Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 27. september, 2021 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky
VYVRACIA ZARUČENÉ POSTUPY A DRŽÍ SA SVOJHO: VŠETKO ROBIŤ S FANTÁZIOU

Na budúci piatok nájdete v Košickom večeri KORZÁR DVD-album "kuchára bez čapice" Jamieho Olivera

Na budúci piatok pripravil Košický večer KORZÁR pre verných čitateľov malý darček.

Kuchár bez čapice Jamie Oliver.Kuchár bez čapice Jamie Oliver. (Zdroj: archív)

Je ním DVD-čko s receptami svetoznámeho "kuchára bez čapice" Jamieho Olivera (36). V ponuke bude jeden z trojice albumov s receptami napríklad na indické špeciality, zeleninové prílohy či brazílsku kuchyňu. Keďže nie každý sa v gastronómii vyzná a nie všetci poznajú umenie J. Olivera, nezaškodí, ak ho trochu predstavíme.

Najpopulárnejší britský kuchár J. Oliver prepadol gastronómii už v útlom detstve. Ako sám rád tvrdí, narodil sa priamo do kuchyne v dedine Clavering v štáte Essex, v krčme, ktorú vlastnil jeho otec. Od malička behal po pube s krígľami piva, otváral fľaše vína a motal sa v kuchyni. Už ako sedemročný čistil zemiaky, či lúpal struky hrášku. Hypnotizovaný bol kuchyňou, jej vôňou a tým, čo všetko sa v nej odohrávalo. V jedenástich už krájal a strúhal zeleninu ako profesionál.

Oliver, ktorý prepadol čaru kulinárstva, nemal štandardné detstvo a dospievanie. V tínedžerskom veku si na vreckové musel zarobiť v otcovom podniku. A keďže pre svoju dyslexiu nepatril práve medzi excelentných žiakov, o to viac sa zdokonaľoval vo svojich najväčších vášňach - hudbe a varení. Nakoniec jeho voľba v šestnástich definitívne padla na to druhé. Ako prezrádza, s primeranou dávkou šťastia sa dostal na Westminster Catering College, kde študoval tri roky. Dostať sa bližšie k majstrovskému umeniu sa mu však podarilo neskôr, dovtedy si totiž myslel, že dobré jedlo rovná sa kopcom preplnený tanier.

Až keď odišiel pracovať do Francúzska, pochopil, že každá fáza v príprave jedla by mala mať svoju kvalitu, treba ju robiť so záujmom, láskou a osobným prístupom. Vzrástla jeho vášeň k vareniu, dobrým jedlám. Ocitol sa v prostredí, ktoré gurmánstvom žilo, priam nákazlivo ho posúvalo ďalej. Túžil sa však naučiť ešte viac, dokonale spoznať aj taliansku kuchyňu. Pracoval v talianskej reštaurácii Antonia Carlucciho v Londýne či vo vychýrenom podniku River Café. Šéfkuchárky Ruth Rogers a Rose Gray boli preňho nesmierne inšpiratívne a práca s nimi jedinečná a nekonvenčná. Pri nich sa naučil, ako sa používajú najjemnejšie a najčerstvejšie produkty a ako sa využíva predstavivosť.

Keďže Jamie bol dobrým pozorovateľom, práve správnym skombinovaním naučených zručností sa dostal do povedomia miliónov divákov. Tým, ktorým sa varenie predtým zdalo jednotvárna záležitosť a nutné zlo, ukázal, koľko kreativity doň možno vložiť. Prvým pravidlom sú preňho kvalitné a chutné základné suroviny, pretože aj tá najvyberanejšia lahôdka môže pri použití zlého olivového oleja stratiť svoju chuť. Jamie však nekladie dôraz na drahé potraviny, skôr naopak. Do svojich programov sa vyberá nakupovať na miestne trhy či do zastrčených obchodíkov, ukazuje aj to, ako sa dá zužitkovať všetko, čo máme v špajze. Taktiež miluje korenie a bylinky, ktoré sú podľa neho polovicou úspechu. Sympatický kuchár šikovne vyvracia všetky zaručené postupy a drží sa tých svojich: všetko robiť s fantáziou. A najmä: vo varení je dovolené všetko!

Mimochodom, slávny televízny kuchár má s manželkou Juliette 'Jools' Norton štyri deti. Tri dcéry: Poppy Honey Rosie (8), Daisy Boo Pamela (7) a Petal Blossom Rainbow (2) a jedného syna menom Buddy, ktorý sa narodil vlani v septembri.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  2. Od legendárneho trhoviska po hanbu Bratislavy. Ako sa menilo Trnavské mýto?
  3. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  4. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  5. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  6. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  7. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  2. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  3. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  4. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  5. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 062
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 252
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 5 531
  4. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 827
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 824
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 125
  7. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 438
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 343
  9. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 3 023
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 2 894

Blogy SME

  1. Martin Pilnik: Covid-19 je po vakcíne kašlíček a soplíček
  2. Milan Tkáč: 5 znakov toho, že rastiete
  3. Soňa Bulbeck: Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice…
  4. Štefan Vidlár: "Dva roky prázdnin"
  5. Miroslav Sabol: Koniec mobingu a ekonomického šikanovania. Nie sme občania 2 triedy.
  6. Martin Šteinübel: Tisíc odtieňov šedej
  7. Anton Sládek: Dunaj VII. Od PKO k Mostu SNP
  8. Pavol Kéri: ČSOB maratón
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 898
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 10 831
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 7 657
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 392
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 624
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 914
  7. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 4 852
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 396
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Otázky a odpovede.


24. sep
Do nemocníc treba prinajmenšom respirátor. Test nezriedka potrebujú aj zaočkovaní.

Dĺžka návštev sa pohybuje v minútach.


19 h
Zdravotný pracovník vkladá tyčinku do tuby po odobratí vzorky na PCR test na ochorenie Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 408-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 596 obetí.


a 4 ďalší 13 h

Blogy SME

  1. Martin Pilnik: Covid-19 je po vakcíne kašlíček a soplíček
  2. Milan Tkáč: 5 znakov toho, že rastiete
  3. Soňa Bulbeck: Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice…
  4. Štefan Vidlár: "Dva roky prázdnin"
  5. Miroslav Sabol: Koniec mobingu a ekonomického šikanovania. Nie sme občania 2 triedy.
  6. Martin Šteinübel: Tisíc odtieňov šedej
  7. Anton Sládek: Dunaj VII. Od PKO k Mostu SNP
  8. Pavol Kéri: ČSOB maratón
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 898
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 10 831
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 7 657
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 392
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 624
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 914
  7. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 4 852
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 396
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu