie perníkov, ale i pohár vareného vína, ktoré tak dobre padne, keď sa vrátite premrznutí domov...
Škorica, vanilka, klinčeky, aníz, ďumbier - najmä tieto koreniny sa zaručene postarajú o to, aby ste sa na Vianoce cítili naozaj ´vianočne´. V množstve na hrot noža skrývajú nezameniteľnú zmes chuti, arómy a zdraviu prospešných látok.
Škorica. Sladká korenina si k nám našla cestu zo Srí Lanky. Ak vám jej tvar pripomína kôru drevín, trafili ste klinec po hlavičke. Škorica je skutočne sušená stromová kôra, predávaná vo zvitkoch, ale častejšie ako mletý prášok. Éterický olej zo škorice sa používa na osladenie malinoviek a jeho inhalovanie vám uľaví od prechladnutia. V kuchyni škorica nesmie chýbať ako sladká bodka koláčov, ovocných kompótov, no aj jedál pikantnejšej chuti. Na Vianoce urobí z vášho vareného vína či punču gurmánsky zážitok.
Vanilka. Jedna z najpopulárnejších svetových korenín má pôvod v Latinskej Amerike. Pred stáročiami ňou Aztékovia ochucovali čokoládu a tento zvyk trvá dodnes, hoci možnosti jej využitia sa odvtedy podstatne rozšírili napríklad aj v oblasti kozmetického priemyslu. Bez vanilky by dnes sladkosti neboli tým, čím sú, preto nezabudnite pár kvapiek vanilkovej esencie pridať aj do vášho vianočného pečiva.
Klinčeky. Indovia sa klinčekov nikdy nepresýtia, pridávajú ich do stovák pokrmov a iste aj klinčeky majú nemalý podiel na tom, že práve indická kuchyňa je vo svete taká obľúbená. Klinčeky v ústach pôsobia ako prírodné analgetikum, keď vás trápi boľavý zub. Podobne ako škorica zlepšia varené víno, ale zvýraznia tiež chuť omáčok, marinád, zeleninových, mäsových a rybacích pokrmov.
Aníz. Viacúčelová prísada nechýba v zbierke žiadneho ľudového liečiteľa, v stredoveku sa jej dokonca ušiel lichotivý prívlastok - všeliek. Blahodarný vplyv anízu na zdravie si môžete vyskúšať na vlastnej koži. Stačí, ak ho pridáte do sladkých pusiniek, vianočných medovníkov, ale aj ovocných šalátov či prívarkov. Osvedčený domáci prostriedok na lepšie trávenie je anízový likér.
Ďumbier (známy aj pod názvom zázvor). V krajinách Stredného východu je hneď po soli druhou najobľúbenejšou potravinárskou prísadou. Využíva sa ako čerstvý koreň, ale tiež v sušenej, mletej či kandizovanej podobe. Má univerzálne liečivé vlastnosti a sladkastú chuť, pre ktorú sa často pridáva do sušienok či jemného pečiva, preto by nemal chýbať ani vo vašom vianočnom pečive. V niektorých krajinách sa z neho pripravuje osviežujúci nápoj - zázvorové pivo.
Autor: dnm
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári